17-годишният Адриан Андреев е новата голяма надежда на българския тенис. Роденият на 12 май 2001 г. в София спортист е сред номинираните в съвместната анкета на БЛИЦ и Министерството на младежта и спорта - "Спортист на България до 18 години за 2018-а"

Андреев дебютира още на 15 години на ниво АТР, когато участва в квалификациите на турнира в Метц.

Два сезона по-късно участва и на АТР 250 София Оупън, но губи от Максимилиан Мартерер. През 2018-а пък загуби в основната схема от Денис Истомин, но става първият тенисист, роден през 2001 г., с участие в такава фаза на ATP състезание. 

Адриан, който ще започне 2019 г. като четвърти в световната ранглиста за юноши до 18 години, получи "уайлд кард" за основната схема на София Оупън 2019. БЛИЦ е медиен партньор на турнира, който ще се проведе от 3 до 10 февруари в зала "Арена Армеец".

!!! Дайте своя глас за "Спортист на България до 18 години за 2018 г." !!!

През 2017-а Ади спечели престижния юношески турнир "Еди Хер" при юношите и на двойки. Също така на юношеско ниво той е печелил US Open при двойките за 2018 г. През октомври талантът блесна и на младежката Олимпиада в Буенос Айрес. Българинът завоюва сребро в надпреварата при дуетите, а на сингъл завърши на четвърто място. Спечели и трето място на юношеския "Мастърс".

През февруари Андреев подписа договор с една от големите мениджърски агенции в света на спорта IMG и тренира във Флорида. Компанията работи с редица известни имена, сред които Мария Шарапова, Новак Джокович, Петра Квитова, Кей Нишикори, Винъс Уилямс, Виктория Азаренка и други.

Адриан Андреев вчера игра с деца на специално изграден мини корт под голямата елха в "Paradise Center" в София, а инициативата бе организирана за популяризирането на предстоящия голям турнир в "Арена Армеец". След събитието Ади даде интервю за БЛИЦ:
 
- Поздравления за успешната година! Все пак сигурно съжаляваш, че малко не ти достигна за златото в Буенос Айрес? 
- Да, доволен съм. На Олимпиадата нямаше обаче как да бъде по-добре. Имах и доста лоша контузия - мазол на единия крак. Получи се така, че прерасна в болка в гърба по време на полуфинала в Буенос Айрес (б.р. - отказа се срещу Жилберт Соарес Клиер Жуниор при резултат 4:6, 1:3 и остана без медал в турнира на сингъл). Проблемът с мазола се появи във втория кръг. Все пак обаче съумях да победя на четвъртфинала, но на полуфинала нямаше как - вече не можех да играя на 100 процента. Четвъртото място пак е постижение, няма за какво да съжалявам, това е част от спорта. Ако беше състезание от по-ниска категория, със сигурност щях да се откажа. Все пак бях на Олимпиада и се опитвах да покажа на какво съм способен. Защитавам честта на България, това е огромно нещо за мен.

- Завършваш 2018 година четвърти в световната ранглиста при юношите.
- Това е огромен успех за мен, доста стабилен ранкинг. 

- Познаваш ли Григор Димитров, близки ли сте?
- Досега не съм разговарял с него. Засичали сме се на турнирите от Големия шлем. На Australian Open се засякохме, но не сме говорили. Мисля, че дори не ме познава. 

- Може ли да надминеш успехите му?
- Всеки тенисист, който работи ежедневно, мечтае за тези резултати. Но да постигна неговите успехи определено е доста трудно.

- Служи ли ти Григор Димитров за пример?
- Възхищавам се на Григор, на Джокович, като цяло на тенисистите от Балканския полуостров. Те служат за пример. 

- На кой спортист се възхищаваше като по-малък?
- На Роджър Федерер.

- Срещал ли си го някога?
- Веднъж се снимах с него. Все още не съм имал възможност да говоря с Роджър.

- А на кой български спортист се възхищаваш?
- На абсолютно всички, които са успели и са се доказали през годините.

- Ти си един от номинираните в анкетата ни за "Спортист на България до 18 години на 2018-а". Какво е мнението ти за тази инициатива?
- Страхотна инициатива. Хубаво е, че ни се помага. Трудът се възнаграждава с работата и развитието ни. Аз обаче имам още доста неща в играта, които трябва да подобрявам.

- От няколко месеца живееш във Флорида, където тренираш, свикна ли?
- Там е страхотно. Много ми харесва и заради това съм там. Тренирам при отлични условия. Също така уча във Флорида, но се явявам на изпити в България - в спортното училище на Левски. 

- Тук идва и въпросът - Левски или ЦСКА? 
- След като уча в спортното на Левски трябва да съм левскар. Иначе футбол не гледам, нямам симпатии към единия или другия отбор.

- Кои са хората, които най-много ти помагат?
- Семейството ми. Голяма част от успехите ми се дължат именно на тях.
Доста съм им благодарен за това, което правят за мен.

- Как се запали по тениса? Има ли спортисти в семейството ти? 
- От петгодишен играя, не си спомням как се запалих. Просто обичам тениса. А родителите ми в началото дори не знаеха правилата. Аз ги научих да броят резултата. 

- Какво искаш да ти се случи през 2019 година?
- Най-важното е да бъда здрав. Надявам се 2019 година да бъде още по-успешна и да продължа да се развивам в тениса. Стремя се към това да се представям по-добре в турнирите от Големия шлем. 

- Предстои ти трето участие в София Оупън. Чувстваш ли се готов за постигането на първа победа в основната схема? 
- Ако се случи, ще бъде страхотно. Работя за това. А и нали понякога се случват и уникални неща.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ