Капитанът на България за Купа "Дейвис" Тодор Енев даде обширно интервю за БЛИЦ СПОРТ. Бившият ни тенисист говори и по горещата тема - ще играе ли Григор Димитров за родината в турнира. 

След два сезона в група III за Купа "Дейвис" България вече е в група II на зона Европа/Африка. На тима ни предстоят мачове с Южна Африка, като ще гостуваме на съперника през септември.

37-годишният Тодор Енев е доволен от факта, че Българската федерация по тенис полага много грижи за родните таланти. Опитният пловдивчанин в края на месеца ще бъде с Александър Донски на Европейското първенство до 21-годишна възраст - в Хамбург (Германия) от 25 до 28 юли. Енев ще е треньор на големия ни талант.

- Ставаме свидетели на доста успехи на млади български тенисисти, обнадежден ли сте за бъдещето?
- Да. Резултатите от инвестициите на Българската федерация по тенис в бъдещето са видими. Имаме страхотни успехи, започвайки още от отборите ни до 12 г. при момчетата и момичетата. Юношите ни до 14 г. извоюваха трето място в надпреварата с осемте най-силни отбора в Европа и се класираха за световното първенство. Момичетата ни до 14 г. постигат големи успехи, доказват, че са сред най-добрите в Европа, а показателно е, че не само се класират на световни първенства, но на последния шампионат на планетата се класирахме на престижното девето място, ето, че и тук сме в топ 10 на света. Убеден съм, че им предстоят още много сериозни успехи. А с последния успех на момчетата до 14 г. България за четвърта поредна година класира отбор за финалите на световно първенство, което се случва за първи път в историята. Освен това за осми пореден цикъл класирахме отбори на финалите на европейски първенства, което също се случва за първи път.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Националите до 16 г. също се класираха за финалите на Европейските отборни купи. Класираме отбори във всички възрасти сред най-добрите. Това е доказателство за постоянство. Доказателство, че тенисът се развива. Екипът на Българската федерация по тенис се грижи за развитието, а талантът на играчите и усилията на треньорите дават резултати на световно ниво. Програмата на Българската федерация по тенис "Новите шампиони" е много успешна.

Пьотр Нестеров влезе в 2019 г. като №1 в Европа да 16 г. Започна да играе до 18 г. и се представя доста успешно. Иван Пенев също се развива добре. Симеон Терзиев миналата седмица спечели ITF турнир до 18 г. - друг много сериозен успех. Имаме доста талантливо поколение и полагаме всекидневни усилия за развитието му.

Имаме играч в топ 5 в ранглистата на ITF - Адриан Андреев, който даже беше втори при юношите. Адриан е с много сериозен потенциал за по-горни класирания в ранглистата.

Освен че съм капитан на България за Купа "Дейвис", аз съм ангажиран и се занимавам с юношеските гарнитури за всички възрасти - на корта и извън корта. Наблюдавам и младото поколение. С общи усилия от всички растат и се развиват много добри поколения за бъдещите национални отбори на България.

- Като капитан на отбора ни за Купа "Дейвис" какви затруднения изпитвате? Всичко наред ли е преди мачовете с Южна Африка през септември?
- Предстои много тежка битка в Южна Африка, съперникът е много силен, има състезатели в първите 100 на сингъл и първите 50 на двойки! Ние имаме много млад състав, който е готов за битка, и всичко е възможно. И тук е моята роля - да се справя с различните характери в отбора и да предам моя опит, за да могат да покажат максимума от възможностите си и да изненадаме силния отбор на Южна Африка.

- Ясен ли е отборът ни, в какво състояние е?
- Като продължение на темата за работата за бъдещето на българския тенис трябва да отличим и продължаващото израстване на Адриан Андреев, израстването и резултатите на Александър Лазаров и Александър Донски. Също и на Димитър Кузманов - той може да е на 25, но получаваме примери как може да се играе тенис на най-високо ниво и на 32, 33, и на 37 години, тоест бъдещето е и пред Кузманов. Връщайки се към първия въпрос и продължавайки с този - това е бъдещето на националния отбор. Вярвам, че момчетата имат сили да направят добри мачове за България в Южна Африка. Отборът за мачовете за Купа "Дейвис" през септември е почти ясен.

- Каква е ситуацията с Григор Димитров? Кога му отправихте официална покана и получихте ли отговор?
- Първата покана към Григор беше още съвсем в началото на новата година, за да има достатъчно време да я съобрази с изготвянето на цялостната си програма. Разбира се, че след това последва комуникация и още няколко покани, свързани и с подробностите по уточняването на датите и дестинацията за мача. Но като отговор продължава да няма промяна в това Купа “Дейвис” да влиза в плановете на Григор и щаба му.

- Да не би да е отписал Олимпийските игри в Токио? Ясно е, че няма как да се състезава на Игрите догодина, ако не играе за Купа "Дейвис". Кога за последно сте били в контакт с него и екипа му?
- Както вече казах, поканите към Григор са били винаги в първия възможен момент и съобразени с изясняването на всички детайли за мача, но положителна промяна в отговора няма и продължава да не включва Купа “Дейвис” в програмата му. А това автоматично ни праща и към темата, че не би могло да се включи и участие на Олимпийските игри.

Разбира се, че съм загрижен за участието на най-добрия български тенисист и на Олимпийските игри в Токио. Затова и в комуникацията с щаба му дори съм изпратил отново като напомняне критериите за участие на Олимпийски игри, аргументирайки безпокойството си, че Григор Димитров не ги е покрил.

Принципно има възможност Григор да играе на World Team Cup в Австралия в началото на 2020 г. Световната отборна купа е по-скоро като демонстративен турнир, в който се канят 24 мъжки отбора, нации с играчи от световния елит при мъжете, но турнирът няма значение за покриването на критериите за олимпийски квоти. Така че, като капитан на България абсолютно логично е да имам желание най-добрият ни тенисист освен да се представя успешно в турнирните си мачове, да играе и за националния отбор за Купа "Дейвис", както и да представя страната ни на Олимпийските игри.

- Предстои ви да бъдете треньор на Александър Донски на Европейското първенство до 21-годишна възраст в Хамбург. Шампионатът ще бъде проведено за първи път в историята. Какви са очакванията ви?
- Алекс Донски прогресира, а предстоящото му участие на европейското първенство е голям шанс за развитие. На европейското първенство ще участват само осем тенисисти и той е един от тях. Прогресът, който показва, отговарянето на критериите и добрите позиции на Българската федерация по тенис му дават шанс да бъде част от историческото първо европейско първенство до 21 години и да премери сили с най-добрите до 21 г. в Европа, което със сигурност ще е много полезно за бъдещето му. Това са големи мачове, от които ще може да извлече много. Да, ще бъда негов треньор по време на европейското в Хамбург и съм убеден, че то може да се превърне в трамплин за Алекс.

- Алекс се развива все по-успешно, от няколко месеца е в академията на Патрик Муратоглу. Допитва ли се за съвети и до вас?
- Да, разбира се, че следя неговите изяви и знам, че се развива добре. Много често комуникираме и му давам съвети, той е изключителен професионалист и съм сигурен че ще успее. Избрал е добър път да се готви при доказани специалисти и съм сигурен, че ще му помогнат.

- Имате ли информация дали Цвети Пиронкова ще възобнови състезателната си кариера?
- Нямам подобна информация, но всички се надяваме Цвети да продължи, защото е изключителен спортист и боец.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ