Световният ни шампион от Милано 2009 година Детелин Далаклиев започна да покорява нови върхове. Бившият боксьор вече е част от организацията на галавечерта "Максфайт 42" , която ще се проведе в хотел "Маринела" на 3 май. Галата ще включва мачове във формат ММА, К1 и бокс.

Далаклиев даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за новото си амплоа, за ситуацията в бокса, както и за своята школата, която скоро ще заработи в Плевен.

- Върви ли организацията на "MAXFIGHT 42"? Галавечерта наближава...
- Да, организирам и помагам за боксовите мачове. Трупам практика и се развивам. Само нагоре! Завърших магистратура "Спортен мениджмънт" и вече започнах дейност. Организацията на турнира върви много добре. Очаквам здрави битки. По моята част - ще бъдат доста интересни двубои. Завързани. Ще участва шампионът на България Йосиф Панов, който е втори при професионалистите след Кобрата. Григор Саруханян ще участва. Цветозар Илиев също. Той има 33 професионални срещи, играе редовно в Англия. Ще има момчета с много добри визитки, с над 30 професионални мача. Ще видим какво ще се случи, но ни очаква голямо зрелище. Ще участват все хора, които ще направят добър спектакъл. Работим, за да се случи неповторимо събитие. Все пак три спорта в едно - такова събитие мисля, че не е имало досега в България. ММА, К1 и професионален бокс на много високо за България ниво.

- Как върви работата по откриването на твоя клуб в Плевен?
- Върви усилен труд. Ремонтирам, правя залата. Живот и здраве ще стане. То не става всичко бързо. Ще започнем с подготовка на деца от много ранна възраст. Да тренират, да се развиват и после да има къде да играят. Това са нещата. Стават бавно и трудно, но ще станат много хубави и положителни неща.

- Виждаш ли ги тези талантливи деца в България, които искаш да подготвяш?
- В България е пълно с талантливи деца. Не говоря само за бокса, а за спорта като цяло. Трябва да ги развием, да им поставим основите. И не само като спортисти, а и като хора. Защото няма нито един голям спортист, който не е голям човек.

- Следиш ли какво се случва в световния бокс?
- Следя, гледам. Преди нямах много време, но сега вече отделям време за това.

- Развалят ли парите бокса? Превръща ли се той повече в бизнес? Предвид милионните договори, които се подписват...
- Не знам. Професионалният бокс е много различен. Вероятно винаги парите са били водеща сила. Според мен парите не могат да развалят спорта. Всеки иска да изкарва пари и когато си звезда и имаш големи мениджъри, е нормално да искаш да изкарваш много пари и да можеш да ги изкарваш. Но това е в професионалния бокс. В аматьорския е други. Ние 20 години носихме титли и медали на България, а не сме изкарали пари. 

- Усеща ли се болка в теб, когато казваш това?
- Не, няма болка. И аз съм имал оферти за професионалния бокс, но просто така се е развил живота. Не е било писано да стана професионалист.

- Виждаш ли някой друг български боксьор скоро да се премести от аматьорите при професионалистите? Например един Даниел Асенов се развива много добре...
- Всичко зависи от него. И ако го хареса някой мениджър и иска да го направи професионалист, мисля че няма да има проблем. Братята Асенови са сред най-обещаващите при аматьорите. Правят ми впечатление и едно-две други момчета, които според мен ги чака голямо бъдеще в бокса. Те още не са при мъжете - при младежи и юноши са. Но са много добре. Има едно момче от Хасково. В националния има добри момчета. Но си трябва много работа. Трябва да преминеш четири години олимпийски цикъл, да отидеш и да спечелиш медал. След това идва другото. Нивата е дълга.

- По случая "Целувката на Кобрата" имаш ли мнение? Дали тя си прави реклама или е грешка на Пулев?
- Не знам. Не съм адвокат, не коментирам неща, които не разбирам. От наша страна всичко е съвсем в рамките на нещата, от друга страна не е. Нямам мнение по тази тема. Предпочитам да си гледам бокса.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ