Бившият футболист на Славия, Левски и Локомотив (Пловдив) Радослав Димитров се разделя с Университатя (Крайова). У него обаче има горчивина. Причината е, че новият треньор Корнелио Папура е решил да го зачеркне, и то не само Димитров, а и още 7-8 играчи на тима. Това принуждава Ради Димитров да си търси нов. Опитният защитник най-вероятно ще продължи да играе в Румъния, след като вече е получил две предложения. 

Димитров даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което обясни ситуацията в Университатя (Крайова):

- Окончателно ли се разделяш с Университатя (Крайова) или има вариант да останеш в клуба?
- Още не съм прикючил на 100 процента, тъй като имам действащ договор. Трябва да се явява в Крайова на 17 юни за началото на лятната подготовка на втория отбор на Университатя. Карат ме да тренирам с тях. 

- Защо се случва това, кой ти каза, че си ненужен в първия отбор?
- Проблемът се породи с идването на новия треньор Корнелио Папура. Той замени Девис Манджа пет кръга преди края на първенството. При Манджа бях титуляр, дори преди четири месеца подписах нов договор - до 2021 година. Папура обаче започна да ме изключва стартовия състав, от 5 мача започнах в три при него, в двата бях резерва. Преди няколко дни ми се обади президента на Университатя и ми обяви решението на треньора. Нямало да ме използва и казва да тренирам с втория отбор. И то не само аз, а още 7-8 футболисти, които играехме при Девис Манджа. Сега ни карат да тренираме с юношите във втория отбор, който се състезава в трета лига. 

- Успя ли да разговаряш с новия треньор?
- Не, не сме говорили. Новият треньор нищо не ми каза докато бях в Крайова, сега си почивам в България. Президентът ми се обади и ми предаде решението му. Неприятна ситуация, но какво мога да направя? Гледам напред, най-важното е да сме живи и здрави.

- Имал ли си конфликт с Папура?
- Не съм имал конфликт с треньора. Учуден съм от развоя на нещата. Постоянно ми звънят - съотборници в Крайова, а и други хора, за да ме питат какво се случва. Поднових договора си, защото ме желаеха, а сега ме зачеркват. Новият треньор ме зачерква. Преди да преподпиша имах предложения от други отбори, които отказах. До този момент се чувствах супер в Крайова. Клубът се развива много добре, направи се нов стадион, условията са страхотни. Но щом така се получава, ще си търся късмета на друго място. Надявам се да ме пуснат, да не ми правят спънки. 

- В момента търсят ли те от други румънски клубове?
- Да, имам едно предложение, което е 100-процентово, разговарям и с още един клуб.

- Искаш да кажеш, че вече имат нов румънски отбор ли? 
- Не ме питайте за името му, само ще кажа, че е от горната половина на класирането. Ще видим какво ще се случи, нека първо се върна в Крайова. Готов съм да изслужаш всички предложения. 

- Получи ли оферта от България? 
- Точно това е странното - от нито един български клуб до момента не са ме потърсили. Звънят ми само от румънски отбори. Донякъде е обяснимо, тъй като от 5 години играя там. Бях две години в Ботошани и три в Крайова. 

- А би ли се завърнал у нас?
- Зависи от офертата. В Румъния предлагат много по-добри условия. Сега съм отворен за предложения, ще изслушам всички. Може пък и да излезе нещо интересно от България. Никога не казвай никога...

- Изключвайки случилото се в последните месеци, доволен ли си от представянето си през останалата част от сезона?
- Представих се добре, отборът вървеше отлично. Бяхме в битката за шампионската титла, стигнахме полуфинал за Купата на Румъния. Но в последните два месеца - когато се смени треньора, нещата рухнаха. Отпаднахме на полуфинала от Виторул, а в първенството завършихме четвърти. 

- В един момент бяхте четирима българите в Университатя (Крайова) - ти, Христо Златински, Апостол Попов, помощник-треньорът Валентин Илиев... 
- Да, беше ни супер. В Университатя беше станало така, че все едно е български клуб. Но какво се случи в крайна сметка - сега няма нито един българин, и Вальо Илиев си тръгна. Той също се разбираше отлично със стария треньор, но с идването на Папура нещата се промениха. Явно новият треньор не харесва българите. Да не казвам голяма дума, но ние написахме история в Крайова. Спечелихме Купата на Румъния (сезон 2017/2018), българите се представихме на добро ниво в този клуб. Феновете ни уважават. Надявам се сме отворили вратата и занапред още българи да играят в Университатя. Явно при този треньор обаче няма как да се случи, но при следващите...

- Голяма ли е разликата между елитните дивизии на Румъния и България?
- Има я разликата, но предимството на Румъния не е много голямо. При тях прави впечатление, че базите им са много по-развити, имат страхотни стадиони. А и мачовете се посещават от повече публика в сравнение с българските. Определено в Румъния играят и по-класни чужденци. Отборите са равностойни, не като в България - Лудогорец и всички останали. 

- С какво ще запомниш престоя в Крайова?
- Най-вече със спечелената Купа на Румъния. Имах и още радостни моменти с клуба. Завършихме трети миналия сезон, сега четвърти, което е много добре. Оставям доста приятели в Крайова, и то румънци. Чувствах се като у дома си. Жена ми и дъщеричката ни също бяха с мен, тъкмо се установихме и пак трябва да се местим. Но такъв е животът на футболисти. Разделям се с Крайова и тръгвам по нов път. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ