Сърцатият защитник на Лудогорец Козмин Моци блесна при гостуването на Брага, реализирайки първото попадение за успеха с 2:0 в мача от груповата фаза на Лига Европа. 32-годишният румънец е убеден, че той и съотборниците му ще довършат своята работа и ще класират "орлите" на 1/16-финалите. Освен за успешния мач в Брага, Моци говори пред БЛИЦ и за предстоящите дербита с Левски и ЦСКА:

- Честита победа и поздравления за гола, който отбеляза. Смяташ ли, че с тези три точки Лудогорец направи голямата крачка към излизането от групата? Може ли да завършите на първото място?
- Няма значение дали сме първи или втори. Важно е да се класираме напред. Имаме още работа, още три мача. Първият ни шанс е в домакинството на Брага (2 ноември). В момента сме първи в групата и е добре, че ни предстоят два мача у дома. Ако победим втори път Брага, се класираме.

- Говорите ли вече за евентуалните противници на 1/16-финалите?
- О, още е далеч, за да мислим за това. Даже и за мача с Брага в Разград още не говорим, защото предстоят срещи за първенството и Купата на България. 

- Ще успеете ли да се възстановите и трудно ли се мотивирате за мачове, като този с Етър, който предстои? 
- Предстоят ни още два месеца здрава работа и след това ще почиваме. Но така е по-добре - да играеш през три дни, отколкото да тренираш цяла седмица само заради един мач. Трябва да имаме мотивация във всеки двубой. За Лудогорец най-важно е първенството. Всички в клуба искаме пак да сме шампиони и отново да играем в Шампионска лига, там ни е мястото. За това работим цяла година.

- В неделя приемате Левски. Ако паднете, ще бъде ли трагедия?
- Този мач още е далеч. Играем първо с Етър, а после с Берое за Купата. Чакаме Левски. Играем в Разград и трябва да бием. 

- Левски или ЦСКА е по-големият ви конкурент за титлата?
- И двата отбора. Добри са, имат добри футбилисти. За момента ЦСКА ни е първи конкурент, защото са по-близо до нас. Левски също има добри футболисти и добър треньор.

- Изиграл си вече доста дербита с Левски и ЦСКА. Победата срещу кой отбор ти е по-сладка? 
- Сладко ми е да побеждавам всеки един отбор. Искам да бия всеки мач. ЦСКА са по-близо до нас и трябва да ги победим на всяка цена. 

- Искаш ли да кажеш нещо на тези, които постоянно подмятат, че съдиите помагат на Лудогорец? 
- Нека гледат последните шест години Лудогорец в Европа. В българското първенство всяка година печелим с 15-20 точки пред втория. За каква съдийска помощ се говори изобщо? Истината е, че имаме добри футболисти и когато не можеш да печелиш на терена - се оправдаваш със съдиите. Аз съм вече шест години тук и не съм загубил от ЦСКА нито един мач. Те шест години не могат да ме бият, но след всяка среща съдиите им виновни и се оправдават. Нека всеки да си гледа своя отбор как играе. Не само съдиите да се коментират. 

- На кого посвещаваш гола във вратата на Брага? 
- Той е за всички фенове, за жена ми, за детето. Семейството е най-важното за мен. Радвам се, че победихме. В противен случай този гол нямаше да има никаква стойност. Жалко, че детето не е видяло гола, защото беше късно и сигурно е било заспало вече. То обича да ме гледа по телевизията.

- За всеки от трите мача до момента в групата в Лига Европа треньорът Димитър Димитров променя схемата на игра. Трудно ли се пригодихте към 5-4-1 за гостуването в Португалия?
- Треньорът ни добре знаеше, че Брага играе с двама мощни централни нападатели и постоянно им центрират от двата фланга. Футболистите на Лудогорец могат да играят във всякаква схема, защото са интелигентни.

- Кой от трите съперника в групата е най-добър?
- Не мога да кажа. Ние сме най-добрите, защото сме първи. Примерно, срещу Истанбул Башакшехир играхме силно, но не успяхме да вкараме гол и да спечелим. С Брага изиграхме перфектното първо полувреме, но пък второто беше по-трудно.

- Имаш ли ритуал преди мач?
- Не, нямам нищо специално. Излизам и играя за победа, това е.

- Щастлив човек ли си?
- Много съм щастлив. 

- Какво си пожелаваш?
- Пожелавам си да съм здрав, това е най-важното. Всичко друго ще дойде. Вече съм пет пъти шампион. Пожелавам си да спечеля още толкова титли с Лудогорец. Когато стана десет пъти шампион, ще спра да играя. 

- Имаш ли страх от контузии?
- Не, нямам никакви страхове. Но никой не може да каже какво ще се случи в бъдеще. 

- Мечтаеш ли за втора трибуна на твое име? 
- Не, това е бъзик, нали? Аз не печеля сам. Отборът прави всичко заедно - футболисти, треньори, всички в клуба. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма
КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018