Бившият голмайстор на Пирин Мартин Тошев разкри пред БЛИЦ СПОРТ, че също като треньора Наджи Шенсой има проблеми с ръководството на клуба от Благоевград. Юношата на ЦСКА не е получил последната си заплата, която е заработил като футболист на "орлетата". Тошев обясни, че в Пирин са получили добра сума от трансфера му в Ерцгебирге (Ауе), а сега се крият от него и не отговарят на обажданията му.

- Марто, как е в Германия? Свикна ли вече в Ауе?
- Благодаря, вече се чувствам добре. Беше ми нужно малко време да се адаптирам и да свикна с начина на игра. В Германия нивото е много високо, но вече се адаптирах и чакам своя шанс.

- Представи се отлично в подготовката и отбеляза няколко гола. Защо обаче имаш само едно участие до момента във Втора Бундеслига?
- Започнах добре, но бях малко закъснял с подготовката. Трябваше ми време да свикна с начина на игра тук и високото ниво. За мен това е добре, защото все пак като вляза, трябва да бъда готов на сто процента. Вече се чувствам готов и очаквам своя шанс.

- Как се стигна до преминаването ти в Ерцгебирге, където треньор е Павел Дочев?
- Свързаха се с моя мениджър и ни извикаха на преговори в Германия. Разбрахме се много бързо. След това се прибрах за една седмица до България и се върнах в Ауе, за да подпиша.

- Пирин получи ли трансферна сума от преминаването ти в Германия?
- Да, взеха 50 000 евро. Такава беше клаузата в договора ми. Срещу 50 000 евро съм свободен да премина в друг клуб. Договорът ми с Пирин беше за още 1 година. Ерцгебирге платиха сумата и ме привлякоха.

- Следиш ли как се представя бившия ти отбор?
- Следя българското първенство. Получават се интересни мачове. Най-приятно съм изненадан от новака Дунав (Русе) - добър и скромен отбор, играят приятен футбол.

- В последните дни се вихри скандал между Шенсой и ръководството на Пирин. Бившият ти треньор се оплака, че още не си е получил 20-те хиляди евро, полагащи му се за спасението на отбора в елита. При теб как стоят нещата, имаш ли да получаваш пари от Пирин?
- Много съм разочарован. И с мен постъпиха некоректно. Тръгнах си от Пирин излъган! Последната заплата не ми беше изплатена цялата. Бяха ми обещали, че ще ми се издължат, но това все още не се случва. Няколко пъти звънях на хора от ръководството на клуба, за да разбера кога ще си получа парите, но те дори не благоволяват да отговорят на обажданията ми.

- Очевидно те боли заради случилото се. Може ли да се стигне до съд и по този начин да си получи заработеното?
- Разбира се, че много ме боли. Играх две години за Пирин. Давах всичко от себе си за отбора, все пак съм от този край. Донесох пари в касата на клуба, а какво се случи в крайна сметка - излъгаха ме! Чудя се защо трябваше да се стига до такова неуважение към мен. Ще си търся правата докрай. Това е нормалното нещо, защото тези пари съм си ги заработил.

- Треньорът на Ерцгебирге Павел Дочев доволен ли е от теб?
- Надявам се. Както вече казах, беше ми нужно малко време, но вече се адаптирах и се чувствам добре тук. Смятам, че вече съм годен за игра и да показвам най-доброто, на което съм способен.

- Възможно ли е през зимата и друг българин да дойде в Ерцгебирге?
- Треньорският щаб решава. За мен е важно да се наложа в отбора, да помагам и да продължа да се развивам. Ние сме млад отбор.

- Имате ли поставена цел този сезон?
- Във Втора Бундеслига конкуренцията е убийствена. Силите на всички отбори са изравнени. Оставане в групата е най-важното, но защо не и по-добро класиране. В Германия всичко е коренно различно от България. Всеки мач излизаме пред 10-15 хиляди зрители. Атмосферата по стадионите е уникална. Преди няколко дни победиме с 3:0 като гост Динамо (Дрезден). На трибуните имаше 31 хиляди зрители. Наистина футболът тук е на много високо ниво и се радвам, че заиграх в Германия.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ