Само за четири месеца талантливият халф Георги Миланов успя да се превърне в основен играч на унгарския МОЛ Види. Блиц му гостува в апартамента в Будапеща, за да разговаря с него след силния мач срещу Челси за Лига Европа, в който асистира за двата гола на своя отбор. А дни по-късно игра за успеха в дербито срещу Ференцварош. Ето как Георги Миланов отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов. Разговорът протече изключително откровено.

- Георги, какво си мислиш след отличната оценка на авторитетното издание "Гардиън", която като че ли изпревари тази в България?
- Чувствам се горд от факта, че голяма английска медия е отразила моето представяне. Играя от доста години в Европа и на сцената на европейските клубни турнири, и се радвам, когато получавам признание.

Оценката на вестник "Гардиън" ми показва, че всичко, което правя, има смисъл и потвърждава, че това е правилният начин да не губя вярата в себе си и да се боря с всички трудности, които имах през лятото.

- Игра 81 минути срещу Челси и направи 2 асистенции. Какво е усещането да се изправиш срещу Жиру, Уилям и Фабрегас?
- Наистина е хубаво това усещане. В същото време аз съм на 26 години и натрупах голям опит в турнирните мачове в Европа, който ми помогна да се представя добре в този мач, който за мен беше специален.

Знаете, че съм играл срещу Байерн, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед. Чувствах се перфектно пред пълните трибуни на мача срещу Челси. Хубаво е, че показах изключително добра игра и помогнах на отбора да спечелим точка, защото определено класата на Челси е голяма спрямо нашата.

За мен е специална чест, че като българин имах възможност чрез двата мача с Челси да зарадвам много наши сънародници.

Да нося гордост на България, за мен винаги е било сред най-силните средства за мотивация и ми носи най-голяма радост. Вярвам, че това винаги е личало в мачовете, в които съм излизал с националната фланелка.

- Съжаляваш ли, че не премери сили на терена срещу суперзвездата Еден Азар, който изобщо не пристигна в Будапеща?
- Не, не съжалявам. Наистина за всеки един футболист е хубаво, когато играе срещу големи звезди, но Еден Азар игра в първия ни мач в Англия и видях неговата класа.

Ако Азар беше играл и във втория ни мач, щеше да е по-добре и за нас, защото всеки иска да играе срещу най-добрите футболисти.

- Роман Абрамович обаче беше в Унгария. Какво смяташ за шанса той да е бил на стадиона и да ти отправи оферта за преминаване в Челси?
- Нямам информация дали Абрамович е бил на стадиона, но той е един от най-големите босове на футбола в света. Абрамович е дал много за футбола и заслужава благодарност. А за това къде ще продължа кариерата си, е много рано да се говори.

Аз съм концентриран единствено и само върху моите изяви тук. Чувствам се щастлив в МОЛ Види, играх във всичките 6 мача от турнира Лига Европа и се представих на ниво. 

За мен беше изключително важно да върна игровия си ритъм и формата отпреди да пристигна в Унгария.

- Как отпразнува победата в дербито срещу Ференцварош?
- Нямах възможност да я отпразнувам, защото минути след победата тръгнах за родината си, където е моето семейство и се чувствам най-щастлив.

- Унгарският език е определян като един от най-сложните в Европа. Как намираш общ език със съотборниците си?
- С половината отбор разговарям на сръбски, а с другата на английски език. Един от помощник треньорите е работил в България и говори много добре моят роден език.

- Допада ли ти унгарската кухня?
- Да, изключително много. Животът в Будапеща е спокоен в сравнение с този в Москва. Градът е много красив и в момента се чувствам на мястото си.

- Какво беше най-трудното за теб в периода на несигурност, в който не се знаеше с кой отбор ще подпишеш?
- Аз винаги съм давал най-доброто от себе си в мачовете и тренировките, но това не винаги е гаранция за титулярно място.

Спортът с най-голяма конкуренция, който се развива най-динамично, поражда много фактори, които могат да доведат до внезапни промени.

Много са случаите, в които много скъпи играчи в един момент са на върха, а след това вече са забравени, без значение от причината.

- Тъгуваш ли още по раздялата с ЦСКА Москва?
- В ЦСКА започнах като никой, но с много труд за сравнително кратък период успях да се наложа и да си извоювам уважението срещу опитните футболисти, публиката и треньор като Слуцки. Под негово ръководство станах играчът с най-много мачове, спечелих два пъти шампионската титла на Русия и купата на страната.

- Как се подготвяше в момента, в който беше без отбор, за да запазиш кондицията си?
- В най-трудния период от моята кариера за мен беше важно да взема правилно решение! За мен беше много важно да избера отбор, който на първо място вярва в мен. В тази връзка изборът беше много труден, въпреки отправените оферти.

Но точно в този момент е много важно да запазиш себе си, целите към които се стремя и паралелно с това да вярвам, че всичко се случва за по-добро. Това може да отнеме повече време, но в крайна сметка мога да кажа, че намерих отбор, в който разгърнах целия си потенциал.

Другото основно нещо при избора ми на отбор беше целта да се преследва шампионската титла и участие в европейските клубни турнири.

Радвам се, че трудът ми за отбора се оценява достойно. Това ме мотивира да продължавам да давам всичко от себе си за доброто на тима.

- Какво е мнението ти за нивото на българския футбол от последните години?
- Брат ми Илия играе в българското първенство, както и много мои приятели, и е нормално да следя развитието на шампионата. 

Получават се доста интересни двубой, някои от тях на високо ниво, други на не толкова, което е нормално.

Виждам израстване в някои отбори, но като цяло не ми харесват нещата, които се случват извън футболните терени в България. Често съдийството и скандалите се превръщат в тема номер 1 след края на всяка една среща.

Жалко за българският футбол е, че се отделя повече внимание не на случващото се на терена, а извън него. На мен като фен не ми е приятно да гледам всеки път едно и също.

- Каква развръзка за титлата в България очакваш?
- Според мен развръзката ще се разреши в последните няколко кръга. Първенството е интересно и всичко може да се случи. И ЦСКА, и Левски губят точки срещу по-слаби отбори. Всеки може да бие всеки.

Претендентите за титлата Лудогорец, ЦСКА и Левски са с едно ниво над останалите отбори. Битката ще се реши между тях.

- Коментарът ти за жребия на България за квалификациите за европейско първенство?
- Отборите, които ни се паднаха, са силни и с класа.  Слаби отбори няма. Всичко зависи от нас и от това какво ще направим. Няма какво да се коментира повече по тази тема.

- Има ли България шансове срещу Англия и Чехия?
- България има шанс срещу всеки отбор. Ние можем да победим всеки съперник, но и да загубим от всеки. Все още търсим постоянството, което за момента е най-големият ни проблем. Защото, както можем да изиграем един страхотен мач и да победим силен отбор, така може след това и да понесем поражение.  Понякога срещу по-силните отбори се представяме по-класно, отколкото срещу непретенциозните съперници. Групата ни за квалификациите за европейското първенство е равностойна и непредвидима.

- Получи книга с автограф от Христо Стоичков. Какво смяташ за неговата автобиография?
- За мен книгата на Стоичков е изключителна, прочетох в нея много интересни неща. Хубавото за мен е, че Стоичков ми е бил треньор близо 2 години, през които сме били заедно. Имал съм честта да се докосна отблизо до Стоичков, да сме добри приятели и да науча много неща преди да бъдат написани в книгата.

Автобиографията на Стоичков може да помогне на много млади български футболисти и се надявам повече от тях да я прочетат, защото ще научат много ценни съвети, каквито аз съм получавал лично от него.

- През последните дни Стоичков посъветва младите футболисти да забравят за Фейсбук и Инстаграм и да спрат с татуировките. Какъв съвет би отправил ти към младите играчи, за да могат да се докоснат до европейския футбол?
- Единственото, което мога да кажа да младите футболисти, е да вярват в себе си. Те не трябва да се поддават на странични неща, което е важно не само за младите футболисти, но и за спортистите като цяло. Младите трябва да се целят много високо. Имат ли талант, упоритост и търпение, всичко ще се получи. Те трябва да са непримирими и да гонят успеха до последно. Няма кой да им помогне, освен тях самите, за да излязат на европейската сцена, на която аз играя от почти 7 години. Това е най-важното, което мога ги посъветвам. 
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ