Георги Василев - Гочето без съмнение е едно от легендарните имена в български футбол. Славният роден треньор е печелил титлата на България с три различни отбора - Етър (1991), Левски (1994, 1995) и ЦСКА (1997). В чужбина пък постигна пробив с немския втородивизионен Унион Берлин, като го изведе до финал за Купата на Германия през 2001 година, загубен от Шалке 04. БЛИЦ СПОРТ се свърза с легендарния специалист, който сподели мнението си за вчерашното дерби между ЦСКА и Левски (1:0).

- Вчера имаше дерби между ЦСКА и Левски, което обаче беше по-различно, защото се проведе при много лоши условия. Може ли да говорим за спортно технически достойнства в подобен двубой?
- Много трудно. Условията бяха ужасни и за двата отбора. Играчите трябваше да се нагодят към лошия терен, което е много трудно. Трудно си водеха топката и като цяло мога да кажа, че мачът мина под знака на случайността.

- След мача от ЦСКА казаха, че лошият терен е изравнил силите на двата отбора. Смятате ли, че при нормални условия "червените" наистина няма да имат проблем срещу големия си съперник?
- Не бих бил толкова краен. Левски има не по-малко технични и добри футболисти. Никой не бива да бъде толкова краен. Факт е, че ЦСКА вчера беше по-вдъхновеният отбор и затова късметът ги покри. Но това е нормално, тъй като целта им е по-висока. Това е чисто психологически момент. ЦСКА гони успех, който отдавна се изплъзва. В Левски пък знаят, че нямат големи шансове за титла и мачът не беше с толкова задължителен характер.

- Нормално ли е играчите на "сините" да не бъдат мотивиранини срещу ЦСКА?
- Не искам да кажа, че играчите на Левски не са били максимално мотивирани да спечелят. Напротив. Момчетата играха и се бориха, но в тези тежки условия няма какво много да направиш. ЦСКА имаше късмет в един момент и спечели мача. Не мисля, че можем да говорим за някакво превъзходство в двубоя. Левски започна по-силно, но после ЦСКА изравни играта. Но пак казвам - нямаше чисто футболни ситуации.

- Можем ли да кажем, че Стамен Белчев излъга вчера далеч по-опитния Делио Роси?
- Абсурд. Не мисля, че Стамен Белчев е надлъгал Делио Роси. Всички видяха как се разви мачът, така че да не правим подобни съпоставки между двамата треньори

- След мача феновете отново скочиха срещу Делио Роси. Той ли е големият виновник за загубата?
- Левски е в процес на реорганизация. Взеха се много нови футболисти и е нормално да има лъкатушене. Вчера най-добро впечатление ми направи Хали Тиам. Доста добро попълнение е. Наистина добро решение на Левски да го привлече. Убеден съм, че има бъдеще в Левски. На отбора му трябваше такъв играч и браво на Роси, че го налага.

- Мнозина смятат, че италианският специалист е объркал състава и е трябвало да пусне Панайотов, защото е биткаджия. Споделяте ли това мнение?
- Ако Васко беше до Тиам, то тогава Левски щеше да играе много по-защитно. Просто той е такъв тип футболист. Тогава Делио Роси пак щеше да бъде обвиняван и упрекван. Може би и това е причината да не го е пуснал. Не знам, само може да гадаем.

- Двата отбора се изправят на полуфиналите за Купата. Вчерашният резултат ще окаже ли някакво влияние в предстоящите мачове?
- Мисля, че и двата отбора вече са зачеркнали вчерашния мач. За тях се задава едно много по-голямо предизвикателство. Дразнителят Купа и за двата отбора е много голям. В тези двубои няма как и от ЦСКА и Левски да кажат, че са подходили по-резервирано. Просто и на двата отбора целта им е еднаква - триумф за Купата на България.

- В шампионата също е много интересно. Има ли шанс ЦСКА да се пребори с Лудогорец за титлата?
- Човек трябва да бъде винаги откровен и честен. Според мен Лудогорец във всяко едно отношение е с крачка пред ЦСКА. Не искам да съм толкова краен, но просто в момента това са фактите.