Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова е родена на 13 ноември 1975 г. в Пловдив. Тя печели абсолютните световни титли на първенствата през 1993, 1994 и 1995 г. Ставала е и три пъти абсолютен европейски шампион – през 1992, 1993 и 1994 г. Спечелила е още пет златни, седем сребърни и три бронзови медала от световни шампионати и сребро в многобоя, плюс сребро и бронз от еврофинали. На Универсиадата през 1995 г. е първа в многобоя и на финалите на четирите уреда. Заема пето място в многобоя на олимпийските игри в Барселона’94 и Атланта’96. 

След края на състезателната си кариера Мария Петрова става международен съдия. В момента е член на техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (UEG) и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика.

Омъжена е за бившия вратар на националния отбор по футбол, а сега президент на БФС – Борислав Михайлов, от когото ражда дъщеря – Елинор (през 1999 г.). В навечерието на световното първенство по художествена гимнастика в София (10 – 16 септември), на което Мария Петрова е посланик, грацията даде интервю за вестник „Доктор”:

- Г-жо Петрова, травматичен ли е вашият спорт и лично на вас останаха ли ви в наследство травми от времето, когато се състезавахте?
- От художествената гимнастика останах с тендовагинит и лека дискова херния. Но по времето на състезателната ми кариера нямах тежки травми. Разбира се, много трудно е да си професионален спортист и да бъдеш напълно здрав. Но смятам, че с правилна подготовка и индивидуален подход към конкретния състезател той може да излезе от спорта, без сериозни поражения. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Как се справихте с тендовагинита и с дисковата херния?
- Имаше моменти, в които стисках зъби и търпях болката, защото не можех да пропусна състезание. След това почивах. Всичко това е тактика на треньора за справяне с травмите. В интерес на истината, ако сравним нашия спорт с алпийските ски, с футбола или със спортната гимнастика, въобще не може художествената гимнастика да се нарече травмиращ спорт. Все пак ние сме жени, трябва да родим поколение и затова се стремим да тренираме здравословно, доколкото това е възможно.

- Има ли лекар, на когото сте благодарна?
- Д-р Мариела Сиракова ме е спасявала много пъти, била ми е първа грижовница, дори майка. Имаше случай, при който така си ударих лицето с коляното при съчетание с топка, че си отчупих парче от зъб. Д-р Сиракова, която тогава беше доктор на националния отбор, веднага ме отведе в болница и оправиха счупения ми преден зъб. Без нейната намеса може би щях да си остана със счупен преден зъб, защото нямаше никакво време за лечение. Трябваше да се тренира. Помня, че тя имаше спор с треньорите по този повод. Но каза: „Не, задължително ще я заведа на зъболекар”. В много случаи д-р Сиракова се е грижила за мен и за другите момичета от националния отбор по най-добрия възможен начин. 

- А извън отбора попадали ли сте на добри лекари?
- Винаги съм попадала на много добри лекари. Като цяло, имам доста здрав организъм. Боледувала съм само от настинки, имах чести възпаления на сливиците. Бях на 33 години, когато трябваше да си махна сливиците. Тогава д-р Мелничаров от болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ме спаси от многото възпаления. Правех гнойна ангина всяка зима поне три пъти и вече нямаше накъде. Реших да махна сливиците. Оттогава наистина съм нов човек. Изключително благодарна съм и на моя гинеколог д-р Тодоров, когото познавам от дете. Той се грижи за здравето на всички жени от нашето семейство. Много често му казвам, че ако реши да излезе от България и вече не работи тук, ще тръгна след него. Защото той е много добър диагностик и ме е спасявал в редица случаи, дори от настинки, не само от здравословни проблеми в неговата специалност. Като цяло, съм убедена, че имаме много добри лекари.

- Трудно ли родихте, защото казват, че професионалните спортистки имат проблем при раждането?
- Не беше лесно. Губеха се тоновете на бебето и трябваше да ме оперират. Родих със секцио. Благодарение на д-р Тодоров всичко беше благополучно. Той ме израждаше в АГ-болница „Тина Киркова” (сега Първа АГ болница „Св. София”).

- Как успявате да се поддържате все така стройна и красива?
- Защото полагам много усилия. Казват, че на 20 младостта те държи красив, а от 30 нагоре трябва да се постараем сами. Убедих се, че наистина е така. Когато бях по-млада, не обръщах голямо внимание на кремове, на козметични и всякакви други процедури. Но в един момент видях, че трябва да положа малко повече грижи за себе си, защото по-трудно се държат килограмите в норма, лицето вече не е същото. Ето защо спортувам, ходя на йога, правя походи, тичам на пътеката във фитнеса два пъти в седмицата. Веднъж в месеца ходя на процедури за лицето. Това са щадящи процедури за почистване и освежаване с физиотерапевтични уреди. Аз съм привърженик на естествената красота. Макар че не съм против методите на пластичната хирургия, но за тези жени, които само така може да се почувстват добре. Лично аз не бих използвала пластична хирургия. За мен е важно да поддържам духа си млад. Старая се да поддържам и тялото си. Внимавам какво ям. Важни са и количествата. Задължително закусвам, но нещо малко с половин филийка хляб. Хлябът не ми се отразява зле, но това не значи, че ям по 2 – 3 филии. Месо, риба – всичко ям. Обядът ми е по-солиден, а вечерята е по-оскъдна. Смятам, че всеки организъм е различен и се повлиява от различни режими на хранене. Не ям салати вечер, защото сама съм усетила, че не се чувствам добре с тях, подуват ме. Вечер трябва да ям храна, преминала термична обработка. Освен това гледам да не ям по-късно от 19 ч. 

- А някакви храни избягвате ли?
- Избягвам сладко. Много обичам шоколад, но избягвам да ям всякакви сладки изделия. Пия кафе с мъничко мляко. Напоследък пия бадемово мляко, което се оказа много вкусно.  

- Каква ще бъде ролята ви на световното по художествена гимнастика в София?
- Ще бъда посланик на това световно първенство, тоест лицето на състезанието. Ролята на посланика е да вдъхновява, да популяризира самото спортно събитие в дните на неговото провеждане и преди това. Това е нова идея на президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе. За първи път посланик на световно по художествена гимнастика имаше миналата година – Алина Кабаева на шампионата в Песаро (Италия). Аз бях предложена за световното в София и от FIG ме одобриха. 

- Радвахте ни навремето с три абсолютни световни титли. Може ли да очакваме подобен спортен успех от сегашното поколение гимнастички?
- Всички, и състезателките, и треньорите, и ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика, се стремим към това да имаме българка световна шампионка в индивидуалния шампионат и момичетата от ансамбъла да повторят титлата си от Измир. Разполагаме с много добре подготвен отбор. Искрено се надявам момичетата да играят с пълни сили и да представят своите съчетания по най-добрия начин. Те са конкурентоспособни за първото място. 
МАРА КАЛЧЕВА/ВЕСТНИК "ДОКТОР"