Mомчил Цветанов се завърна в българския футбол, след като изкара няколко месеца в Полша. Малкия шивач, както е известен плевенчанинът, облече екипа на Славия, след като по думите му се е разбрал с Венци Стефанов точно за две минути. 

Двукратният шампион с Литекс даде интервю за БЛИЦ СПОРТ: 

- Как се стигна до преминаването ти в Славия?
- Първо искам да изкажа безкрайни благодарности на Венци Стефанов и Митко Събев за това, че успяха да ми влязат в положение. Подадоха ми ръка в този момент, адски важен за мен. На Златомир Загорчич също съм много благодарен. С него работих в Литекс. Разговаряхме, каза ми, че ме иска в състава си, което беше достатъчно. След това мениджърът ми Димитър Атанасов се разбра с ръководството на Славия, а аз уточних личните си условия точно за 2 минути. 

- Договорът за какъв срок е?
- Подписах за две години и половина и съм много доволен, че ще играя в Славия.

- Имаше ли други варианти?
- Да, имаше. И аз се свързвах с някои отбори, други пък се свързваха с мен. Някои ми отказаха. Имах и три оферти от чужбина, но с жена ми решихме, че моментът да изляза отново не е удачен. Някои отбори се отметнаха, докато Венци Стефанов си държи на думата. При него няма шест-пет. Всъщност аз имах разговори със Славия още през юни месец, когато бях в Полша. Поддържах връзка със Златомир Загорчич, който ме искаше. 

- Какво точно се случи в Полша, защо напусна толкова бързо Стал (Миелец)? 
- Още в началото на шампионата се стигна до треньорска смяна, като при новия наставник нещата бяха коренно различни. Друга стана картинката. С моя агент обсъдихме нещата и взехме решението да се прибера в България. 

- Казваш, че жена ти има намеса в решението да заиграеш отново по родните терени...
- Да, точно така. Роди ни се момченце, вече съм баща. Досега не е излизало по медиите. Това е най-голямата ми радост до този момент.

- Поздравления! Да ви е живо и здраво бебчето и много да ви радва! Как го кръстихте?
- Матеу, на 30 дни е. Вариантът със Славия наистина е много добър, защото ще имам възможност да съм до жена ми и малкия. Половинката ми беше далеч от мен, докато бях в Полша, и беше важно да се върна и да съм близо до тях. 

- Коя е дамата на сърцето ти и мислите ли вече за сватба?
- Не, не. Не ме питай. Тя не е по медийните изяви. Още не сме мислили за сватба, гледаме си бебчето. 

- Как се запознахте?
- Любовта ни пламна, докато играех във Верея. Иначе тя е от Пловдив, там е с бебето и при първа възможност съм при тях.

- Славия е на осмото място в Първа лига, каква е целта ви? 
- Скачаме здраво за Купата на България и се борим за място в първата шестица. Запознах се с програмата на Славия. Първият кръг ще ни бъде доста трудно срещу Лудогорец, след което ни предстоят приятни мачове. Надявам се да направим серия от победи. Това обаче зависи от нас - футболистите, как ще се представим. Полуфиналът с Ботев (Пловдив) за Купата е голям бонус и стимул за нас. Радостното е, че не се паднахме с ЦСКА или Левски. Ботев е преодолим отбор, а след това на финала не се знае какво ще се случи. Един мач е, всичко може да стане. Със сигурност ще бъде интересно.

- Играл ли си с някой от новите си съотборници?
- С доста от момчетата се познавам. С някои съм бил съперник през годините. С Галин Иванов пък играх в Литекс една година. В съблекалнята на Славия се запознах с доста млади момчета. Имам добри впечатления след първите две тренировки. Ако младите искат съвети, веднага бих им помогнал. Видях съм много до момента и съм съм научил доста неща от големи специалисти, с които съм работил. 

- Златомир Загорчич ти е бил треньор и в Литекс...
- Да, така е. С него мога да кажа, че съм в много близки отношения. От гледна точка треньор - футболист има дистанция. Хубаво е, че Загорчич е доста близък с играчите. С него можеш да си говориш открито. Той е треньор, който вкарва много иновации, което също ми харесва. Под негово ръководство имах доста силен период в Литекс. Надявам се и сега в Славия да се представя добре.

- Гарантирано ли ти е титлярното място?
- Не съм говорил със Загорчич за това. Той ми каза, че иска от мен да работя. Важното сега е да вляза в добро кондиционно състояние, защото в момента това нещо ми куца. Старая се по-бързо да вляза в игрови ритъм, ще се боря за титулярното си място. Колкото повече конкуренция има, толкова по-добре - не само за мен, а и за отбора. 

- Прибираш ли се често в родния си Плевен и следиш ли ситуацията със Спартак?
- Следя я, не мога да кажа, че се прибирам често. Ходя си, когато мога. Винаги е хубаво като си у дома си. Имам приятели, роднини, чуваме се постоянно. Разпитвам за Спартак, знам какво се случва. Надявам се, че клубът най-после ще си намери добър собственик, човек, който е запознат с историята на футбола в Плевен. Нашият град е футболен, хората са зажаднели за любимата игра. В Спартак последните години идват президенти, които само гледат как да се възползват. Също така доста треньори се смениха. Дано обстановката се подобри. Предстои юбилей на Спартак, надявам се спонсорите и общината да помогнат на клуба. 

- Кои са приятелите ти във футбола?
- Не съм човек, който допуска много хора до себе си. Повечето ми приятели са извън футбола, а иначе много се имам с Иван Цветков, Христо Янев, Пламен Николов, Анатоли Господинов, Боби Галчев, Николай Цветков - Демона и Ангел Грънчов. И с други бивши съотборници поддържам връзка. 

- С Галчев обаче сега ще бъдете съперници. Ловите ли басове преди мач?
- О, с него страшно много се шегуваме. Като бяхме в ЦСКА, всички знаеха, че аз и той сме хората, които имаме най-голямо чувство за хумор.

- Защо си Малкия шивач?
- Прякорът ми е по бащина линия. Той, като беше футболист, му викаха Шивача, аз пък съм Малкия шивач. 

- Той ли те запали по футбола?
- Да. Покрай него от дете съм по стадионите. Той след това беше и треньор. Просто футболът е в кръвта ми. 

- Кой беше първият ти треньор?
- Здравко Пешаков от Плевен. Иначе и с баща ми тренирах отделно, отделяше ми много време.

- От кой друг си се учил?
- Христо Стоичков, Любо Пенев, Ферарио Спасов, Красимир Балъков, Миодраг Йешич, Загорчич... доста треньори смених в България. В Ботев работих с Вили Вуцов и Николай Киров. Определено при Пенев, Йешич и Загорчич имах най-големи успехи. 

- Двукратен шампион си с Литекс, където обаче по-рядко играеше. 
- Отборът ни беше много силен. В някои мачове играех, в други - не. Конкуренцията в Литекс беше жестока. Треньорите така правеха, че дори и като те оставят извън групата за даден мач, пак се чувстваш част от отбора, все едно си играл. Смело мога да заявя, че имах няколко успешни години в Литекс. С ЦСКА също пожънах голям успех. 2016 година спечелихме Купата на България. Този трофей също има много голяма стойност за мен. Тръгнахме от нищото, не ни слагаха в сметките и казваха "няма как отбор от "В" група да вземе Купата на България". А видяхте какво се случи. Бяхме събрани супер футболисти с отлични треньори. Спечелването на трофея беше много сладък миг. На финала имаше 40 хиляди зрителите. От много време не се е събирала толкова публика на Националния стадион "Васил Левски". Ние успяхме да обединим феновете на ЦСКА, беше незабравим миг. 

- Имаше ли вариант да останеш на "Армията"?
- Не съм си тръгнал с лоши чувства от ЦСКА. За мен беше чест да играя за ЦСКА. Сега имат много добри футболисти, пожелавам им успех. Надявам се един ден г-н Ганчев отново да ме потърси, с удоволствие бих се върнал. Във футбола нещата се менят страшно бързо. Както си горе, изведнъж си долу. Днес е едно, утре може да бъде друго. 

- Кой ще излезе победител в битката за титлата - Лудогорец, ЦСКА или Левски?
- Този въпрос е излишен, при положение, че симпатизирам на ЦСКА. Стискам им палци и съм сигурен, че ще станат шампиони. Битката за титлата е между ЦСКА и Лудогорец. 

- При възможност би ли посетил "Армията" и да гледаш мач на ЦСКА? 
- Да, бих отишъл да гледам. Няма нищо лошо в това. Все пак с някои от момчетата съм играл дълги години в Литекс.

- За какво мечтаеш?
- Мечтая да направя сина ми добър човек, който да цени малките неща в живота. И когато постигне нещо голямо - да му се наслади. Да е здрав най-вече и да има добро сърце. Искам също аз, жена ми и всички близки и приятели да бъдем живи и здрави.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ


Снимка: LAP.BG