Легендарната Мария Петрова бе избрана за президент на Техническия комитет на Европейската централа по художествена гимнастика. Изборът беше в Сплит и една българка стъпи на върха в Европа...

-Мария, какво означава този избор за теб?
-Аз бях член на този комитет 12 години, като последните 8 бях вицепрезидент. Досегашният президент – Хайди Брюнедер (двете са на долната снимка), не продължи пътя си и пред мен и пред България се очерта възможност да имаме най-високата позиция в европейската гимнастика. Аз съм щастлива, че моята федерация в лицето на Илиана Раева ме предложиха за председател и така се случи, че никой друг не се кандидатира. Ние сме осем спорта под шапката на световната федерация по гимнастика - спортна гимнастика мъже, спортна гимнастика жени, художествена гимнастика, батут, групова гимнастика, аеробика, акробатика и гимнастика за всички. Всички комитети са по шест човека и обикновено на избори се явяват максимум седем кандидати. При нас бяха 19! Целият конгрес обаче говореше за художествената гимнастика. Всеки се интересуваше от художествената гимнастика.

-Това е голямо признание, как се почувства?
-Естествено, бях много горда, че ми гласуваха такова доверие. Както и за съдбата, че ми предостави тази възможност. Същевременно обаче осъзнавам, че това е огромна отговорност. Европейските гимнастички са най-силните в света, естествено, страстите и борбите на европейските първенства са изключително оспорвани. Най-добрите съдии са европейските съдии. Бях много щастлива, но осъзнавам, че пред мен стои отговорността достойно да защитавам името на България.

-Каква е първата задача и какво искаш да промениш?
-Следващият олимпийски цикъл предстои пред нас правилник с много промени. Вече се наложиха промени - отваряне на оценката за трудност, по-различен начин на зачитане на елементите. Прецизира се начинът, по който ще бъдат оценявани гмнистичките.

-(прекъсвам я). Именно за това исках да поговорим. Мнението ти за новия правилник в художествената гимнастика – чуха се мнения, че той е добър за България. Така ли е наистина?
-Да, мисля, че е добър за нашите момичета и за българската школа. Всички предложения, които ние направихме на световното в Пезаро, се приеха. Смятам, че с този правилник ще изпъкнат най-добрите състезателки. Ще има баланс между съдиите за трудност и съдиите за изпълнение.
От друга страна - имаме нов формат на европейските първенства, който бе представен миналата година. Пред нас предстоят квалификации за младежки олимпийски игри. Европейският комитет по художествена гимнастика винаги е първи, ние първи ще прилагаме новите правила. След това идва Европейското първенство, на което ще участват и ансамбли жени, и индивидуално жени. Трябва правилно да бъдат прилагани всички правила, а състезанията да бъдат добре организирани.

-Колко сериозно признание получава България в художествената гимнастика?
-Това признание е и за българската школа, защото на върха на Европа застава една българка. Нашите момичета, когато знаят, че имат представител на най-високото стъпало, ще бъдат по-спокойни и уверени, за да могат да изпълняват уверено съчетанията си.

-Това важно ли е за бъдещите успехи на българските състезателки?
-Когато един българин е признат в Европа или света винаги е добре. Това става изключително сложно. Това, че организираме големи първенства, че имаме хора на високи позиции говори за сериозното присъствие на страната ни като цяло в европейския и световния спорт. За нашата ангажираност към спорта, за това, което ние даваме за този спорт.

-Каква е следващата ти цел?
-Аз не съм кариерист. Тази възможност се случи спонтанно и постепенно. Още веднъж благодаря на Илиана Раева, че беше през цялото време в мен. Пътувахме заедно, по времето на конгреса бяхме заедно. Всяка стъпка правихме заедно. Ние сме две различни личности, обединени в една голяма кауза – българската художествена гимнастика. Казвайки това, въобще не виждам по-напред от това да се справя със задачите, които предстоят като президент на техническия комитет.

-Как оценяваш изминалата година на нашите момичета – за първи път от доста години бе изграден конкурентен индивидуален отбор с повече от една изявена състезателка?
-Резултатите го показват и те говорят красноречиво - от 15 години нямахме медал отборно на европейско първенство. Нов отбор поема щафетата при ансамбъла, който заема второ място на световно първенство. Взимаме медал на световно първенство в индивидуалното – просто нямам думи.

-Навлизате във важна 2018 година – организирате първо световна купа през март, а след това през септември световно първенство?
-Сериозни състезания. Една такава организация е изключително сложна. Става въпрос за стиковане на целия екип. Щастливи сме, че имаме красива зала – Арена Армеец, имаме подкрепата и на министерството на спорта. А и въобще имаме възможност да посрещнем света на художествената гимнастика в България. Световната купа ще бъде подготовка за световното през септември.

-Много от отборите, които идват в България, хвалят добрата организация?
-Така е. И не е просто, за да кажат нещо. Очите на хората не лъжат, вижда се, че им е приятно да идват в България.

-Още в Пезаро Моринари Ватанабе каза, че не се съмнява в добрата организация първо на Световната купа, а след това и на световното първенство догодина?
-Аз бях отговорник миналия олимпийски цикъл за тези световни купи и се радвам, че сложихме добро начало. България да организира големи първенства, защото това е важно. Така даваме заявка, че сме страна, която има отговронст и че сме достоен представител на европейската и световна художествена гимнастика. Не само да се подготвяме добре в залите и да участваме на турнирите, а и самите ние да посрещаме световния елит на големи състезания.

-По-рано през годината стана въпрос, че националните отбори се нуждаят от разширение на залата на стадион “Раковски”.
-Ние – ръководството на федерацията, в момента, в който Илиана Раева пое поста на президент, а аз станах вицепрезидент, приехме да има централизирана подготговка. За мен това е най-правилната структура, която води до добри резултати. Наистина понякога изпитваме трудности да съвместим всички отбори в залата.

-Когато говорим за момичета цял свят, художествената гимнастика се развива със светкавични темпове. Все по-добри стават гимнастичките от САЩ, Япония, Корея, Израел – страни, за които художествената гимнастика доскоро не бе сред приоритетите?
-Конкуренцията е безмилостна. Вече не се борим три страни за първото място. Първите 10 гимнастички са почти равностойни. Първите 8 отбора при ансамблите – също. Нивото на спорта се повишава с всеки изминал ден. Не случайно Илиана пое добра инициатива - да запознае журналистите и поддръжници с правилника, как се оценява дадено съчетание, защо се показва такава оценка, защо се наказва дадена състезателка в някакъв момент. Не е само добре да видиш добре поставено съчетание и да кажеш – окей, харесва ми. Ако състезателката не е изпълнила елементите с тяло, които носят сериозна стойност – не е достатъчно, че прави друго по добър начин. Нашият спорт се разви в такава насока, че не е достатъчно само да танцуваш и да си изиграеш съчетанието без грешка. Трябва да си достатъчно концентриран, и талантлив, и с качества, за да си изпълниш перфектно и елементите с тяло.

-За българските състезателки казват, че са много добри в работата с уреда?
-А, сега сме добри. Имам поглед и върху ансамбъла, и върху индивидуалните състезателки. Въодушевена съм.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ