Националният селекционер по футбол Петър Хубчев даде интервю за агенция БЛИЦ. Както е известно, скоро на българския тим му предстоят две световни квалификации – на 31 август приемаме Швеция, а на 3 септември гостуваме на Холандия.

- Г-н Хубчев, повечето водещи клубове отново залагат на привличането на чужденци. Това пречи ли на вашата работа като национален селекционер?
- Няма човек на този пост, който да каже, че не му пречи. Няма! Аз обаче, когато бях от другата страна на барикадата и воден клубни отбори, също търсех и разчитах на чужденци. Когато искаш да гониш целите си, особено в най-силните тимове в България, няма как да не го правиш с чуждестранни футболисти. Така че ние в националния отбор трябва да се съобразяваме с обстоятелствата и да избираме най-доброто, което имаме сред българските играчи.

- Бяхте на Евро 2017 в Грузия. Задава ли се добра вълна от футболисти, които един ден да се озоват в мъжкия тим на България?
- Доволен съм, че отидохме на място да видим не само нашия отбор, но и състоянието на най-добрите европейски тимове в тази възрастова група. В нашите момчета има потенциал, който те трябва да развиват още и още. Но въпроса ви по-скоро трябва да го зададете на селекционера на Ангел Стойков. Аз говорих с него за плюсовете и минусите, които сме забелязали. Откровено казано, момчетата са талантливи, но са изостанали във физическо отношение. Но този проблем не може да бъде разрешен от Ангел, а от клубовете и по-специално от треньорите, където младите футболисти играят.

- Грешката на вратаря Георги Китанов в мача ЦСКА – Лудогорец и забиването му на пейката може ли да окаже влияние на избора ви за световните квалификации с Швеция и с Холандия?
- Няма да изпадам в конкретика и да ви отговоря на въпроса. Скоро ще обявя списъка на играчите от българското първенство и тогава ще разберете кои са повикани и кои не за предстоящите два мача.

- Следите ли младия талант Кун Теменужков, който бе в школата на Барселона, а наскоро премина в английския Лийдс?
- Аз ще се радвам най-много, когато такива играчи като него се утвърдят в първите отбори, а не в юношеските или вторите отбори на клубовете, където са. Ако в това момче наистина има огромен потенциал, защо не го разви в Барселона, където условията за прогрес са прекрасни?!  За да останеш там, е нужно не само да имаш чисто футболни качества, но и характер, както и постоянство. По този начин само може да вървиш нагоре и да успяваш. Проблемът е, че се избързва с обявяването на такива момчета за таланти и им се начертава огромно бъдеще. Ако на 17 или 18 години отидеш в голям западноевропейски клуб, но на 22 или 23 си в тим от доста по-долно ниво, за какъв талант говорим?

-Имало ли е случай, откакто сте начело на националния отбор, някой да се опитвал да ви се бърка в работата и да ви съветва кого да викате или кого да оставите извън списъка?
- Какво ли не се говори, какво ли не се пише от разни анонимници. До този момент обаче, до тази минута, в която говорим, нито един президент, мениджър или футболен човек не ми се е обаждал да ме съветва кой да бъде взет в националния отбор. Нито един, уверявам ви! Тези, които ме познават, знаят много добре, че това няма да го допусна. Никога!

- Някои обаче ви обвиняват, че викате Николай Михайлов, защото е син на президента на БФС?
- Моля?! Добре – ще бъда конкретен с вас. Първо, Николай Михайлов е попадал в плановете и на предишните национални селекционери. Второ, когато го извиках за първи път, исках да видя качествата му и моментното му състояние. Доверих се и на треньора на вратарите Армен Амбарцумян. И аз, и той се убедихме, че Николай има силите и възможностите да се справи със сериозната задача, защото става въпрос за националния отбор на България. Дадохме му шанс срещу Холандия на 25 март при победата ни с 2:0 и всички видяхте, че се справи. Мога смело да заявя, че той притежава потенциал, който може да развие в голям клубен тим. Николай Михайлов има качества да бъде топ вратар на България.  И моля ви, наистина се дразня, когато чуя, че е в националния, защото е син на Борислав Михайлов!

- „За” или „против” ли сте натурализирането на чужденци в националния?
- Практиката показва, че почти навсякъде в света има такива играчи. Но аз съм по-консервативен и много трудно ще се съглася на подобна възможност. Въпросният футболист трябва да ме убеди не на 100, а на хиляда процента, че е готов да играе за България. Или по-скоро – че може да играе за България. Трябва да е доста добър спортно-технически, за да привлече вниманието ми. Трябва да има и огромно желание и сърце, за да му се даде такъв шанс.

- Валери Божинов заяви, че се завръща от Китай в Европа с основна цел един ден отново да облече екипа на България. Възможно ли е това да се случи?
- На въпроса ви ще отговаря кратко и ясно - никой не е отписан от националния. Аз и моят щаб обаче изпращаме повиквателни на тези футболисти, за които смятаме, че в момента са в нужната форма и могат  да помогнат на тима.

- Вашият коментар по темата „Бербатов”. Ако той си намери отбор, възможно ли е да имате разговор с него относно евентуалното му завръщане в националния?
- Вижте. Първо, Бербатов още преди 7 години обяви, че се оттегля от националния. Второ, той не е играл почти две години професионален футбол. Трето, на възраст е... Ако трябва да ви отговаря в рамките на шегата – засега Бербатов няма да бъде викан в националния.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ