Големият талант на Локомотив (София) и родния футбол Валентин Николов изпрати много силна 2018 година. Едва 14-годишен юношата на "железничарите" вкара първия си гол в мъжкия футбол. Както е известно, Николов се разписа при победата с 2:0 над Славия в контрола преди няколко месеца. Талантливият полузащитник записа и няколко мача във Втора лига. Халфът получи шанс в първия отбор на Локомотив от бившия треньор на тима Ангел Колев. Интересът към него не закъсня. Николов попадна в полезрението на клуба от Серия "А" Сампдория и дори беше поканен на проби.

Сега Вальо е част от състава на сръбския специалист Младен Додич и се надява на още по-успешна година с "железничарите". Той е и капитан на националния отбор, родени 2003 година, воден от селекционера Любомир Божанков. 

Вальо е син на изпълнителния директор на Локомотив (София) Валентин Николов, който е играл в Пирин (Благоевград) и Марек.

Големият талант даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Вальо, поздравления за бързото израстване във футбола, каква е равносметката ти за 2018 година?
- Беше много хубава година за мен. Направих голяма крачка към големите ми цели. Изиграх мачове при мъжете, както и в юношеския национален отбор. 

- Първият гол в мъжкия футбол ли е най-паметният ти миг през 2018 г.? 
- Безспорно, така е. Невероятно изживяване, което ще помня цял живот. Също така съм много радостен, че изиграх няколко срещи в професионалния футбол, след като получих шанс от Ангел Колев. Дебютът ми беше срещу Пирин в Благоевград, после играх още с Несебър и Локомотив (Горна Оряховица). 

- Стартирахте зимна подготовка, изглежда ще изграждате нов отбор, след като доста от съотборниците ти напуснаха? 
- Да, подготвяме се вече. По-голямата част от футболистите си тръгнаха, но привлякохме 6-7 нови човека, както и има момчета на проби. Работим здраво. Локомотив е голям клуб и мястото му е в Първа лига. Надявам се през 2019 година да побеждаваме по-често. 

- Как ти се вижда конкуренцията и готов ли си за титулярно място? 
- Работя усилено, давам максимума във всяка тренировка и се раздавам колкото мога. Знам, че когато работя усърдно, един ден ще имам успехи. Трудът ми ще бъде възнаграден. 

- Разкажи как беше в Италия, след като получи покана от Сампдория? 
- Бях една седмица там. Направих три тренировки плюс приятелска среща между Сампдория до 16 години и до 17 г. Играх за 17-годишните, които са две години по-големи от мен. Футболът там е на много високо ниво. Има голяма разлика в динамиката, в самото мислене на футболистите. В Сампдория останаха много доволни от мен и казаха, че ще продължат да ме следят. Сега съм съсредоточен върху Локомотив и работя всеки ден за това да се усъвършенствам. Отново ще има интерес към мен, но главната ми цел е да помагам на Локомотив. 

- Собственикът Иван Василев се е заел с трудната задача да върне отбора в Първа лига? Баща ти също е част от ръководството. 
- Да, правят всичко възможно да върнат Локомотив, където му е мястото. Имаме едни от най-добрите фенове в България и искаме да ги радваме. Те са навсякъде с нас и силно ни подкрепят.

- Далеч сте от първите места във Втора лига, очевидно изоставате от първите отбори.
- Нивото е изравнено. Може би има 3-4 отбора, които малко се открояват пред другите.  

- Много ли е трудно преминаването от юношеския в мъжкия футбол - нещо, с което ти се справяш отлично?
- Да, трудно е. Доста голяма е разликата от юношеския и мъжкия футбол. Аз съм доволен, че всички съотборници ми помагат, това е много важно за младите футболисти. Треньорският щаб и ръководството на Локомотив също ме подкрепят и съм им много благодарен.

- За какво мечтаеш?
- Да направя добра кариера и семейството ми да се гордее с мен.

- Баща ти е бивш футболист. Той ли те запали по футбола? 
- Може да се каже. От малък той ми дава правилните насоки - както във футбола, така и в живота. Винаги след мой мач дискутираме представянето ми, обяснява ми какви грешки съм допуснал, анализираме. Така трябва да бъде, за да не ги повтарям в бъдеще. Баща ми е човекът, който ме е изградил като футболист и човек. Стремя се да го надмина и да го накарам да се гордее с мен. 

- Съчетаваш ли успешно училището и футбола? 
- Справям се, 9 клас съм. Последните месеци ми е по-трудно - откакто тренирам и с мъжкия отбор. 

- Капитан си на юношеския ни национален отбор до 16 години, воден от Любо Божанков. Какво ви предстои? 
- На 18 януари заминаваме на много силен турнир в Беларус. Ще имаме мачове срещу Украйна, Словакия и Литва. Това е шанс да трупаме още опит. Полезни мачове за нас. А и да виждаме на какво ниво сме с момчетата на нашата възраст от другите държави.

- Любимият ти български футболист е... 
- Христо Стоичков.

- А от чужденците? 
- Франческо Тоти, той е моят идол. Симпатизирам на Рома. Тоти обаче прекрати състезателната си кариера. Сега любимец ми е Меси.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВТОРА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019