Украинската тенис звезда Елина Свитолина говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. В началото на месеца тя посети България, за да подкрепя своя приятел Гаел Монфис на турнира „София Оупън“ в зала „Арена Армеец“. В момента Свитолина е номер 7 в света, а през 2017 г. бе в топ 3, след като игра четвъртфинал на Ролан Гарос и осминафинали на Уимбълдън и Ю Ес Оупън. 24-годишната тенисистка има 13 титли от Женската тенис асоциация и е първата украинка в историята, която влиза в топ 10. Свитолина има победи над почти всички големи имена в този спорт, които се състезават в момента – сестрите Серина и Винъс Уилямс, Анжелик Кербер, Гарбине Мугуруса, Каролин Вожняцки, Симона Халеп, Петра Квитова, Слоун Стивънс и Наоми Осака. Елина е родена в спортно семейство – баща ѝ е бил състезател по борба, а майка ѝ по гребане.

Здравейте, Елина! Добре дошла в София! Не за първи път сте в България, как се чувствате?
- Благодаря, добре се чувствам. Хубаво е, че отново съм тук. Мина доста дълго време, откакто бях за последен път в София. Радвам се, че се върнах.

- Помните ли участието си в Турнира на шампионките в София при предишното си идване в София преди няколко години?
- Да, помня го, разбира се. Беше вълнуващо преживяване, защото турнирът беше много специален. Останах с добри чувства и спомени. Бях радостна, че имах възможност да участвам в този турнир. Затова и сега съм щастлива, че се връщам на място, от което пазя хубави спомени.

- Изправяли сте се на корта срещу българската състезателка Цветана Пиронкова. Познавате я добре. Какво мислите за нея като тенисист и като човек?
- Тя показа добър тенис. Да ви призная, беше неудобен съперник, защото играеше с много ниски топки и имаше силни удари. Трудно беше да се печели срещу нея. Пиронкова постигна добри резултати. По мое мнение за българския тенис е много добре, че има такава състезателка.

- Тя реши да направи пауза в кариерата си, за да роди дете и да се отдаде на неговото отглеждане. Според вас това ли е периодът в живота на един тенисист, когато той трябва да реши дали да се фокусира върху семейството или върху кариерата си?
- Виждали сме много пъти, че редица състезателки се връщат в спорта след раждане много силни. Не мисля, че това може да причини твърде големи сътресения в кариерата. Всичко е въпрос на избор – дали човек предпочита да прекарва повече време със семейството си или да се върне обратно на корта да се състезава. Просто трябва да се направи избор.

- Серина Уилямс също го направи и се върна на корта много силна след раждането.
- Да, много състезателки са постъпвали по този начин. Пак стигаме до въпроса, че трябва да се вземе решение. От гледна точка на жената е важно да имаш семейство и да мислиш за бъдещето, но в същото време трябва да завършиш кариерата си по подходящия начин. Ето защо се налага да се вземе решение. Знам, че въпросното решение е трудно, но е много важно. Въпрос на личен избор.

- Един професионален тенисист трябва да прави много саможертви в името на успешната кариера. Лесно ли е да се правят тези жертви?
- Аз мисля, че това е част от тениса. Щом вземеш решение за себе си, трябва да се придържаш към него и да го защитаваш, защото това е твоят собствен избор. В тениса има много неща, с които трябва да се съобразяваш. Едно от тях са пътуванията. Тенисът е спортът с най-дългите пътувания. Трябва да си много отдаден на своя спорт и да си дисциплиниран. Затова този избор може да бъде много труден за следване.

- В нашия разговор стана дума за България. Не можем да пропуснем факта, че вие имате силна връзка с нашата страна, защото вашият мениджър се казва Стефан Гюров. Какво бихте споделили за вашата съвместна работа?
- С него работим заедно много отдавна и намирам това за чудесно. Изминаха девет години, откакто започнахме, а това е дълъг период. Но щом продължаваме заедно  толкова дълго време, значи е партньорството е успешно. Това е страхотно. Нещо повече – съвместната ни работа през тези години прерасна в приятелство. Много съм щастлива, че разполагам с такъв човек в моя екип, на когото имам пълно доверие.

- Бихте ли ни разказали кога и при какви обстоятелства се срещнахте за първи път и решихте да работите заедно?
- Доколкото си спомням, историята беше следната - той дойде в Украйна, защото знаеше, че аз мога да играя добър тенис и мога да стана силна състезателка. Видя в мен потенциал и подписахме договор, след което аз спечелих следващия турнир, в който участвах. Така показах, че заедно можем да постигаме успехи.

- Кои са важните неща, които един професионален тенисист на най-високо ниво получава като подкрепа от своя мениджър?
- Мисля, че трябва да има разбиране от двете страни. Мениджърът трябва да знае какво иска тенисистът и какъв потенциал има за развитие. Аз съм убедена, че ние вършим добра работа. Това се дължи на факта, че се познаваме отлично, знаем своите силни страни и какъв потенциал имаме да растем в дадена посока. Това е наистина важно и аз мисля, че вървим по правилния път.

- Нека да се фокусираме и върху вашата кариера. Смятате ли за свой най-голям успех досега спечеления в края на миналата година финален турнир на Женската тенис асоциация в Сингапур?
- Да. Мисля, че това е един от турнирите, в който винаги съм искала да играя много силно. Победата точно в това състезание е изключително престижна. В кариерата си досега съм спечелила много отличия и всички те означават много за мен и ми донесоха увереност в моите възможности. Без победи като тези в Дубай, Рим, Торонто и останалите турнири, които съм печелила, аз едва ли щях да успея да стигна до титлата в Сингапур. Това са великолепни спомени, които пазя в паметта си. И в тях Сингапур има много специално място.

- Какво е чувството, когато отбележиш победната точка? Когато осъзнаваш, че печелиш турнира, че постигаш голямата цел, която си си поставил?
- От целия спектър на емоциите аз лично изпитвам най-вече щастие. Защото всичко вече е приключило, при това – успешно. Всичките трудни мачове вече са завършили. И когато имаш успешен финал, настъпва щастие и облекчение. Разбира се, нужно е и малко време, за да осъзнаеш какво се случва и какво си постигнал, когато си спечелил титлата. Но ако се върнем към победата ми в Сингапур, трябва да призная, че чувството бе просто фантастично.

- Доволна ли сте от мястото, което заемате в момента в световната ранглиста?
- Аз никога не се задоволявам с резултатите, които съм постигнала. Винаги си поставям най-високите цели и искам да вървя нагоре. През цялата си кариера преследвам мечтата да бъда номер едно. Това е целта на моя живот. Също така съм много амбицирана да спечеля турнири от Големия шлем. И докато не завърша кариерата си, това ще бъдат моите цели.

- Какви са намеренията ви за настоящата година?
- Голямата ми цел за тази година е да се съхраня здрава, да се размина  контузии и разбира се  да играя силно във всички турнири, като спечеля възможно най-много титли. Искам да бъда готова за всеки турнир, за всяко предизвикателство.

- В своята кариера вие сте побеждавали всички големи тенисистки в момента. Коя е най-неудобната ви съперничка?
- Наистина съм играла срещу всички състезателки от Топ 20. Трябва да ви кажа, че е много различно да играеш на различни места и различни настилки, дори да е срещу една и съща съперничка. И е трудно да се отговори конкретно. Аз винаги давам максимума от себе си и правя всичко възможно да бъда оптимално подготвена за всеки мач на всякаква настилка.

- Вие сте стигали четири пъти до четвъртфинали в Големия шлем – два пъти на Ролан Гарос и два пъти на Аустрелиън Оупън. Идва ли време за първия ви финал и за първата ви титла от Големия шлем?
- Винаги давам най-доброто, за да постигна тази цел. Затова работим здраво с моя екип в тази посока. Търсим нови начини, които да ми помогнат да постигна каквото искам. А аз искам да подобря класиранията си в турнирите от Големия шлем и непрекъснато да играя по-силно и по-силно. Искам винаги да бъда на 100 процента готова по най-добрия начин. Не е лесно да го постигнеш и да си на 100 процента във всеки мач в продължение на две седмици за един голям турнир, но именно за това работя толкова усилено. Искам да покажа най-добрия си тенис.

- В кой турнир от Големия шлем се чувствате най-комфортно?
- Бих казала, че Ролан Гарос е едно от местата, където се чувствам наистина комфортно. Амбицията да се представя успешно винаги ме мотивира да излизам на корта и да тренирам непрекъснато. И всеки път, когато стъпвам на Ролан Гарос, усещам едно специално чувство. Незабравимо е преживяването, когато спечелих този турнир за девойки през 2010 г. Това е страхотен спомен, който ще запазя завинаги.

- Вие сте от Украйна, а животът в тази страна е донякъде сходен с този в България. Разкажете ни нещо повече за вашето детство и за това как решихте да се занимавате с тенис…
- Увлечението по спорта дойде от моите родители и от моя брат, който играеше тенис. Той е девет години по-голям от мен. Едни от първите ми детски спомени са от кортовете, на които го гледах как играе тенис на тренировки. Мисля, че това ме мотивира да стана състезателка в този спорт. Впоследствие се заех професионално, а пък брат ми продължава да е много запален по тениса. Той оказа голямо влияние върху моето развитие и това е още една причина да давам максимума от себе си всеки ден в тренировките.

- Фактът, че сте от спортно семейство, вероятно също е изиграл важна роля?
- Да, разбира се. Занимавала съм се и с други спортове, докато растях, преди да се захвана сериозно с тениса. Ще ви кажа, че заниманията с други спортове ми помогнаха да постигна по-добра физическа форма за тениса. Сигурна съм, че ако не бях станала тенисистка, пак щях да съм спортистка, но не знам точно в каква дисциплина.

- Имахте ли идол, на който сте искали да подражавате във вашето детство?
- Такъв тенисист беше Андре Агаси. Непрекъснато го наблюдавах по телевизията и опитвах да имитирам неговия стил на игра. Доставяше ми голямо удоволствие да го гледам как играе. Вдъхновявах се от неговия стил и класа и от победите му пред пълни трибуни. Исках и аз да постигна същото.

- Вашата родина Украйна е силна спортна нация с големи шампиони като лекоатлета Сергей Бубка, братята Кличко в бокса, фигуристката Оксана Баюл, футболната звезда Андрей Шевченко. Знаем, че сте близки приятели с Кличко. На кои свои сънародници спортисти се възхищавате?
- Много ми е трудно да избера един, защото всички те са изключителни спортисти и личности. Те са допринесли много като спортисти за Украйна. Удивително е да се види през какво са преминали и какви успехи са постигнали. И то като се има предвид, че не е много лесно да растеш и да се развиваш като спортист в Украйна с амбицията да покориш най-високите цели. Всеки един спортист от Украйна, който печели победи на международното поле, заслужава моето възхищение.

- А защо от Украйна излизат толкова много млади талантливи състезатели по тенис?
- Според мен причината се крие в това, че ние сме пределно мотивирани да се представим силно. Нашата нация е от хора със силни сърца. Винаги се стремим да даваме най-доброто от себе си и да постигаме най-високите цели. И работим здраво, за да успеем. Ние просто сме такива хора.

- Проявявате ли интерес към други спортове като футбол, баскетбол или бокс например?
- За мен боксът е много интересен спорт, който искрено харесвам. Харесвам също така и футбола.

- Имате ли си любим отбор и любим футболист?
- Подкрепям националния отбор на Украйна. Опитвам се да не пропускам да гледам мач на нашите национали. И те знаят, че аз винаги ги подкрепям.

- Какъв съвет бихте дали на младите български тенисисти – тези, които искат да станат големи играчи и да печелят титли?
- Най-важното е да изпитват страст към тениса, да работят наистина много здраво. А също така и да се наслаждават на играта, което не трябва да бъде на последно място. Защото все пак тенисът е просто една игра. Нека да тренират сериозно, но без да се поставят под голямо напрежение. Много важно е да изпитват удоволствие всеки път, когато излизат на корта.

- Кои са важните качества, които помагат на един състезател да се развие успешно като спортист и като човек?
- На първо място е волята да се трудиш непрекъснато, за да ставаш по-добър. Това е важно за всяка една професия, ако искаш да постигнеш нещо. За мен това беше водещо в годините, когато растях и се развивах като спортист. Необходими са много повторения, много тренировки. Тенисът е спорт, в който трябва да можеш всичко, за да печелиш мачове. А това се постига само със здрав труд.

- Имате ли представа какво ще правите в годините след края на активната си спортна кариера?
- Ще ви призная, че бих искала да работя в телевизията, например в някое предаване за тениса, защото наистина бих се наслаждавала да правя това. Мисля, че ще ми е приятно да работя за медиите. Също така си мисля и за треньорска работа. Може би няма да ми се пътува толкова много, колкото пътувам сега, защото бих желала да прекарвам повече време в дома си със семейството. Откакто се помня, непрекъснато пътувам, а това понякога е много уморително. Каквото и да правя, предполагам, че ще искам повече време да бъда на едно място със семейството си.

- Прочетохме в интернет, не знаем дали е вярно, че прекарвате повече от времето си в Украйна. Кои са любимите ви места за живеене?
- Всъщност не пътувам толкова често до Украйна. Ходя там за различни събития и да се видя със семейството си. Това се случва няколко пъти в годината, защото програмата ми е много натоварена. Във всеки случай определено ми се иска да си ходя в Украйна по-често.

- Как си почивате след тежък ден или след тежък турнир?
- Опитвам се да ходя на места, където се чувствам добре. Например в планината. В Монако също се чувствам добре. Понякога моите родители идват там. Хубаво е да прекарваш повече време с хора, които не виждаш толкова често, а означават много за теб.

- А прекарвате ли много време в интернет и в социалните мрежи?
- Не им отделям толкова много време, защото там можеш да срещнеш повече негативни неща, отколкото позитивни. Но все пак това е източникът на информация в днешно време и трябва да му отделяш време, ако искаш да знаеш какво се случва около теб. Трудно е да се избегне това. Мога да ви кажа, че има дни, в които изобщо не влизам в интернет. Оставям се да се наслаждавам на моментите.

- И за финал какво ще кажете на почитателите на тениса в България?
- Просто се наслаждавайте, когато гледате тенис. Това е страхотен спорт. Ще видите велики мачове с участието на големи спортисти. Феновете са много важни за нас, защото ни помагат да покажем най-доброто, на което сме способни.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТВ+