Българският нападател Валери Божинов все още е добре познато име в Италия. 31-годишният футболист на Риека даде интервю за "Гадзета дело Спорт", в което сподели очакванията си за предстоящия утре мач от 1/16-финалите на Лига Европа между Лудогорец и Милан, както и причините кариерата му да върви в толкова низходяща линия.

- Като нападател сте вкарали два гола на Милан и два на Лудогорец. Какъв мач ни очаква в четъртък?
- Оспорван. Милан, както и цялата Серия А, вече не е на онова високо ниво, което познавах аз. В Ювентус делях една стая с Недвед, който спечели Златната топка, Вкарах първия гол на Сан Сиро на 6 януари 2005 г., когато беше носител на Златната топка. Вкарах на отбор, в който бяха Дида, Кафу, Неста, Малдини, Пирло, Кака. Отидох там и си мислех: само всичко да мине добре и съм готов да ви оставя трите точки. В средата на терена играеше Гатузо. Рино е легенда, с времето той ще стане новият Моуриньо. В настоящия Милан бих играл без проблеми и не защото Силва и Калинич имат проблеми напоследък. Ще играя, защото съм на тяхното ниво. Кутроне ми харесва, но още не е звезда. Харесва ми момчето, защото знае какво прави.

- Гатузо като Моуриньо, защо?
- 24 март 2010 г. Парма – Милан 1:0. Вкарах решаващия гол в 90-ата минута. Онзи сезон Милан и Интер се бореха за титлата. След мача посветих попадението на Моуриньо, който много харесвам и уважавам. Той ми се обади на следващия ден, а аз му затворих телефона. Мислех си, че е шега. Оттогава поддържаме контакт. Той е психолог, философ и комуникатор. Всичко това е много важно във футбола. От неговото приятелство, както и на други големи имена във футбола, никога не съм се облагодетелствал.

- Лесен ли ще е животът на Милан срещу Лудогорец?
- За тях българското първенство е играчка. Желанието им, както и на други развиващи се отбори от Балканите е да се утвърдят в Европа. Те са много впечатляващи при скаутите, имат екип пълен с чужденци, като продават един скъпо и купуват 10 на неговото място.

- Защо Божинов, талант, който вкарваше голове в Серия А като тинейджър, сега е в Риека като свободен агент?
- С моя талант би трябвало да играя в Реал. Сбърках много още като момче, бях експлозивен, неразумен. Сега съм зрял и имам две деца – Валери младши и Никол. Още в Лече играех с хора като Вучинич, Шевантон, Джакомаци, отбор, който днес може даже да спечели скудетото. Пристигнах тук и не е зле. Все пак преди няколко седмици те спечелиха с 2:0 срещу Милан, така че не съм в някакво си отборче…