Опитният защитник на Царско село Мартин Кавдански натрупа сериозен стаж във Франция, където първо игра в Метц (2005-2007 г.), а от 2017 до 2019-а беше част от Клермон, състезаващ се в Лига 2. Миналият още през Левски и Локомотив (Пловдив) дупничанин даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което говори не само за мача със "сините", загубен от тима на Никола Спасов с 0:2 след два гола в края, а и за предстоящия сблъсък на "смърфовете" със Страсбург. 

32-годишният Кавдански обясни, че целта на "Царете" този сезон е да запазят елитния си статут и да не изпаднат от efbet Лига при дебютното си участие.

- Мартине, какво не ви достигна да спечелите поне точка срещу Левски?
- Малко късмет. С играта показахме, че заслужаваме да вземем точката, но не успяхме. Надявам се този шанс да ни се върне в предстоящите мачове. 

- При теб имаше ли допълнителна мотивация предвид факта, че си минал през "Герена"?
- Срещу Левски не се нуждаеш от допълнителна мотивация. Само като чуеш името Левски е достатъчно да излезеш на терена и да се раздадеш на максимум. Смятам, че изиграхме добър мач за нашите възможности. Ако бяхме спечелили точка или три, щеше да е много добре от психологическа гледна точка за нас. Продължаваме да гоним първа победа в efbet Лига и да се развиваме като отбор, като индивидуалности, като колектив.

- След кой смяташ, че вече ще бъдете обигран отбор?
- Още 2-3 мача може би. С всеки изминал двубой ще изглеждаме по-добре, убеден съм. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Как ти се стори играта на Левски и очакваше ли повече от тях?
- С оглед мачовете, които изиграха, имаше натрупана умора при тях. Притежават много добри футболисти. Левски си е Левски. Не ни изненадаха с нещо. В Левски минават през труден период. Разделиха се с някои основни футболисти от миналия сезон, привлякоха се нови, също се нуждаят от време. Дали ще е Царско село или Левски, на всеки отбор му е необходимо време за адаптация, за обиграване. В грандовете обаче няма време и се искат резултати на момента. В Левски не им е лесно, но наистина трябва търпение.

- Смяташ ли, че имаш качествата отново да облечеш синята фланелка? Едва ли отстъпваш на Нуно Рейш, например. 
- Подобни оценки не обичам да давам. Това е задача на треньорите и специалистите. Със сигурност и аз мога да играя в Левски. Смятам, че имам нужните качества. Ако ми се отдаде подобна възможност, с най-голямо удоволствие.


 
- Как се стигна до преминаването ти от Ботев (Враца) в Царско село?
- Бързо станаха нещата. От Царско село се свързаха с моя агент, след това той предаде на шефовете във Враца, че има интерес и разговаряхме. Желанието ми беше да съм по-близо до Дупница, откъдето съм родом, тъй като дъщеричката ми е там. Вариантът с Царско село е идеален за мен, защото съм близо до вкъщи и до дъщеря ми. 

Първоначално във Враца не бяха съгласни да ме пуснат. Разбирам ги, защото титуляр да иска да си тръгне четири дни преди да започне първенство. Разговаряхме два дни и в крайна сметка уважиха решението ми. В Ботев (Враца) постъпи трансферна сума за преминаването ми в Царско село. Желая успех на бившия ми клуб. Ботев (Враца) е добър отбор, има добър треньор - Сашо Ангелов. Благодаря им. Там оставям много приятели. 

- Познаваш добре френския футбол, където игра допреди няколко месеца (б.р. - в Клермон в Лига 2). Следиш ли представянето на Страсбург и има ли шанс Локомотив (Пловдив) в предстоящите два мача от третия квалификационен кръг на Лига Европа? 
- Гледах им няколко срещи през миналия сезон. Страсбург спечели Купата на Лигата, по-рано направиха и равенство с ПСЖ, както и имаха победи над други сериозни отбори. Нападателят им Людовик Ажорк ми е приятел, играхме заедно в Клермон. Продадоха го на Страсбург. Една година играхме заедно. Много качествен нападател е. Предупреждавам защитниците на Локомотив да внимават с него. Физически е много здрав, висок е. За габаритите, които има, бързина му е отлична. Но и защитниците на Локомотив също притежават добра физика, особено Стивън Езе. 

Бившият ми отбор има своите шансове срещу Страсбург. Смятам, че са 50 на 50. Все пак са два мача. Страсбург е считан за фаворит, тъй като са френски отбор. Играчите на Локомотив трябва да бъдат много предпазливи и да се възползват от шансовете си. Във Франция ще им бъде много трудно.

- Много ли изоставаме от французите?
- Да, което е нормално предвид факта, че първенството им е от Топ 5 в Европа. 

- Имаш ли дългосрочни планове с Царско село и каква е целта пред отбора този сезон?
- Подписах договор за две години. Ако не запазим мястото на отбора в елита, той автоматично се прекратява. Засега нещата са добре, вярвам, че победите ще дойдат. Направихме добър колектив между българи и чужденци. Имаме няколко бразилци, на които помагаме да се адаптират по-бързо. Реалист съм и вярвам, че ще запазим мястото на Царско село в елита.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020