Треньорът на Витоша Костадин Ангелов е убеден, че "тигрите" от Бистрица ще се измъкнат скоро от дупката и ще започнат да печелят точки. Новакът в елита в момента е на последното място в дебютния си сезон в групата на майсторите. Специалистът с прякор Лаптопа и футболистите му донякъде изненадващо се класираха в Първа лига, печелейки с 1:0 баража срещу Нефтохимик. Ангелов с удоволствие даде интервю за БЛИЦ, в което говори не само за Витоша (Бистрица) и българския футбол, а и по много други теми: 

- Какво е настроението в отбора? Липсват ви точки, последни сте в класирането.
- Опитваме се да не е минорно, което е най-важното. Защото, ако продължаваме да сме в минорно настроение, няма как да дойдат точките. Тренираме с настроение. По принцип в живота има дупки и спадове. Има и успехи. Нормално е след това, което направихме, да има спад. Вярвам, че това ще премине по-скоро и Витоша ще започне да побеждава.

- С наведени глави ли са футбоистите ви и евентуална победа срещу Септември в предстоящия кръг, ще ги вдигне ли?
- Точно тази идея - че трябва да се побеждава, им тежи малко повече. Мнението ми е, че те трябва да дават максимума от себе си, да се представят добре и тогава ще дойдат победите. Имахме няколко такива срещи, включително последната (б.р. - загубата с 2:4 от Ботев), в края изпуснахме да вземем точка. Напред във времето късметът ще дойде на наша страна. Няма как да излезем от тази дупка с някакъв огромен фойерверк, всичко ще стане постепенно. Постоянно говоря на момчетата да не обръщат внимание на негативизма. Ако сме негативно настроени, изплашени и притеснени, те не могат да показват качествата си. В момента отборът не е същият като този, който влезе в Първа лига. А реално са абсолютно същите футболисти. Не показват това, на което са способни. 
 
- С класирането в елита не скочихте ли в големите води? Бяхте ли готови? Нямаше ли да ви бъде по-лесно сега да сте във Втора лига и да побеждавате по-често?
-  Въпросът не е да ти е по-лесно, а да се развиваш. До ден-днешен сме отборът с най-нисък бюджет. Нормално да ни е трудно. Също така всяка първа година в елита е трудна. Виждате, че и със Септември е същата ситуация. 

- Имате ли проблеми от финансово естество?
- Напротив - нямаме никакви проблеми. Имаме прекрасен човек за президент, който е коректна личност. Независимо, че са ни ниски заплатите, винаги се изплащат навреме. Досега не сме имали финансови проблеми. 

- Чувствате ли се ощетявани от съдиите?
- Има голям натиск върху тях. Той идва от водещите клубове. Понякога малките отбори като нас сърбат попарата на цялото това напрежение. Не мисля, че трябва да се натискат толкова много съдиите, защото свирят мачовете с напрежение и не показват това, на което са способни.  

- Кой ги натиска? 
- Има човек от чужбина, който им следи всяка стъпка (б.р. - визира Марк Бата). Клубовете са постоянно недоволни. За такъв натиск става въпрос. Не е редно всеки един да измива ръцете си със съдийството, тъй като то е на нивото на футбола ни. Не би трябвало да обвиняваме реферите. Това е все едно те да дават оценка на нашата игра. 

- Преди дебютния сезон в елита не привлякохте нови футболисти, а решихте да продължите да разчитате на играчите, които извоюваха историческата промоция за Първа лига. Имаше ли вариант да се подсилите с попълнения?
- Бюджетът не ни го позволява това нещо. Никой футболист, който е играл до този момент в "А" група, няма да дойде при нас за 1000 лева заплата. 

- Това ли е най-високата заплата на играчите във Витоша (Бистрица)?
- Да, това е заплатата на всички футболисти. Убеден съм, че има доста отбори в "Б" група, които дават по-високи заплати. Но водещото за развитието на една личност не би трябвало да са парите. Ние сме тук, за да се забавляваме и да получим тази възможност да сме в елита на българския футбол. Много хора критикуват първенството ни, но не мисля, че е толкова слабо.

- Има ли треньор, на който се възхищавате?
- Има треньори, които гледам. Не мога да кажа, че точно някой определен ми е любим. Харесва ми стила на игра на Наполи, Гуардиола като треньор харесвам, Клоп също, както и треньора на ПСЖ Унай Емери. Има отбори, в които си личи треньорската работа и се налага стил на игра. 

- През годините се утвърдихте като треньор, който е в час с иновациите. Неслучайно се обръщат към вас с Лаптопа. Как ви тръгна този прякор?
- Беше малко странно и парадоксално, тъй като аз от малък се увличам по технологиите. Реших да улесня работата си, използвайки компютър. След един мач от Канал 3 влязоха вътре в рейса и видяха как монтирах и пишех жалбата по повод съдийството. Беше след мач с Локомотив (София). Сашо Диков започна да коментира какво е това - лаптоп ли е? Стори им се странно на хората. Все пак хората от футболната среда се свързваха с чалгата и простотията. Явно не са очаквали да видят нещо различно.

- Сега постоянно ли сте на лаптопа?
- Голяма част от времето си прекарвам там, тъй като обичам да гледам мачове. Треньорският ми дневник е на компютъра. Да, определено лаптопът е част от мен. Няма случайни неща. Предполагам и този прякор не е случаен. 

- Наскоро привлякохте вниманието с емоционална реч пред футболистите в съблекалнята... (визираното видео - ТУК)
- Не, това беше пред децата от школата. Освен мъжкия отбор, отделям голямо внимание и на школата. Менажирам целия клуб. Интересува ме децата да са по-различни. Много е важно да променим този имидж - чалгарският, в който един футболист се асоциира с простак. За пример можем да дадем волейболистите, които хората приемат по различен начин - като държание, като интелект. Футболът не заслужава този чалгарски имидж. Сложна игра е, която се играе с акъл.

- Забранили сте чалгата в съблекалнята ли?
- Не. Ясно е, че си слушат тяхната музика. Ясно е, че има хора, които предпочитат различен тип музика. Аз не съм тоталитарен тип и не съм го забранил. Забранил съм обаче чалгарското поведение, което имат извън терена. Държа да се поздравяват, да се усмихват... Когато се изказват - да не мрънкат. Имахме инициатива, в която подарявахме книги. Дори държа да се науча да четат.

- Юноша сте на ЦСКА. Години наред сте свързван с този клуб. Имало ли е вариант някога да заработите в ЦСКА?
- Имаше слухове, когато пак започна да се шуми около мен. Не съм получавал такова предложение, а в момента дори и да го има, от което и да е ЦСКА - няма да го приема. 

- Кой от двата отбора подкрепяте?
- Никой, по-скоро и двата подкрепям. Това разделение не е редно и не е добре. Истината е, че нито един от двата клуба не е старият, в който съм израснал. Другата истина е, че този клуб, който има повече успехи, него ще подкрепят хората. На този етап това е ЦСКА, който е в Първа лига. Нормално е да стискам палци за тях. 

- Кога за последно бяхте на стадион "Българска армия"?
- Скоро бях там - на рождения ден на Пламен Марков, когото дълбоко уважавам. Той е един от менторите ми. 

- Не е тайна, че месеци наред сте работил без заплата - не само в Ботев (Пловдив), а и в Пирин (Благоевград). Как се справяхте в трудната ситуация?
- Парите не са водещата мотивация да се развивам. Както са казали хората - всеки може с пари. Имам страхотно семейство и жена, която винаги ме е подкрепяла. Имали сме мигове, когато не е имало какво да ядем. Ходех по столовете, разделял съм моето ядене с тях. И въпреки всичко не са ме оставяли, винаги са ме подкрепяли. Това всъщност е изпитанието за един човек, за една връзка - дали е истинска или не. Смея да твърдя, че нашата връзка е прекрасна, семейството е част от успеха на човек. Дължа всичко на тях. 

- Какво обичате да правите в свободното време?
- Играя тенис и плувам. Плуването ми идва като медитация. Един път на ден спортувам. Вечер след тренировка гледам да изкарам всичко от главата ми, свързано с футбола, и да обърна внимание на семейството.

- Алкохол употребявате ли?
- Не, дори и бира. По принцип имам малко сложна диета. От шест месеца не ям млечни продукти. По здравословни причини се наложи да спазвам диета, а и бях качил много килограми. Не е толкова трудно човек да е внимателен с храната, всичко е въпрос на навик. 

- Голямо ли е напрежението във футбола и хабят ли се много нерви?
- Да. При нас няма такова напрежение, каквото е отвън. Прави ми впечатление, че в големите клубове се вкарва напрежение отвън. Хората, които работят в тях не се опитват да го свалят, а го пренасят в съблекалните, и това пречи в изявите на играчите.  

- Преди време бяхте казали, че хората с Мерцедесите и БМВ-тата водят децата си в школите на Царско село и ДИТ...
- Исках да кажа, че те направиха огромни комплекси, добри школи с хубави бази, и ние трябва да се насочим към друг типаж деца - от по-норманите и бедни семейства, които имат по-голям шанс да станат футболисти. Имаме много деца от Обеля, Люлин, от тези региони на София, които не се водят толкова бутикови.

- Може ли да разкриете малко повече за татуировките, които имате по тялото? 
- Много малко хора знаят, но всъщност причините да имам татуировки са козметични. Понеже си правих операции по ръцете и се наложи вместо да ходя като престъпник, да покрия белезите си с татуси. Нямам нищо против тях.

- Защо сте правили операции?
- Поради същата причина, поради която гладувам в момента. Излизат ми подкожни образувания, които премахвам. Това е нещо, което много малко хора знаят. Не съм го направил от егоцентризъм и от това да се показвам. Аз съм човек, който обича да си убива егото, зашщото в много моменти то пречи.

- Каква книга четете в момента?
- Ричард Бах - автор, който е потомък на Йохан Себастиан Бах. Много ми харесва и съм се концентрирал върху неговото творчество.

- Да очакваме ли да напишете книга за българския футбол?
- Не, това няма как да стане. Аз съм футболен треньор и нямам време за други неща. Плюс това не съм добър в писането. Избрал съм си какъв да бъда.

- Ако не се занимавахте с футбол...
- Баща ми е една от хандбалните легенди на България и може би щях да бъда хандбалист. На него му беше неприятно, че избрах футбола като малък. Чест му прави, че не ме спря. 

- Няма как да не подминем темата с Индонезия, където работихте преди време. Трудно ли беше там?
- Изкарах една година. Не беше трудно, беше интересно. Хората там са с различен манталитет, футболът е различен, мног неща са различни, но беше интересно, беше опит.

- Обичате ли да пътувате?
- В детството си прекарвах лятото в Кувейт, където баща ми беше треньор. Познавам арабския манталитет. Обичам да пътувам. Ако някога имам много пари, няма да ги влагам в материални неща, а в изживявания - свързани с пътуване, с различен тип спортове, които още не съм пробвал, но много ми се иска да пробвам. 

- Нещо екстремно ли?
- Със сигурност. Искам да скоча с парашут. Искам да се науча да карам кайт сърф. Пробвал съм да карам сърф, но беше неуспешно. Качих се на сърфа в Бали, но ми беше много трудно. Иска ми се да се запознавам с манталитета на хората в различните държави, това ми е интересно. Не обичам да посещавам паметниците на културата. Искам да съм между хората. 

- Споменахте Пламен Марков, на какво ви е научил? Заради него ли отидохте във Видима-Раковски навремето?
- Много неща съм научил от него. Той не ми беше само треньор. Играеше ролята и на мой баща, тъй като баща ми беше в чужбина. Много неща съм научил от него. Най-важното е, че няма невъзнаграден труд. 

- Класирането на Витоша (Бистрица) в Първа лига ли е върхът в кариерата ви до момента?
- Нямам връх в кариерата. Не ми се иска да е това, което е до момента, защото реално аз по статистика съм треньорът с най-много загуби в "А" група. И това е така, защото в повечето случаи все съм треньор на отбори, които се борят да не изпаднат. Никъде не ми е било трудно, а ми е било интересно. Това е нещото, което ме кара да бъда треньор - че правя това, което обичам. 

- Бяхте и в Пирин (Гоце Делчев) - отбор, който беше свързван често с "черно тото". Както бихте казали по тази тема?
- Отборът имаше такава слава. В доста моменти обаче нещата се преекспонират. Общо взето хората, които са свързани със залаганията, в повечето случаи използват оправдания като не са познали резултата, с това, че мачовете са наредени - нещо, което не е истина. Това е типичната българска психология - да се съмняваме във всичко. Това е нещото, което ни пречи да се развиваме.

- Вие залагате ли?
- Да не казвам никога, но не ми е страст това нещо. Предпочитам да си загубя времето в нещо друго. 

- Прогнозата ви за дербито Левски - ЦСКА?
- ЦСКА са в много сериозна форма. Mного добре са натренирани, подбрани са много добри играчи. Тази година на Лудогорец ще им бъде много трудно. 

- Преди време имаше неприятен инцидент с вас на стадион "Българска армия" (б.р. - беше ударен от Росен Петров-Животното), както се случи тогава?
- Виждам се често с този човек, между другото. Никога не съм имал проблеми с него. Просто стана такава ситуация, при която явно той не ме е познал. Нямаме проблеми. Дори сме израснали в един квартал.  

- Лео Меси или Кристиано Роналдо?
- Меси. Роналдо ми идва малко егоцентричен. Прекалено много мисли за своя имидж и прическа. Не го отричам като качества, напротив - един от най-добрите е, но предпочитам Меси.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: СЪЙКО СЪЕВ