Антъни Генов е един от големите таланти от новата вълна в българския тенис. Той е роден на 2 март 2002 година. Състезателят на ТК Авеню (Бургас) беше избран за втори път да бъде част от отбора на ITF до 18 г. Генов ще участва в тренировъчен лагер и турнири в Южна Америка. 

От 28 януари до 3 март Антъни ще бъде част от тренировъчен подготвителен лагер в Парагвай. От 4 февруари до 24 февруари ще участва на три турнира в Парагвай и Бразилия. Това е поредно голямо признание за младите ни таланти и работата на БФТенис. 

В края на 2018 г. Генов беше част от отбора на ITF до 18 г. за турнира в САЩ и Мексико. Инициативата е финансирана от фонда за развитие на Гранд шлем държавите. Избирането на състезатели в престижния отбор става възможно с покриването на редица критерии от тяхна страна.

16-годишният Генов даде специално интервю за БЛИЦ СПОРТ от Барселона, където протича подготовката му:

- Здравей, Антъни! Къде те откриваме и как протича подготовката ти?
- Здравейте, намирам се в Барселона, провеждам предсезонна подготовка. Започнах я на 10 декември, веднага след като се прибрах от турнирите в Мексико и САЩ. Подготовката върви прекрасно. По цял ден тренировки в академията. В момента съм в много добра форма.

- Доволен ли си от изминалата 2018 година и каква е равносметката за представянето ти?
- 2018 година започна много добре за мен. Бях в отлична форма и играех много силно. Спечелих много мачове. Но се контузих - имах фрактура на китката на играещата ръка, която лекувах почти пет месеца. Травмата ме извади от ритъм. Не съм имал сериозни контузии преди и очаквах, че след като се завърна на корта, ще се представям по-добре. Това малко ме разочарова, но сега съм здрав и всичко е наред.

- Какво ти предстои през 2019 година?
- Програмата ми включва ITF турнири до 18 години от високите категории 2, 1, А. Също така участия на турнирите от Големия шлем – Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open (б.р. - надпреварите при юношите). През есента по план трябва да взема участие в първите си мъжки турнири. В края на годината пак в САЩ – Еди Хeр и Ориндж Боул. Програмата е направена, но за да се осъществи, трябват много средства за качествена подготовка. Ако не се намерят, плановете ще трябва да се променят. Надявам се, че всичко ще е наред. Сега съм се съсредоточил в подготовката за предстоящото ми турне в Южна Америка през февруари с ITF отбора.

- Поставил ли си си цел до кое място да стигнеш в световната ранглиста при юношите тази година?
- Toп 20 в края на годината! Това класиране е напълно осъществимо за мен. Знам си възможностите, но и съм реалист - това е оптималният вариант. Трябва ми качествена подготовка през цялата година. В академията в Барселона някои играчи имат индивидуални треньори с индивидуални тренировки по тенис и по физическа подготовка, ходят на възстановяване след тренировките. Аз не мога да си позволя тези неща. Опитвам се да се усъвършенствам и самостоятелно. 

- Какво предимство ти дава факта, че за втори път беше избран да си част от отбора на ITF до 18 г.?
- Предимството е, че ми дава възможност да играя турнирите Южна Америка, които не мога да си ги позволя, ако нямам тази покана. В ITF отбора всичко е перфектно организирано. Не мислиш и не се притесняваш за нищо. Можеш да се съсредоточиш изцяло в играта си. Турнирите са от много висока категория и срещаш най-добрите играчи от цял свят и да си свериш часовника.

- Кои са хората, които са до теб и ти помагат? 
- Цялото ми семейство. Те ме подкрепят и финансират изцяло тренировъчния процес от самото начало. Търсят постоянно спонсори, за да мога да продължа нагоре в тениса. Благодарен съм и на БФТенис, която също ми помага. Някои от турнирите в чужбина, в които взех участие, са финансирани от тях. Треньорите в академията в Барселона също са зад мен. Подкрепа и специално внимание получавам и от ТК Авеню (Бургас), в който съм картотекиран. Тренирам в ТК Авеню винаги, когато се прибирам в България за турнири или за изпити.

- Още си доста млад и вярваме, че тепърва ще жънеш успехи, но би ли разказал какви успехи имаш до момента? 
- Имам много спечелени купи, в турнири от всякакви категории. В края на 2017 година бях финалист на Европейския Мастърс до 16 години. Започнах 2018 година под номер 2 в ранглистата на Европа до 16 години. Това ми даде много добър старт на годината и през март спечелих и първия си ITF турнир до 18 години - в Катар. Също така имам много титли на двойки с различни партньори. 

- С кои от българските си колеги си близък? 
- Имам много приятели в България. Поддържаме връзка, но рядко се засичаме на турнири.

- Познаваш ли Григор Димитров?
- Познаваме се. Бяхме заедно в една академия за известно време. Много ми харесва неговия характер. Като тенисист няма какво да коментирам – уникален е. Възхищавам се на Григор, обичан е навсякъде по света. Искам в бъдеще да постигна неговите успехи.

- Брат ти е футболист (б.р. - крилото на Ботев (Враца) Даниел Генов), ти как се запали по тениса?
- Аз също тренирах футбол като малък. Много обичам брат ми, но за мен е недопустимо той да е по-добър от мен, независимо че е по-голям. Избрах друг спорт, за да съм по-добър от него. Тенисът ми допадна, защото е индивидуален спорт и всичко в мача зависи само от мен. Сега съм много щастлив, че играя тенис. Ако можех да се върна назад във времето, не бих се поколебал да го избера отново.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ