Мигел Бедоя е един от любимците на феновете на Левски. Испанецът прекара две години на "Георги Аспарухов", в които бе сред най-добрите играчи на клуба. 31-годишният атакуващ халф даде интервю пред БЛИЦ, в което разкри много лоша новина - лекарите са му забранили да играе футбол и вероятно ще прекрати кариерата си в края на сезона. 

- Мигел, как си? Как върви сезонът за теб в Кипър, където си играч на Аполон (Лимасол)? Имаше здравословни проблеми в края на миналата година. Всичко наред ли е вече?
- Здравейте. За мен винаги е удоволствие да чуя някого от България и да науча новини от тази страна. Имам сериозен проблем с бъбреците. Нарича се "Ига гломерулонефрит", което ми пречи да спортувам с висока интензивност и на високо ниво. Преди Коледа играх четири мача, но резултатите бяха лоши и лекарите ми забраниха да играя. За мен е трудно, но дори докато има още 1% шанс, аз ще имам 99% вяра. Ще остана в Кипър до края на сезона. Ако това ще бъде последната ми година във футбола, искам да я завърша с титла. В момента сме първи и вярвам, че това е нашата година. 

- Спомняш ли си често за престоя в Левски? Започна трудно, но впоследствие се превърна в основен играч на тима и любимец на феновете, които те помнят и до дне днешен...
- Ще помня двете ми години в Левски до края на дните си. Винаги, когато отидеш в друга страна с друга култура, футбол и начин на живот, имаш нужда от време, за да свикнеш. Така беше както с мен, така и Аниете. Но мисля, че през цялото време бяхме на добро ниво. Харесваше ми много в Левски и се чувствах важна част от отбора и важна част за феновете. Беше прекрасно време и преживяване за мен.

- Следиш ли какво се случва в Левски? Гледаш ли мачовете на тима и мислиш ли, че "сините" имат сили да отстранят ЦСКА за Купата на България?
- Да, следя постоянно новините от Левски. Харесва ми да знам какво се случва с отборите, в които съм играл. Разбира се, че Левски може да отстрани ЦСКА. Няма нито един мач, който Левски да не може да спечели. Това ще бъдат два много добри мача, между два големи отбора, които се борят за място на финала. В ЦСКА ще бъдат максимално мобилизирани, защото знаят, че е по-лесно да вземат Купата, отколкото титлата. Както ние преди три години срещу Лудогорец. Време е обаче Левски да удари по масата и да покаже много добър футбол! Няма по-добро място да направиш това от мач с ЦСКА!

- Левски привлече цели 21 нови футболисти от началото на сезона. Колко време е нужно да се сработи един отбор и да покаже даден футболист на какво е способен?
- Не може на всеки шест месеца да се прави нов отбор. В повечето случаи има нужда от време, за да се сглоби пъзелът от отделните парчета. В България обаче никой няма търпение. Когато спечелиш един мач и веднага искат титлата от теб. Когато пък загубиш един мач, веднага започват призиви за смяна на треньори, играчи, ръководство. Лудогорец показа, че има отличен отбор, който е сработен и резултатите го показват. Левски обаче е най-големият клуб в България, с най-много фенове. Те заслужават да бъде намерен правилния път за изграждане на отбор и на стабилност между директори, треньори и футболисти. Със сигурност не е лесно да се случи това в труден момент, но добрите отбори са като едно цяло и в добро и в лошо. 

- Имаш ли впечатления от треньора Делио Роси и мислиш ли, че е правилният човек за клуба?
- Той има много добра кариера в големи клубове. В крайна сметка обаче в България точният човек е треньорът, който печели. Ако Роси спечели Купата, няма кой да каже нещо срещу него. Надявам се да успее и да зарадва феновете с Купата на България в края на сезона. Пожелавам на Делио Роси най-доброто и дано успее в Левски.

- Поддръжаш ли контакти с някого в клуба?
- Бях много близък с Божидар Краев и Антонио Аниете, но те вече не са там. Сега почти няма футболисти в Левски, с които да съм играл. Но имам много приятели в София и те постоянно ме информират какво се случва и как вървят нещата.

- Бившият ти съотборник Владимир Гаджев също е в Кипър. Поддържате ли приятелски отношения?
- Да. Видяхме се миналата седмица, когато клубовете ни се срещнаха. Той играе на много добро ниво. Беше удоволствие за мен да се видим и да си спомним за добрите стари времена, в които играхме заедно в Левски.

- Защо избра да заминеш за Кипър, вместо да останеш в Левски?
- Имах много добро предложение от Кипър. Преминах в добър клуб, който се развива много добре. Миналата година имах шанса да играя в Европа, да взема Купа и Суперкупа. Тази година спечелихме Суперкупата и играхме в Лига Европа. Сега сме първи на 3 точки пред Апоел. Когато сменяш клуба, никога не знаеш дали е за добро или за лошо. Чудиш се дали е правилното решение. Но сега мога да го кажа - много съм щастлив в Лимасол и се радвам, че ми дадоха шанс да спечеля първите си трофеи във футбола.

- Какво би искал да кажеш на сегашните футболисти на Левски и на феновете на "сините"?
- Винаги желая най-доброто за тях. Бих искал да играят в групите на Лига Европа следващия сезон и да покажат на света колко големи са феновете на Левски! И отборът да играе пред препълнени трибуни отново. Много ви благодаря за цялата подкрепа, която ми дадохте. Завинаги ще останете в сърцето ми. Само Левски!
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ