Легендарният нападател на Левски и бивш директор на школата на клуба Емил Спасов, коментира пред БЛИЦ последните събития на "Георги Аспарухов". Шесткратният шампион със синия екип изрази задоволство, че в клуба са се случили двете правилни неща, които са били единственото решение - клубът да бъде в ръцете на Васил Божков и българин да бъде треньор.

- Удовлетворен ли сте от последните събития в Левски и най-вече влизането на Васил Божков в клуба?
- Удовлетворен съм. Според мен, а и според хората, които разбират от спорт и бизнес, категорично единствено той би могъл да спаси положението в Левски. Вчера бях на една среща с клуб "Сини сърца", където са хора милеещи за клуба. И си говорихме, без все още да сме чули потвърждението, че това е най-доброто решение. Не го познавам лично, но имам познанства от други места и считам, че на този етап той е единственият човек в България, който в момента може да оздрави клуба и да го задвижи в правилната посока. А на този етап най-важно е оздравяването.

- Трансферната политика също се промени коренно - привлякоха се опитни български футболисти... 
- Това е добро решение. Това са бивши футболисти на Левски и хора, които знаят какво е Левски. Валери, Живко, Ники... Познавам ги много добре. На Миланов му бях ръководител, когато той се развиваше в школата. Продължи в тази насока и стана един от добрите български играчи. Радвам се, че отново е тук, макар да се контузи тези дни. Радващото е, че в клуба най-после започнаха да привличат български футболисти. Това го говоря от години - трябва да се разчита на кадри минали през школата, както и на хора, които са давали сърцето и живота си за този клуб.

- А и това е много дорбе за младите, които ще израстнат покрай тези играчи...
- Разбира се. Както аз съм израстнал, така както другите израстнаха покрай нас. Така, както беше отборът от 84-85-а - един от най-добрите отбори в историята. Жънехме победи над ЦСКА, в България и в Европа... Победихме шампиона на Германия и т.н. Това беше едно от най-силните поколения. 7-8 човека бяхме израстнали в школата на Левски. Да, на този етап това трудно може да се постигне, но все пак мисля, че трябва да се разчита на български футболисти. На доказани играчи, които играят в националния отбор, както е Мартин Райнов. Освен това могат да се разбират като хората в съблекалнята. Не е тайна, че в нашата съблекалня в последните години се говори на няколко езика и трудно се комуникира. Това е ненормална история. Аз смятам, че футболист от чужбина трябва да дойде в Левски само ако е класа над останалите. Така както навремето ние като отидехме в чужбина и се искаше от нас същото.

- Вече и треньорът е българин. Георги Дерменджиев ще се справи ли с това да бъде начело на Левски?
- Най-сетне и български треньор. Смятам, че в българската действителност няма чужденец, който да се справи по-добре от роден треньор. Не е тайна, че в България се работи и съм на мнение, че само такъв може да се справи. Дерменджиев е един успял треньор, което означава, че би трябвало да се справи. Какво ще стане обаче предстои да разберем. Няма да му е никак лесно. Изискванията ще са изключително високи. Знаете, че най-важни за един треньор са победите и израстването на отбора.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ