Община Дряново само преди няколко дни спечели награда за най-просперираща община в България. Огромна чест, която се пада на града на Колю Фичето. Кметът на Дряново инженер Мирослав Семов ни посреща в кабинета си. Гледката навън е уникална - Балкана е на една ръка разстояние. По улиците не се вижда нищо друго освен усмихнати хора. Мръсотията е забранена тема в Дряново. Както казва кметът: "Всеки ден обикалям с колата си навсякъде. Където видя, че е мръсно или хората цапат, слизам и започвам да им се карам. Създали сме им условия и искам да спазват правилата." Естествено, говорим и за спорт. Защото къде без спорт в Дряново, откъдето е родом легендарният ни вратар и герой от САЩ`94 Пламен Николов. А в Дряново се проведе и "Милан Джуниър Камп." Ето целият ни разказ с кмета на град Дряново.

-Какво означава за вас наградата за най-проспериращша община, която получихте наскоро?
-В асоциацията за българските градове и региони членуват над 350 областни управители, физически лица, бизнесмении, НПО организации, но болшинството са общини, секретари, кметове и заместник кметове. Има жури, в което повечето членове са германци и те определят по различни показатели номинираните. Това жури избира коя е най-добрата община – има най-добър кмет на малка община, на средна или голяма община, най-добър областен управител и т.н. Най-престижната награда обаче е най-просперираща община. За нас това бе огромна изненада. На галата, на която се връчват наградите, извнеднъж ние влязохме в номинацията за най-просперираща община. След което краката ми се подкосиха. Почти не знаех какво да кажа, защото... Това за нас е голяма чест. Какво значи най-просперираща община? Това е по целия фронт развитието на една община.

-Но тази награда и задължава, нали?
-Така е, задължаво по всякакъв начин. Защото всички хора обръщат поглед към нас, почват да се съветват, да ни следят. Започват да се появява и недоброжелателна вълна, но това е част от това да си номиниран и да си спечелил.

-Тази награда вероятно е за целия ви екип?
-Това, което споменах, а след това написахме в официалната страница във Фейсбук, е, че е заслуга e на целия екип. Защото нашият екип е 91-92% е изцяло нов. Аз съм кмет втори мандат, но с прекъсване, първият беше от 1999 година. Сега се върнах, кандидатирах се и спечелих. Изцяло промених структурата и хората, които работят в общинска администрация. Имаше съмнение дали с нови хора общината ще заработи изобщо. Аз им казах, че до два три месеца ще бъдем една от добрите общини. Беше смеличко, но ето, че резултатите са налице.

-Вярвахте ли си, че ще успеете?
-Да, че ще постигнем нещо, винаги съм вярвал. Така беше в първия мандат, когато влязохме в челната тройка на най-добрите общини в България. Ние искаме да бъдем различни, по-интересни. Аз затова им казвам – бюджет всяка община прави, всяка община празнува определени празници. О`кей, и ние ще празнуваме също, но дайте да направим нещо по-различно. Всеки празник правим бутафорни фигури, например за Великден с яйцата, с великденския заек. Сега подготвяме за Коледа – светещ дядо Коледа, елени. Елхата се пали винаги от бате Енчо. Той пристига и уважава целия град. Правим едно шоу. Нашите и моите колеги преобразяват града чисто тематично. Децата започнаха да плетят венци за Лазаровден и Цветница. Слагаме ги пред целия град, казваме кой ги е направил.

-Лъха активност в думите ви.
-Имаме 230 организирани мероприятия за тези две години. От тях общината е организирала 74 празника за децата. От тях 32 са спортни. Повече от едно събитие на месец имаме, което се насочва към деца. Отначало те са свикнали да отидат в големите градове, където се случватг нещата. Но ето, че сега всичко това се случва и в нашия град Дряново.

-Когато говорите за празници и деца, организирахте футболния Милан Джуниър Камп?
-За първи път този камп излезе извън София. Не тази, а миналата година, община Дряново го организира изцяло. На финала се оказа, че това е най-големият камп в света! Най-много деца са присъствали и е бил с най-голям интерес. А тази година го организира частна фирма, а общината предоставя терените си. Вече има традиции и децата знаят, че Милан Джуниър Камп се провежда в Дряново. Когато отидохме в Италия в началото имаше недоверие дали един малък град може да организира такъв камп. Но когато дойдоха да ни проучат, ги посрещнахме с български народни танци, с химна на Италия и те разбраха, че може би ще успеем. И не само успяхме, а сега го чакат всяка година с нетърпение.

-Има ли чуждестранен интерес към Дряново и цялата община?
-Да, вече изградихме българо-юарско, българо–японско и българо-шведско сътрудничество, както и изцяло швейцарско предприятие. Тези хора запалват и други, че тук има добра среда за развитие на бизнеса им. Ние като община заставаме зад самия инвеститор, но и помагаме по-бързо да се осъществят процедурите. Швейцарецът каза, че в нито една страна от първа копка до края на годината няма да може да се построи това нещо и да влезе в експлоатация, което за мен бе огромно удоволствие. В образованието – при положение, че са се закривали училища, ние създадохме спортни паралелки към едното училище. А към другото върнахме машиностротиелна паралелка, защото имаме един от най-добрите машиностроителни заводи. Този завод търси шлосери, стругари, монтьори, колкото и странно да звучи. Ние имаме голяма населеност на английсдко говрящи в нашата община. Има едно село, в което английско говорящите са повече от българите. Тази година им помогнахме да направим кънтри фестивал, който накрая го преобразиха и го кръстиха „Конска сила.“ Направиха крикет мач, който тук вече ще стане като шампионат. Организираха невероятни атракции, състезания и рок концерт. И това вече ще стане ежегодно. Ще пристигат техни приятели от чужбина.

-Как се разбирате със спортните клубове?
-Бюджетът на спортните кулбове сме го увеличили с 65%. Но казах, че искаме да даваме пари, но и да има спортни резултати. Не може само да наливаме пари, а да няма резултати.

-Има ли приоритетни спортове в община Дряново, какви видове спорт развивате?
-Имаме спортна комисия, която както се събира да отличи спортист на годината, така се събира и за да разпредели субсидията. И тази комисия разпределя на всеки клуб по правила каква да бъде субсидията. Имаме клубове с много добри изяви, не само на национално, а и на международно. От клуба по лека атлетика имаме двама спортисти, които заемат челни места и то не само в България, а и на балкански и международни състезания. Един от най-добрите клубове по туристическо ориентиране е от нашия град. То е на едно от първите места в България като организация на състезания, които провежда. Имахме баскетболен клуб, но не успя да събере деца за всички възрасти. И затова решихме да направим съвместен клуб с деца от Габрово. За да може децата да се радват, че са баскетболисти. Имаме много добър тенис клуб. Имаме състезатели на по 12-13 години, които са в първата тройка на България в своята възрастова група. Клубът се казва „Кристи“, има страхотен треньор. Искаме да направим база с шест тенис корта. Ние имаме два много хубави корта, но искаме да станат шест, за да могат да се провеждат и състезания. Искаме да направим терен за плажен волейбол и плажен футбол.

(Уникално! Кметът на Дряново е записал всичко, което си е поставил като задачи през мандата. Със зелен цвят са изпълнените поставени задачи. "Виждате, че има още какво да свърша. Няма да се откажа, докато всичко не стане зелени", каза Семов.

-Спортът е социален феномен, усещате ли го като кмет на града?
-Спортът е много важен и е много важно в града да има живот. Хората да се радват, че живеят в този град. Ние предизвикваме децата да участват във всичко – в украсяване, в празненства, в различни други събития. Наскоро правихме един турнир по волейбол – дойдоха деца от волейболната академия на Стойчев и Казийски, деца от Миньор Перник, Черно море и Славия. И освен децата пристигнаха целите им семейства. Останаха в града три дни. Бяха около 100 деца, а дойдоха поне още около 300-400 души. С вувузели и тъпани вървяха из града, беше страхотен празник. Имаше отзвук за нашето гостоприемство, бях очарован. Градът ни е с население 8100-8200 души. Представяте си да дойдат 300-400 души от друго място каква атракция е.

-Какво е състоянието на спортните бази в града?
-Имаме стадион, който е с подновена супер тревна настилка. С добра писта около него. Около него имаме тренировъчни игрища, имаме баскетболно игрище. В Царева ливада имаме терен с изкуствена настилка, със съблекалня, с трибуни, както трябва да бъде. В Дряново редовно идват да тренират Етър и ЦСКА, например. Има отбори, които провеждат тренировъчните си лагери при нас.

-Каква е мечтата ви, какво искате да имате като спортни бази?
-Искаме да имаме тенис кортове. Както този стадион, който го имаме, да направим едни хубави трибуни с добро осветление. Защото осветлението ни не е добро за провеждане на мероприятия вечерно време. Да има светлинното табло – нещо мини Лудогорец. Имаме зала, в която се играят волейболни мачове. С 400 места е, но са напълно достатъчни. В нея има фитнес, има отделни зали за аеробика и т.н.

-Какво ви накара да се върнете в Дряново?
-Липсваха ми приятелите. В София всичко е бизнес. Там имах отлична работа, но нямах приятели. Там прекарваш дните си с хора, които не познаваш. Когато се съберем, стигахме отново до разговор за пари, бизнес и по-точно казано до... цифри. А не с песен, например. Тук в Дряново всичко ми е познато, тук съм роден, отрасъл съм в този район. Освен в София 12 години, съм живял и в Габрово почти 23 години. Сега живея в Дряново в една стара къща на повече от 400 години, което е допълнителен дух. Колегите ми подариха куче, един бял голдън ретривър (смее се). Всичко това ми доставя удоволствие.

-Легендарният вратар Пламен Николов е от Дряново. Гордеете ли се с такива хора?
-Той ми е голям личен приятел. Още в предизборната кампания дойде, за да ме подкрепи. Винаги, когато си дойде в Дряново, се виждаме. Когато има състезания или някакви мероприятия, винаги се възползвам да го поканя, за да награди децата. Сядаме на ракийка, ние сме балканджии все пак. Сядаме на ракийка и на салатка... Винаги от неформалните разговори се ражда нещо исктинско.

-Вие запален ли сте по спорта?
-Първо бях баскетболист, след това тренирах до 11-ти клас футбол. Аз съм славист от детската градина. И това е рядкост, защото всичките ми приятели са или от ЦСКА, или от Левски. Много гледам футбол. Ето, Лудогорец постига страхотни успехи. Доставят ми удоволствие. Футболът ми е първа страст. Сега Григор Димитров ме накара да бъда на кантар. Волейбол?! Обожавам да гледам. Особено националния отбор. Мисля, че това е много силен наш спорт. Синът ми е много запален. Картотекиран е дори във футболния отбор и играе, когато има време.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ