Ансамбълът по художествена гимнастика заслужено спечели отличието "Отбор на годината" в анкетата "Спортист на годината" за 2017-а. Сред присъстващите на церемонията снощи беше и футболният треньор Милен Радуканов. Наставникът на Пирин (Благоевград) сподели в интервю за БЛИЦ СПОРТ, че е горд с успехите на дъщеря си Мадлен. 17-годишната талантлива гимнастичка е част от наследничките на "Златните момичета". Радуканов направи любопитно разкритие - обясни защо не гледа на живо състезанията на дъщеря си, която със съотборничките си от ансамбъла на Весела Димитрова спечелиха редица медали през изминаващата година.

- Поздравления за успехите на дъщеря ви, която несъмнено ви кара да се чувствате горд баща!
- Благодаря, много се радвам. Вече съм от другата страна, много по-различно е, супер е. А и вече съм бащата на Мадлен Радуканова. Супер горд съм и се радвам за това, което постига. И че вече не е дъщерята на Радуканов... Удоволствието е огромно, когато децата ти постигат успехи. Сега вече осъзнавам какво е. 

- Кое е най-важното, което продължавате да я съветвате?
- Току-що разговарях и с треньорката й Весела Димитрова. За Мадлен е най-трудно, защото аз винаги я съветвам от страна на треньора. Винаги заемам страната на треньора, а не на родителя. Обикновено състезателите по художествена гимнастика или по футбол имат своята си гледна точка. Мадлен много слуша, изпълнителна е. Винаги е била усърдна в това, което прави. Затова и стигна до толкова високо. За нейно съжаление обаче постоянно има треньор до себе си. По цял ден в залата е с треньор, като се прибере вкъщи отново е с треньор - нещо, което другите деца нямат.

- Явно живее при строг режим?
- При много строг дори.

- Кога усетихте, че Мадлен ще стане голяма гимнастичка? От колко години се занимава с гимнастиката?
- Тренира от 5-годишна. В началото кака й й помагаше. Тя също тренираше художествена гимнастика, развиваше се доста добре. След това записахме и Мадлен. Радвам се, че успя да мине през всичките етапи - от 5-годишна до националния отбор. Тук е момента да благодаря специално на нейната треньорка Мария Кънчева, която остана в сянка. Тя изведе Мадлен до това ниво. И разбира се на всички след това, които й помогнаха да стигне до националния отбор. Надявам се ансамбълът ни да има много повече успехи от това, което постигна до момента.

- В началото бяхте ли наясно с правилата в художествената гимнастина? Сега как сте, научихте ли съчетанията на ансамбъла?
- Не, не разбирам художествената гимнастика. Не съм специалист в този спорт. Единственото, което знам е, че в спорта трябва дисциплина и усилия. Мога да разкрия, че никога не гледам на живо състезанията на Мадлен. Гледам след това записи. 

- Заради суеверие ли? 
- Не, просто напрежението е доста голямо. Вдигам пулс, високо кръвно... Не мога да си позволя да гледам състезанията й. Нервната система и сърцето ми не издържат. На моите мачове е много по-лесно, отколкото да гледам състезанията й.

- Много трудно ли е в мачовете на Пирин? 
- Да, много е тежко наистина. Цяла седмица работим и след това се стремим да покажем най-доброто в мача, за който се подготвяме. Понякога се получава, понякога - не. 

- Равносметката ви за поредставянето на Пирин от началото на сезона до момента?
- Есенният полусезон беше труден, но се радвам, че успяхме да съберем достатъчно точки, въпреки ограничения ресурс и въпреки ограничените финанси. Не е тайна, че при нас има забавяне на плащанията. Радващото е, че всички футболисти и треньори в клуба поехме отговорността и доведохме Пирин до това ниво, за да може през пролетта да бъдем в по-добра позиция. Преди последния мач с Левски (0:3) имахме най-добрата защита след Лудогорец, Левски и ЦСКА, което е един не лош показател за отбор от дъното на таблицата.

- Може ли да разкриете нещо за селекцията в Пирин?
- За съжаление ни напусна Благой Макенджиев. Сигурно и други играчи ще си тръгнат, доста ще ни е трудно. Търсим вратар, както и играчи за другите постове. Трудно е да навием футболистите да дойдат в Пирин при положение, че знаят каква е ситуацията при нас. Почти всички ни отказват.

- Кои други може да последват Макенджиев и да си тръгнат от клуба?
- Всички са свободни, след като два-три месеца не получават заплати. Ако получат по-добри предложения, е нормално да си тръгнат. Но мисля, че все пак повечето ще останат и ще продължим да работим заедно и след Нова година. Надявам се всички да останат.

- Има ли яснота къде ще протече зимната подготовка на Пирин?
- Първата тренировка ще бъде на 8 януари. Надяваме се да успеем да организираме двуседмичен лагер в Турция, както всяка година.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ