Колега Такев, защо подадохте оставка като говорител на ЦСКА?
- Последните 3 месеца бяха най-трудни в моя живот. Подавал съм оставка и съм напускал и други места, но в ЦСКА нещата така дълбоко ме засегнаха, че се отразиха на моя личен живот. Това най-много го усетиха моите близки, защото, откакто се случи тази работа с лиценза, бях дълбоко и лично засегнат. Това се отрази на отношението ми към най-близките. Макар и на една по-зряла възраст, приемам това като една не само обществена, но и лична кауза и много се радвам, че бях лице и глас на тази кауза. Но когато видях, че тя беше проиграна с лека ръка, че попаднахме в ситуация, в която други се възползваха по един груб начин, аз подадох оставката си, но това не беше спонтанно и бързо решение.
Два пъти бях напът да направя това. Първия път го заявих на А. Томов след пресконференцията в Панчарево, когато Стойчо Младенов и Александър Томов се разправяха пред всички какво става в ЦСКА. Вторият път беше точно след лиценза, когато феновете съвсем закономерно изразиха своя гняв от това, което се получи. Но тогава ме възпряха молбите най-вече на Емил Костадинов и Димитър Стефанов, че оставката в този момент ще бъде бягство и че трябва да направим всичко възможно, за да спасим ЦСКА и отборът да не отиде във "В" група. Моралният натиск, на който бяха подложени всички, упреците, които получих от приятели и фенове, дълбоко ме засегнаха. Останахме и аз бях свидетел как по 12 часа се търсеха решения и пари, за да се покрият неизпълнените критерии и да може ЦСКА да участва във вътрешното първенство. Пак казвам, че това стана с канските усилия на Стефанов, Гарибов и Емил Костадинов.
В този период председателят на надзорния съвет се беше оттеглил в нелегалност и не направи нито едно действие, не намери 1 лв., за да можем да покрием тези критерии. Когато се появи това писание за откраднатия лиценз на ЦСКА, това бе бъркане в незараснала рана и може да донесе повече беди, отколкото ползи за ЦСКА. Да търсиш алиби с късна дата, е нечисто. При положение че Томов написа своята оставка и аз лично я занесох в ЦСКА. В нея заяви, че поема цялата отговорност, че се оттегля и делегира правата на други хора. След 3 месеца нещата се пооправиха, с тези трансфери дойдоха пари, за да се покрият нуждите и да се стабилизира клубът. И Томов каза - аз не знаех. При положение че в протоколите е документирано точно обратното. И хвърли вината на хората, които поправиха неговата грешка. Това е просто цинично. Александър Томов употреби тези хора, след което ги изхвърли като непотребни вещи.
Другото, довело до моето решение да напусна, е, че Александър Томов манипулира хората и ги противопоставя един на друг. Той със своите действия отваря братоубийствени войни в ЦСКА между фигури, които са били безспорни идоли на цесекарската футболна общественост. Той ги противопоставя и скарва, за да може да се яви в ролята на балансьор и помирител, но в крайна сметка подобна политика разбива микроклимата и атмосферата в клуба. Така стана с противопоставянето Емил Костадинов - Стойчо Младенов, така беше и по времето на Пламен Марков, така е сега и с Димитър Пенев. При Томов няма нищо обикновено - за него инвеститорът задължително е крупен, играчът непременно е звезда, перла и т.н., ЦСКА е най, заплатите са най-високи, изобщо всичко е най. При него обикновени неща няма. Всичко е показаност, в която през цялото време се мъчи да изтъкне себе си. Нетърпими са и опитите му да използва целия ресурс на ЦСКА за своето алиби. Най-вече сайта, който впрочем не е плащан през последните 6 месеца. Опитите му да инструктира всеки, който дава интервю, че трябва да изтъква неговата заслуга за ЦСКА.
Той не поема лична отговорност, а винаги се крие зад някакво колективно решение - ръководството, управителния съвет и т.н. Да, УС е взел това решение, но той го е провокирал, инспирирал, написал го е и ги е накарал само да се подпишат. Защо той смени стария УС? Защото не желаеха повече да бъдат употребявани и той да се крие зад гърба им, да им приписва действия и вини, които не са техни. А формалният повод беше вписването в Търговския регистър на един протокол на Надзорния съвет, че до приключване на досъдебнто производство срещу него той не трябва да изпълнява функциите на председател на НС. Той подмени тези хора, за да постави нови, които да може да води за носа и да манипулира. Такъв е случаят с новия УС. За да ви покажа как стават нещата, ще ви кажа как разруши доверието и пося съмнението между мен и новия изпълнителен директор Александър Тодоров от първия ден. Когато трябваше да се впишат промените в УС, ме извика и каза - ето, това е новият изпълнителен директор, качи неговото CV на сайта. И ми казва: Председател на УС ще бъде Емил Костадинов. И аз това го пускам. А в същото време в Търговския регистър в Агенцията по вписванията вече е внесъл документи, че изпълнителният директор Тодоров ще бъде и председател на УС. Човекът помисли, че аз нарочно съм направил това. Аз му обясних, че това ми е продиктувано от Ал. Томов. След като направих проверка, видях, че това, което ми е казал, не е вярно. Това са неща, които говорят за стила на управлението на Ал. Томов. По същия начин той употреби и се скара със своите политически съратници - и проф. Драгомир Драганов, и Евгени Димитров, и Николай Камов, и редица други. Той има идеи, които в повечето случаи може да са добри като намерения, но трудни за реализация, защото не са подплатени с ресурси. Както стана с честванията. Направихме прекрасно честване. Паметници, Алея на славата и т.н. Но това нещо не е платено още. Ставри Калинов си търси парите. Обявихме - ще купим нов рейс. Купуваме рейс, но той не е платен. Ето - поръчахме костюми за отбора за 7 май. Оказа се, че не са платени, и трябваше да бъдат плащани с личните пари на Костадинов и Стефанов.
- Разкажете как през юли и началото на август се работеше в ЦСКА, когато ставаше въпрос за покриване на лиценз не за Европа, а буквално за спасяване на мястото на отбора в "А" група. Откъде се намериха тогава пари, за да се компенсират задълженията?
- Много е ясно - УС взе решение да се оптимизират разходите, които бяха много големи. Този инфлационен натиск отдолу доведе до ситуацията с лиценза. През цялата година ЦСКА даваше много добри заплати, при това обявени, на които трябва да се плащат данъци. Но това доведе до случая с извадените джобове - като обещаеш 10 000 лв. премия за един мач като този с Левски, трябва да ги платиш. Няма лошо, но това не отговаря на ресурса, с който разполагаш. Защото високи възнаграждения на футболистите и премии, ако не ги платиш няколко месеца, те могат да разтрогнат и да се получи случаят с Лима и Соуса. Това всъщност стана през месец май. Тези пари, които можеха да отидат за погасяване на задължения, трябваше да бъдат дадени на футболистите като бонуси и заплати. След като стана тази работа с лиценза, беше ясно, че ЦСКА не може да издържи на това финансово напрежение и трябва да се освободи от скъпоплатените си играчи. Да се обърне към своите юноши, да търси свободни агенти, да оптимизра разходите, за да може с парите, които получи от продажбите, да започне първенството и максимално дълго да изкара до намиране на така желания прословут стратегически инвеститор, който шести месец все идва и още не е дошъл.
Безспорно с оттеглянето на Митал нещата станаха много трудни. ЦСКА живя цяла година в хроничен дефицит и постоянно се търсеха варианти да се запушват дупки и да се кърпи положението.
- Това е факт, не е имало съмнения за това.
- Дори поради простата причина, че нямаше ресурс за такова нещо. А УС успя чрез продажбата на Тунчев, Велизар Димитров, Петре, Г. Илиев, Юруков и т.н. да генерира необходимия ресурс. През цялото това време уважаемият господин председател - център-нападател го нямаше никъде. И когато този ресурс се генерира, той отново се появи и започна да го харчи,  привличайки нови играчи, какъвто беше случаят с исландския нападател. В публикувания материал за лиценза се казва, че към 31 май не сме имали задължения към футбоисти, персонал и треньори. Ами, ако това е така, защо на арбитража онзи ден се видя, че помощник-треньорът не е взимал четири заплати и бонуси, играчи, които имат да получават още от миналата година. Аз трябваше постоянно да ходя с извадени джобове, ако съм действал като футболистите.
- Според вас ефектът Панчаревски ливади не е ли умишлено търсен от Томов с оранизирането на тази пресконференция?
- Той дойде, защото този човек няма смелостта да излезе и да каже категорично нещо. Ефектът Панчаревски ливади се породи от факта, че старши треньорът С. Младенов, когато му беше казано, че парите са ограничени, няма да стигнат до края на първенството и трябва да бъдат продадени играчи като Кабуз, Чиликов, В. Илиев, той каза - ама, нека това да ми го каже президентът. Аз присъстах на разговор, в който президентът при очевидни факти не казва на Стойчо, че парите няма да стигнат и че трябва да бъдат продадени играчи, за да има пари. Това поражда напрежение и недоверие. В крайна сметка се получи оная история да се продадат футболисти зад гърба на треньора. Но те се продаваха, защото трябва да влязат пари, с които да се стигне до края на първенството и да станем шампиони. Защото в България е така - ако не можеш да обезпечиш финансово своите футболисти и 10 т. преднина могат да бъдат стопени. И това беше основният страх - да не би да се получи онзи случай със седемте точки.
- Коментирано ли е това в ЦСКА?
- Естествено. Това винаги ще бъде като обеца на ухото - че една преднина от 7 т. тогава беше стопена и всички наши противници вярваха, че това може да се повтори пак. Но, слава Богу, не стана, защото футболистите и спортно-тихническият щаб си свършиха добре работата.
- Но очевидно е, че напрежението е било до самия край на сезона, имайки предвид тази история между Гъргоров и Емил Костадинов.
- Между другото и в основата на тази случка стои Александър Томов. Когато през зимата Бадема трябваше да подписва, беше ясно, че претенциите му са доста високи за нашите възможности и за ситуацията, в която се намираме. Томов тогава еднолично ги удовлетвори. Емил Костадинов може на моменти да е рязък, но футболистите имат респект от него и разбират, че е бил прав. Какво значи това - аз няма да изляза да тренирам, защото ми дължат пари? Моето разбиране е такова - свърши си първо работата, стани шампион, след това излез и кажи дължат ми толкова, искам си ги. Нормално е да си ги искаш, при положение че са подписани. Основната теза на спортно-техническия директор беше, че бонуси трябва да има, но те трябва да бъдат заработени, а не бонусът предварително да бъде описан в договора, който, веднъж сложен на хартия и подписан става изискуем, независимо дали резултатът е постигнат, или не.
- Катерина Паунич заяви, че има да получава 700 000 евро от ЦСКА. Самият Томов не го отрече и каза, че до 1 октомври, докогато са се разбрали, ще й плати. Всички от постоянното присъствие на Армията коментират, че една голяма част от политиката на ЦСКА е била насочена към взимане на комисиони от трансфери. Ако са верни тези претенции и се направаи една сметка, че в последната година ЦСКА е продала играчи за 10 млн. лв., излиза, че повече от 10% от тази сума трябва да се даде като комисиона.
- Това е тема, по която аз не мога да бъда сто процента категоричен. Мога да говоря за това, което съм наблюдавал. Вие цитирате Паунич, но не е само тя, има и други мениджъри, като Лъчо Танев, Божинов, Емил Данчев и др. Първо сумата, която споменахте, не знам дали е вярна - не знам за колко футболисти става дума. Тук е тънкият момент и бившият изпълнителен директор го казва - че Александър Томов е иззел оперативното ръководство. Защото ЦСКА оперативно се управлява от изпълнителния директор и от УС, като тези договори се преподписват от председателя на Надзорния съвет. Имало е случаи, когато те са подписани първо от председателя на НС и след това дадени за преподписване от изпълнителния директор. Случаят с Гарсес, Амунике и Неи си бяха изцяло дело на председателя на НС. Аз не съм виждал и какво пише в анексите. И въобще как мениджърите усвояват комисиони - дали от играчите, дали от клуба, дали това са някакви конкретизирани неща в анексите, аз това не мога да го кажа.
Тук вече се вижда финансовата целесъобразност. Какво стана с Гарсес? Той е играч, който вкара три гола и изигра два мача. Неи дойде с ореола на голаджия. Но по силата на някакви неща става недисциплиниран. Случаят със Зе Руи е същият.
- Вярно ли е, че почти половината сума от продажбата на Кабуз не е постъпила в клубната каса?
- Това са неща, които аз не знам дали са така.
- Кога у вас се породи съмнението, че нещата в ЦСКА няма да отидат на добре? Когато беше обявена сделката с Митал, очакванията бяха за един доста голям европейски футболен проект - все пак Митал е един от най-богатите хора в света. И изведнъж всичко това се срути.
- Моят анализ показва, че тук основно трябва да говори Александър Томов - какво е обещавал на Митал, какво Митал му е обещавал, аз не съм присъствал на тези разговори. Истината е, че единият е взел марката "ЦСКА" като социална дейност и имиджов проект, държейки "Кремиковци" - говоря за Митал, а Александър Томов е взел ЦСКА, за да може да върне обществения си имидж и той беше напът да го направи. За мен това беше основната му цел - на фона на всичките му губещи политически проекти да осъществи този, за да му бъде трамплин за връщане в политиката. И той това не го крие. Но лошото е, че той не успя да го направи. След което се разбра, че Митал явно е бил заблуден от Александър Томов за действителността тук и той се оттегли. Самият спор къде са ми акциите, дайте си ми ги, ама те са тук, в България, при нотариус - това показва. Тук е мястото да призова председателя на Надзорния съвет да излезе и да каже какви са реалните задължения на ЦСКА, на кого какво дължи. От друга страна, може би целта му да изчисти своя имидж е скрит в неговия договор за управление, в който се казва, че при предсрочно прекратяване той ще получи 20% от оборота.
- Преглеждайки документите в Търговския регистър, открих, че още миналия декември Гарибов е докладвал пред Надзорния съвет на клуба, че има проблеми с лиценза, които ще продължат, ако не се вземат съответните мерки под формата на 5,2 млн. лв. за осигуряване на резерв за покриване на задълженията.
- Ей Богу, дълбочината на проблема с лиценза ми стана ясен едва когато излезе решението на Лицензионната комисия. Не само декемеври - и след това УС е апелирал към Надзорния за провеждане на общо събрание и тези неща да бъдат изчистени и оправени.
- А тогава, като го питахте за всички тези неща, той какво отговаряше?
- Няма проблеми, вие не ги разбирате тези неща, аз съм макроикономист, нямайте грижа. Този волунтаризъм винаги ме е ужасявал и ако до един момент нещата по силата на някакви комбинации са ставали, в един момент просто не се получава. Това не може да продължава вечно.
- Доколко ЦСКА е вкаран в рамките на неговата партия? Твърди се например, че новият изпълнителен директор, който е съвършенно непознат човек във футболните среди, всъщност е функционер в партията на Томов.
- Нямам претенции да познавам г-н Тодоров. Виждал съм го няколко пъти по трибуните. Факт е, че той е шеф на cофийската му организация. Не знам колко е голяма тази партия, вчера са имали някакво предконгресно събрание в Пловдив. Това, което видях от репортажа, е, че едно малко салонче е събрало някакви функционери, които не знам каква обществена тежест ще имат на изборите. Но е факт, че 2/3 от хората, които в момента работят в ЦСКА, са партийци.
СТАНИЛ ЙОТОВ, 7  дни спорт