Публикуваме седмата част от съветите за хранене на експерта Сами Хоссни. Шампионът по муай тай говори специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to. В тази част продължават съветите му за мазнините. Сега говори и за въглехидратите:

Ако ви предоставя купа със захар, eдва ли ще изядете голямо количество. Но когато имате комбинацията между захар и мазнини, тогава ви е сладко. Шоколадът, сладоледът и шоколадовият шейк са най-точните примери. Вафли и бисквитки също. Всичко това е мазнини и въглехидрати. Всяка пристрастяваща храна е богата точно на тези две неща, и сол за баланс.

Хубаво е, когато избираме храната, било то макадамия или каквато и да било, винаги да се стремим да вземем само едното нещо, и да ги ядем разделено. Всички знаят за разделното хранене - протеинът на едното хранене, въглехидратът на другото, мазнината на третото. 

При разделното хранене няма как да направиш толкова вкусна комбинация. Например: комбинация само от протеини колко вкусна може да ти бъде? Или колко вкусно може да ти е, ако ядеш само въглехидрати? А смесицата от трите неща ти е страшно вкусна и това те кара да си сипваш по-голяма порция и да ядеш още и още. 

Ако се храните само с протеин на обяд, например, няма да ви е толкова вкусен. Но ако е в комбинация с мазнини, например, ви се услажда. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Хората, които не могат да спрат да ядат, се принуждават да преминат към разделното хранене, за да не е толкова вкусна храната и да поемат по-малки количества.

Съветвам ви да си набавяте протеин от месо, най-добре пържола. Комплексен въглехидрат с фибри - от салата, киноа, ориз. 

Трябва да се стараем храната ни да е богата на ненаситени мазнини. Когато правим салата, например, №1 е лененото масло. Зехтинът също е полезен. 
Но никога не готвим с тях, а ги използваме само за дресинг. Когато готвим, е добре да използваме кокосово масло. Категорично забравяме за маргарина, както вече казах. Зачеркваме го, ако искаме да живеем по-дълго! 

Пристрастяването към шоколада:

Добре е да заместваме нещата, а не да се отказваме от тях. Можем да заменим млечния шоколад със сладък плод, например. Физически нямаме нужда от шоколад, емоционално - да. 

Можем да го заместим с ядки, или с разходка, например. Важно е какъв навик сме си изградили спрямо шоколада. По-добре е да похапваме черен шоколад. Просто постепенно се отдалечаваме от него, а не рязко и стресиращо.  

Ако досега сме яли много шоколад, в бъдеще може да започнем да ядем 60 процента черен шоколад. След една седмица - 80 процента... Нагаждаме се просто.

Черният шоколад има много добри показатели, приготвя се от какаовите зърна. Какаото е най-богатият източник на омега 3 в природата, страшно полезно нещо е. Препоръчвам сутрин да похапвате по няколко какаови зърна.
 
Органични какаови зърна?
Представляват самите семена от какаовото дърво. 

Качества
Какаовите зърна съдържат:
- протеини
- антиоксиданти
- минерали
- витамини
- източник на магнезий
- източник на желязо
- източник на фибри

Приложения:
- Подобряват кръвообращението
- Намаляват лошия холестерол
- Регулират кръвната захар
- Свалят кръвното налягане
- Подобряват настроението
- Мощен антиоксидант
- Подобряване на функционалността на нервната система и мускулите, поради съдържанието на магнезий в състава си
- Полезни за храносмилателната и отделителната система, заради желязото и фибрите

Прием:
- Препоръчителна доза  - 20 какаови зърна на ден
- Могат да се приемат като добавка към:
    - смути
    - сурови десерти
    - ядково мляко
    - директен прием

Хранителна стойност на 100 грама продукт:
Калории – 585kcal
Протеин – 12.4g
Мазнини – 51.6g
Въглехидрати – 35g
Фибри – 12.08g
Калций – 122mg
Желязо – 14.5mg
Магнезий – 519mg
Натрий – 20mg
Калий – 1574mg
Цинк – 6.7mg
Селен – 12.3mcg
Витамин В1 – 0.1mg
Витамин В2 – 0.4mg
Витамин В3 – 1.8mg
Витамин В5 – 1.35mg
Витамин В6 – 0.2mg
Витамин В9 – 38.0mcg

Очаквайте през следващата седмица още от поредицата съвети на Сами Хоссни специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to! 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✖️MINDFUL EATING✖️ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Before you eat, prepare the very best bite on your fork. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Take a moment to look at all the food on your plate. Think about where it came from. A reinforcement to eat food sourced in a healthy manner. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Think about the energy required to grow that food. The nutrients, the sunlight. The other plants and animals ingested by your food. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Take time to bring yourself to a state of mindfulness and reduce stress. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Think about how that energy will translate into energy into your own body and what are you going to need that energy for. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ A reminder about portion control. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ As you put the bite in your mouth, if the food is lacking any of this categories - forgive it. You never want to think that what you are about to eat is poison or bad for you or will ruin your diet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Instead, tell your body that what is it about to eat is nourishment. Than look at the food, smell it and savour it. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ When you taste it, chew it until there is nothing left and your taste buds are flirted with any ingredient in this orgy of flavours. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ That should be your first bite and how you say grace! It’s a piece of mindfulness, a nutrition reinforcer and a way through a placebo to ensure that your food will be digested and absorbed optimally. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Stay mindful, Coach Sami xx ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #samihossny #fitentrepreneuracademy #fitentrepreneur #samihossnyfitness #mindfuleating #mindfullness #rome #wellbeing #mindset #entrepreneur #losefat #cutfat #food #foodscience

A post shared by Online Transformation Coach (@samihossny) on