Носителят на Купата на България с ЦСКА Ангел Грънчов от зимата играе в първенството на Косово. 26-годишният защитник на Фламуртари даде интервю за БЛИЦ преди евроквалификацията днес в София. Грънчов сподели очакванията си за мача на нашите с Косово, предупреждавайки "трикольорите" с кои футболисти на съперника трябва много да внимават.

- Какво да очакваме от мача в София?
- Интересен мач ще бъде. Който е гледал първата среща в Прищина - равенството 1:1, е видял какво представлява националния отбор на Косово. Много хора ги подценяваха, но те успяха за 90 минути да ни покажат, че не са случаен отбор.

За мача в София очаквам да подходят по същия начин. Треньорът им Бернар Шалан каза преди дни, че и срещу Бразилия да играят, няма да променят стила си. С оглед смяната на треньора при нас и може би промяната на тактиката и подхода за самия мач, ми е трудно да предвидя как ще се развие срещата. Определено се нуждаем от задължителна победа. Неприятното е, че играем срещу съперник, който има страхотни футболисти, специално в атака. Умеят да се възползват много добре от контраатаките, на които залагат.

Ще ни бъде доста трудно, още повече, че загубихме от Чехия. И поради факта, че при треньорска смяна винаги се изисква време, за да могат футболистите да разберат идеята на селекционера. Има и нови имена в нашия отбор, което е доста странно при положение, че последната година и половина беше добра за националния ни тим. Победата над Косово е задължителна, в противен случай ще загубим всякакви шансове за класиране на Евро 2020. Определено не се представихме добре срещу Чехия, но отново имахме шанс да измъкнем поне точка. Аз продължавам да съм оптимист и смятам, че имаме шансове за второто място.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Не се осмеляваш да кажеш, че сме фаворит, въпреки че домакинстваме?
- Трудно е да се говори за фаворит в този мач. Виждате, че Косово направи равен с Черна гора (1:1). И отново много съжаляват, че не са победили, както след мача срещу нас.

На мача в петък се контузи един от основните им футболисти - Арбер Зенели от Реймс, който ни вкара през март. Предполагам, че мястото му за гостуването в София ще заеме Едон Жегрова от Базел. Той е голям талант, на 20 години е, играе в Базел. В Косово много го харесват, голям любимец е на феновете и имат високи очаквания от него. Така че, отсъствието на Зенели няма да бъде чак такъв проблем за съперника ни.

- Националите ни трябва ли да обърнат по-специално внимание на някои от футболистите на Косово?
- Да внимават с Милот Рашица - нападателя на Вердер (Бремен). Също и с Жегрова от Базел, който споменах. В първата среща видяхме колко опасен е Ведат Муричи от Ризеспор. Притежава страхотна физика и е труден за опазване. С оглед отсъствието на Николай Бодуров, който цял мач се бореше с него в Прищина, независимо кой ще играе до Божиков, на нашите ще им е трудно срещу него.

Определено играчите на Косово имат самочувствие, стремят се да разиграват топката, а не да се защитават. Защото видяхте как нашите национали предимно се отбраняваха при гостуването в Прищина. И в София ще се стремят да ни надиграват и да водят играта. Вече познавам добре манталитета им, а и от изказванията на треньора им е ясно, че искат да бъдат водещият отбор на терена. Изобщо не смятат да се защитават в България. Ще атакуват от първата минута и ще се стремят да надиграват нашия отбор. Друг е въпросът как ще подходим и до каква степен ще успеем да ги ограничим.

В Косово още съжаляват, че не ни победиха в първия мач. Поведохме в резултата, те ни изравниха, а имаха и още голови ситуации. Както срещу нас, така и с Черна гора, съжаляват, че не са победили. Но да не забравяме, че имат доста млади футболисти, въпреки че са качествени. Все още нямат достатъчно натрупан опит за националния отбор, може би това е ключовото.

- Продължават ли да преследват второто място, което и България гони?
- Да, в Косово имат големи очаквания към националния си отбор. С доста голямо, но и покрито самочувствие са. Всеки мач очакват да победят. И то не, защото смятат, че срещат слаби противници, а просто защото те не са слаб отбор. Косово от почти 2 години не познава вкуса на загубата. Паднаха за последно от Исландия с 0:2 в световните квалификации (б.р. - на 9 октомври 2017 г., след което вече в 13 последователни срещи не са губили - 6 победи и 7 равенства). Да, не са играли срещу световни сили, но все пак да не паднеш в 13 поредни мача не е малко.

- Познаваш ли някой от футболистите в националния отбор на Косово?
- Не, няма мой съотборник в тима им. Дори от местното първенство има само един футболист - третият вратар Бекай, който е от Прищина - отборът, който завърши втори след шампиона Фероникели). Доста е трудно на играчи от местното първенство да попаднат в националния отбор поради високата класа на играещите в чуждестранни клубове.  

- От зимата си футболист на Фламуртари, оставаш ли в първенството на Косово или ще търсиш ново предизвикателство?
- Приеха ме топло, засега оставам. Адаптирах се бързо в Косово, играх във всички възможни срещи, само една пропуснах заради наказание.

- Какво е нивото на местния шампионат, може ли да се сравнява с нашата Първа лига?
- Нивото на първенството в Косово е като в нашата долна осмица на Първа лига. Има няколко отбора, които изпъкват, другите леко отстъпват. Разликата спрямо българския шампионат не е толкова голяма. Фероникели стана шампион и спечели Купата на Косово, но до последно имаше интрига.

Сезонът на моя отбор Фламуртари беше сполучлив с оглед мястото, на което се намирахме на полусезона. Завършихме шести. От пето до десето място битката беше много жестока, през цялото време разликата между отборите беше 1-2 точки. Беше много трудно, но за наше щастие в последните 5 кръга успяхме да се вдигнем и записахме добри резултати - 4 победи и 1 равенство. Имам договор с Фламуртари за още шест месеца. Разговаряме за удължаването му. Доволни са от мен, имат желание да остана. Времето ще покаже как ще се развият нещата.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
Нашата квалификационна група за Евро 2020