Националът Георги Миланов беше плътно до Христо Стоичков при представянето на новата книга на Камата - "Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8". За родения на 19 февруари 1992 година в град Левски полузащитник отдавна се знае, че е сред големите любимци на Ицо. Миланов израсна под крилото на Стоичков, който му беше треньор в Литекс и в националния отбор. Ето какво сподели Жоро пред БЛИЦ:

- Сигурно си поласкан от факта, че Стоичков покани точно теб да бъдеш до него при представянето на новата му книга?
- Да, така е наистина. Винаги се чувстваш добре, когато един велик българин те уважава толкова много. Миналата година ме покани на неговия юбилей. Това за мен е голямо признание и чест. 

- Често ли се виждате?
- Винаги, когато имаме възможност, се срещаме в София. Знаете, че живея в Москва, а той в Маями. Но постоянно комуникираме, държим добра връзка, чуваме се.  

- Какво е Христо Стоичков за теб?
- Той ми е като баща. Стоичков е един от най-важните хора в живота ми. Стоичков ме е изградил като човек и личност. Той беше един от първите, които ми се обадиха, когато се контузих преди три месеца. Пита ме как съм, дали имам нужда от някаква помощ. В подобни важни моменти за мен винаги се интересува как съм.

- С какво ти е помагал пред годините?
- То едно ли е, че да изброявам всичко. С много неща ми е помагал. Най-вече с неговите съвети, с неговия хъс, работа... беше ми треньор, но дори и сега, когато не ми е треньор, пак ми помага със съвети и ценни напътствия. 

- Бил ли е много строго с теб?
- Да, с мен и брат ми Илия беше най-строг. Още като ни беше треньор в Литекс. И го разбирам - той искаше да станем хора и както виждате - станахме. 

- Днес беше сред много деца - млади таланти на български футбол. Какви съвети можеш да им дадеш? 
- Да следват примера на по-големите - на Стоичков и Бербатов, които са най-големите наши футболисти. Дори и извън футбола да гледат как се държат, защото те наистина са за пример. Съветът ми към младите е да тренират здраво и упорито, да бъдат здраво стъпили на земята и колкото се може по-скоро да излизат в чужбина да се развиват. Защото виждате, че по-младите като излязат от България, се развиват по-бързо.

- Днес отново излизаш на терена рамо до рамо със Стоичков. Бербатов кога ти се обади да те покани? 
- Искам да благодаря на Бербатов, който ме покани още март месец. Тогава се чухме. Това за мен е голямо уважение.

- Имаш възможността отново да се докоснеш до големи футболисти начело с Райън Гигс, Пол Скоулс, Роберто Карлос и други. А и не е тайна, че симпатизираш на Манчестър Юнайтед.
- Да, така е, не крия, че съм фен на Юнайтед и Барселона. Докосвал съм се до доста велики футболисти, защото играя вече четири години в Шампионската лига. 

- Излизал си и на "Олд Трафорд" с екипа на ЦСКА (Москва), какво е чувството?
- О, това е незабравимо. За мен "Олд Трафорд" е най-невероятният стадион, на който съм играл. Иначе съм излизал и на "Алианц Арена", на стадиона на Манчестър Сити - "Етихад", на "Олимпико" в Рим, но Театъра на мечтите е нещо много специално. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

*Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ