Големият талант на българския тенис Александър Донски от няколко дни тренира в София, след като се завърна от Франция. Там той участва в турнирите в Тулуза и Монтобан. Алекс се представи много силно. 

В Монтобан той достигна 1/4-финалите, където беше елиминиран от Жил Окала. Преди този мач Александър, който започна турнира от квалификациите, постигна четири поредни победи. Това е най-доброто представяне в кариерата на Донски в турнир от подобен ранг. 

Алекс продължава да впечатлява и с бомбения си сервис, като има регистриран със скорост от 229 км/ч. Амбициран е да подобри това си постижение в най-скоро време.

На 1/8-финалите в Монтобан българският талант изигра страхотен мач срещу скандалния французин Максим Хаму, елиминирайки го след 6:3, 6:4. Същият този тенисист беше изхвърлен от "Ролан Гарос" през 2017 година заради... целувка. Хаму налетя тогава на журналистка на "Евроспорт" и това предизвика реакцията на организаторите. 

Донски даде интервю за БЛИЦ, в което разказа интересни неща за мача си с Хаму. Големият ни талант говори и за тренировъчния процес в академията на световноизвестния специалист Патрик Муратоглу във Франция. Алекс отговори и на други въпрос: 

- Алекс, поздравления за напредъка и добрите резултати в последно време. Завърна се преди дни от Франция, където игра на турнири в Тулуза и Монтобан. Доволен ли си от представянето си?
- Доволен съм, защото успях да премина през два тежки двубоя в квалификациите. Във втория мач бях много близо да падна и да бъда елиминиран, но успях да премина през големи трудности и да се класирам в основната схема. Там играх срещу двама доста добри французи. Също така с моя партньор на двойки от Естония - Кристиан Там, победихме aржентинци, като единия от тях ме беше елиминирал седмциа по-рано на друг турнир (б.р. - Федерико Морено на турнира в Тулуза). Доволен съм, че му взех реванш. След това обаче загубихме в тайбрека в третия сет. На 1/4-финал пък бяхме срещу вторите поставени в схемата (б.р. - французите Думбия и Ребул). Имахме възможности да вземем мача, но във важните моменти те просто бяха по-смели и ни елиминираха.

На 1/8-финала на сингъл пък играх с Максим Хаму, който е много неприятен състезател (б.р. - Алекс го елиминира с 6:3, 6:4). Той постоянно говори, дразни противниците си. Нарочно задава глупави въпроси на съдията, за да печели време и да разконтцентрира съперника. Всячески опитва да ти развали ритъма. 

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

- Има ли много такива играчи или са единичен случай и изнервят ли те подобни действия на съперника?
- Няма много като него, но той явно си е такъв. В мача срещу него бях хладнокръвен и не му позволих да ме разконцентрира. Гледах си играта. 

Като цяло съм доволен от представянето ми в турнира на сингъл в Монтобан. Подобрявам се много в академията на Патрик Муратоглу във Франция. Там съм заобиколен от отлични треньори, с които работя много добре. Гледат всичко в играта ми. От половин година съм в академията. Няколко специалисти работят с мен.

- Какво ти предстои?
- Скоро заминавам в Естония, където ще играя, след което ще бъда и на два турнира в Грузия. Един от треньорите ми във Франция ще бъде с мен.

- Какви цели си си поставил в предстоящите турнири?
- Имам добър ранкинг за влизане в тези турнири, ще бъда в основната схема. Целта ми е да спечеля колкото се може повече мачове. Основната цел е да прилагам тактиките от Академията и да трупам победи. Гледам мач за мач.

- За колко време си в България и как протича подготовката ти?
- Прибрах се за една седмица. Тренирам с Адриан Андреев, който също много добре се представя. Желая му успехи. Почти всеки ден играем с него. Тренирам и на Националния тенис център с Тодор Енев - капитанът ни за Купа "Дейвис".  

- В момента тече "Уимбълдън". Кой ще спечели?
- Следя с интерес мачовете. Онзи ден беше много интересно - Кирьос срещу Надал. Фаворитът ми да спечели турнира е Новак Джокович - нашият съсед.

- Познавате ли се? 
- Все още не съм имал възможност да се запозная с него, но и това ще се случи. 

- В края на август предстои държавното първенство по тенис...
- Да, очаквам го. И на двойки отново ще играем с Александър Лазаров, с когото си партнирах и в "София Оупън" в зала "Арена Армеец". Конкуренцията ще бъде много силна, което е добре. 

- Коя е любимата ти настилка?
- Сега е сезонът на клея. Тренирам изцяло на клей, развивам си играта. Клеят ми е любимата настилка към момента. Чувствам, че доста съм се подобрил технически. Успявам да печеля по-дълги разигравания. 

- Каква е основната ти цел за следващите месеци? 
- Искам да спечеля възможно повече точки, за да мога следващата година да участвам и в "Чалънджъри". Качвам се в ранглистата, в момента съм около 500-ото място в ITF, на двойки съм около 450-ата позиция. Благодаря много на БЛИЦ за подкрепата. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Never stop #hustling #babysteps

A post shared by Alex Donski (@alexdonski) on