Бившият голмайстор Георги Чиликов е врял и кипял във футбола. Заедно с Димитър Димитров и Петър Колев изпращат много успешна 2018 година. Херо и екипът му първо изведоха Лудогорец до шампионската титла, след което постигнаха голямата цел на закъсалия Иртиш (Павлодар) - да го спасят от изпадане. Чиликов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което говори и за периода, в който работи и в Левски като главен скаут.

- Защо беше толкова трудна мисия да спасите Иртиш от изпадане от елита на Казахстан?
- Никак не беше лесно. Задачата беше доста трудна поради факта, че се натрупаха негативни резултати поради редица грешки и проблеми. Отборът беше почти изпаднал. Но в последния месец заприличахме на отбор и с добри мачове, а и с късмет, успяхме да спасим Иртиш. Оставането в групата беше максимума за този отбор. 

- Твърдо ли оставате в Иртиш? 
- Да, имаме договори за по още две години. Херо е много уважаван в Павлодар. Създал е добра предпоставка за работа с успехите си при предишния си престой. Надяваме се да направим добър отбор. Разделихме се с повече от десет футболисти. Ще се изгражда нов отбор. Търсим играчи за всички постове. С помощта на агенти и на контактите, които имаме, се стремим да изградим стойностен отбор. 

- Следите ли български футболисти и може ли да привлечете сънародник в Иртиш? 
- Обсъждаме имена, както и на чужденци, които са в България. Качествените играчи обаче имат договори с настоящите си клубове и е нереално да говорим, че може да вземем някой при нас. Качествените български футболисти са скъпи за Иртиш. Гледаме свободни агенти. Българските футболисти просто ги обсъждаме с Херо и Петър Колев. С никого не водим конкретни разговори.

- Изведохте Лудогорец до шампионската титла, но в началото на юни се разделихте с клуба. Какво се случи тогава?
- Това беше решение на ръководството. Разделихме се като цивилизовани хора, професионално, цялото ми уважение към тях. Лудогорец е клуб, от който винаги можеш да учиш. Пожелавам успех на отбора. Надявам се и Левски да стане шампион скоро. Пожелавам го от сърце на отбора. Лудогорец и Левски са клубовете, в които работих последните години, и в които определено мирише на професионализъм. Това проличава повече в Разград, но и в Левски се развиват по този път. Още малко трябва на Левски, за да е на върха. 

- Коментарът ти за нивото в Първа лига.
- Има интересни мачове, но не мога да кажа, че нивото е високо. Има отбори, които са си вдигнали нивото в последните месеци и един от тях е Витоша (Бистрица), воден от младия специалист Росен Кирилов, както и Септември. Определено се радвам, че в Първа лига има треньори от курса, в който и аз бях - Росен Кирил, Александър Томаш и Мариян Христов. Като цяло има доста чужденци във всеки отбор, което естествено, че не е добре за националния отбор. Но явно в клубовете ни няма толкова развити български футболисти. Или нямаме волята да ги наложим. 

- Изненада ли се от завръщането на Валери Божинов в родния футбол?
- Валери е голаджия. Каквото и да се говори, се вижда, че е класа за България. Нормално е да се върне, след като е без отбор, а знаем, кой е треньор на Ботев (Враца) - Сашо Ангелов. И смятам, че направи добре, като заигра в Ботев, прави ми приятно впечатление. Най-важното е да се чувства комфортно и да е щастлив.

- В Левски отново стягат мащабна селекция. Някои футболисти си тръгват, идват други. 
- Трансферите са важен процес за всеки клуб, не трябва никой да се изненадва. Нормално е някъде да се греши, другаде - не. В Левски обаче трябва да се направи по-сериозна организация при селектирането на футболистите. И най-важното - грешките да се сведат до минимум. Аз като бях главен скаут, гледах много внимателно играчите и правих подбора с треньора. Бяхме в четири държави, за да гледаме футболисти. Смятам, че това е правилното, другото е аматьорско - да ги гледаш на записи в интернет. Не съм най-големият специалист и не претендирам да бъда, но наистина като привличаш даден футболист е редно да си го гледал на живо. Всичко обаче опира до финанси и дали е такава политиката на ръководството на клуба.

- Пожела на Лудогорец отново да стане шампион. ЦСКА и Левски нямат ли шанс?
- Няма да е лесно на Лудогорец, въпреки че 6 точки са си 6 точки. Определено с правилни хора Левски и ЦСКА ще имат своите шансове. Първенството не е свършило, интересните мачове тепърва предстоят.

- Къде ще прекараш празниците?
- Със семейството - ще бъдем в Бургас, София и Банско. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ