-Г-н, Момиров, в криза ли е българското съдийство?

-Наистина в момента реферите са изпаднали в някаква дупка, но ще се постараем да ги вдигнем и всичко да се оправи в най-скоро време. В последните няколко седмици наблюдавам, че върху съдиите има натиск от всички страни – клубове, футболисти, медии, общество, просто обстановката е ненормална за работа.

 

-Кога ще дойде времето, в което след даден мач няма да се занимаваме с работата на арбитъра?

-(смее се) О, това няма да стане скоро. Просто нашия манталитет е съвсем друг от този на хората в западните държави. Ние тук винаги търсим вината в друг, а не в себе си, не виждаме нашите грешки, а обвиняваме съдията, терена, тревата и т.н. Понякога обаче оправдавам и президентите, защото отборите им са ощетени и е нормално да нападат съдиите.

 

-Каква е причината – реферите са некадърни или свирят под диктовка?

-Имаме много добри момчета, които наистина могат да ръководят напечени двубои. Но има и такива, които бяха вкарани в съдийството по втория начин, а на всичкото отгоре подкрепят даден отбор. Още от тази седмица всички членове на комисията ще бъдат по мачове. Трябва час по-скоро да отберем по-добрите и те да останат да свирят.


-Стефан Орманджиев предложи да бъде създадена школа за съдии, след всеки кръг по-младите да получават съвети и по този начин да израстват в професията. Може ли да бъде осъществена подобна идея?

-Моето мнение е, че трябва да се наблегне на работата по отделните региони. Всеки по-добър съдия да бъде изтеглян по-нагоре и по-нагоре и да навлиза в професионалния футбол. За изграждането на подобна школа не знам дали ще стане.

 

-Отговорник за вашата работа ще е Христо Порточанов. Забравихте ли скандала през 1996 година на мача Нафтекс – ЦСКА, когато ви извади пистолет в тунела на стадиона?

-Много пъти съм казвал, че не е имало никакви пистолети, бомби и такива работи. Тогава наистина си разменихме много остри реплики, но чак такива екшън сцени не е имало. Аз работих с Порточанов, той беше в Изпълкома през 2004 година, а аз бяха в съдийската комисия и отношенията ни бяха прекрасни. Сега сме големи приятели.


-Кога съдиите ще свирят правилно, а не 50 на 50, както обичат да се изказват?

-Сигурен съм, че скоро скандалите ще затихнат. Всички обаче трябва да им помогнем. Ако са спокойни, съм убеден, че няма да има чак такива проблеми.


-По ваше време имало ли е подобен скандал на този, който започна Христо Ристосков?

-Никога не се е случвало подобно нещо. Затова правя евала на Ристосков за действията му и за тези записи. Може би именно заради този скандал съдиите свирят под напрежение.


-Мнението ви за постъпките на Иван Леков и Борислав Александров?

-Изненадан съм, колкото и тривиално да звучи. Това бяха хора, които наистина имат успехи в нашата професия. Компетентните органи обаче трябва да се произнесат и чак тогава мога да коментирам.


-Кога ще се спре побоя над съдии?

-Връщам се към един от предишните си отговори – когато свирят правилно. Те сами са си виновни за последствията от даден мач. Ако са перфектни, на другия ден никой не може с пръст да ги пипне.

СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ