Халфът на Арсенал (Тула) и националния отбор Георги Костадинов даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за живота в Русия, за целите с клуба, за националния отбор и положителните неща в Левски. Мечката, както е известен национала, обяви също така, че новината, че приятелката му Радост е бременна, не отговаря на истината.

- Жоро, как си? Как е животът в Русия?
- Добре съм, благодаря. Русия доста ми допадна като култура и начин на мислене на хората. Има доста сходства с България и лесно се свиква. 

- Бързо се наложи в тима и нямаше нужда от аклиматизация - футболът е сходен с този в Израел и България или друга е причината?
- В интерес на истината футболът е доста различен - нивото е по-високо, футболът е по-бърз и силов. Когато обаче един футболист е подготвен, той се справя и влиза бързо в час на ново място.

- Предполагам, че и Мишо Александров ти е помогнал за адаптирането ти?
- Разбира се. Той беше в основата на това да получа достатъчно добра информация за Арсенал (Тула). Решението беше внезапно, защото в Хайфа се чувствах добре, градът има чудесна инфраструктура и има невероятни фенове. Но след като се запознах по обстойно с Арсенал, реших, че това решение ще бъде добре за мен и се радвам, че се оказах прав.

- На една точка сте от Лига Европа и на 5 от Шампионската лига. Коя е реалната цел пред Арсенал в оставащите три кръга?
- Главната цел в начало беше да се утвърдим в първата десетка на първенството. След като видяхме с какъв отбор и футболисти разполагаме, беше ясно, че тази цел не ни задоволява. В серия сме 10 мача без загуба, което ни насочи към нова цел - Лига Европа. Надяваме се в следващите три мача да запишем победи и да се класираме. Също така цел е и спечелването на Купата на Русия, където сме на полуфинал.

- Правиш много добър сезон и се заговори за интерес от Динамо (Киев). Ти знаеш ли нещо по въпроса и мислил ли си вече за след края на сезона?
- Винаги се концентрирам върху изявите на терена. Тук съм щастлив и смятам, че това е най-важното. Има къде още да раста в Русия и в Тула и да се доказвам.

- Как те приеха в отбора, кои са най-близките ти приятели?
- Поддържам близки отношения с балканците - Лука Джорджевич, който е национал на Черна гора, както и Озегович, който е тук под наем от Партизан.

- България започна с две равенства европейските квалификации. Това като добър старт ли го определяш или като не толкова?
- При всички положения се надявахме на повече и с оглед на това, което показахме в първата среща, смятам, че заслужавахме победа. Но от друга страна двата резултата не са толкова лоши и все още имаме абсолютно реални шансове за класиране на Европейското и се надявам да го осъществим. 

- Не е обявено официално, но Петър Хубчев си тръгва от тима. Как ще се отрази това?
- Тепърва предстои да разберем... Хубчев изгради страхотен колектив и съм убеден, че ако този колектив се запази, ще успеем да постигнем резултати като тези в Лигата на нациите, а преди това в световните квалификации победихме грандовете Холандия и Швеция.

- Поддържаш ли често връзка с другите българи, които играят в Русия? Успявате ли да се виждате?
- Поддържаме връзка с Ивелин Попов. Често се чуваме и коментираме. Приятели сме. Успявам да черпя опит от него, понеже е 7-8 години в Русия. Говорим си, помагаме си с каквото можем.

- А следиш ли какво се случва в Левски и българското първенство? 
 - Следя го, на сърце ми е първенството. Не искам да коментирам бившите си отбори. Смятам, че всеки един футболист, който е бил в клуба, трябва да си мълчи. тъй като вече не съм в кухнята, няма да е коректно да правя коментар. Най-важно според мен беше, че се осъществи смяна на собствеността. Според мен във всички случаи това е позитивно за развитието на клуба. 

- Какъв град е Тула и какво правите с половинката ти Радост в свободното време?
- За размерите на Русия Тула е малък град, но всъщност населението е 500 000 души. Използваме свободното време за разходки в парка, който е с размерите на Южния парк в София. Посещаваме 2-3 ресторанта, които харесваме в Тула. От време на време ходим до Москва. Пътят е около 2 часа, но за Русия това е кратка дистанция.

- Обявихте новината, че ще ставате родители? Подготвяш ли се вече за този щастлив миг? 
- Всъщност това не отговаря на истината. Ние публикувахме една снимка, на която аз съм прегърнал Радост и просто съм сложил ръка върху корема ѝ. И навсякъде се обяви, че е бременна. Не е бременна. Надявам се обаче скоро да дойде и това време. 

- Намираш ли време в Русия да четеш книги? Взе ли си книги от България там?
- Имам време, разбира се. Човек трябва да се обогатява през цялото време. Хубавото е, че в Москва има доста културни събития, които можеш да посетиш и да се обогатиш.

- Как се справяш с руския език?
- Никога не съм учил в училище руски. Но вече говоря на ниво, на което да се разбирам с всички. Надявам се скоро да го владея изцяло.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ