Юношата на Левски Алекс Боримиров избра да продължи развитието си в Локомотив (София). 19-годишният полузащитник премина при "железничарите" под наем до края на сезона. Боримиров-младши е благодарен на собственика на Локомотив Иван Василев, който по думите му му е подал ръка в труден момент. Младокът даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Алекс, как се стигна до преминаването в Локомотив (София)? 
- Един месец, преди да свърши полусезонът, ми се обадиха от Локомотив и ми казаха, че ме искат. Отговорих им, че ми трябва месец, за да си помисля. Разговарях с баща ми и решихме, че това е правилно. В Локомотив мога да се доразвия.

- Кой те потърси?
- Собственикът Иван Василев ми се обади. Благодарен съм му, защото ми подаде ръка в труден за мен момент. Той ме искаше в Локомотив още през лятото.

- Бившите ти съотборници от "Герена" Илия Димитров и Галин Ташев ли ти помагат да влезеш по-бързо в колектива?
- Да, както и Илиян Стефанов, който е мой набор. Двамата бяхме заедно в школата на Левски. Той беше една година в Италия, а от лятото е в Локомотив. 

- Имаше ли други варианти пред теб?
- Не, само Локомотив ме искаше.

- Оставане в Левски беше ли на дневен ред?
- Не. Трябваше или да разтрогна, или да отида някъде под наем. Имам договор с Левски за още година и половина. 

- В Локомотив запознаха ли те с целта този сезон и ще успееш ли да се наложиш? 
- Никога не съм очаквал всичко да ми е наготово. Дойдох в Локомотив, за да играя. Целта е една - влизане в Първа лига. Радвам се, че съм в Локомотив. Клубът е с големи традиции, има много верни фенове, това най-много ми харесва. Не обичам отбори, които са създадени вчера - нямат фенове, нямат нищо. Говоря за един отбор, който в момента е водач в първенството.

- Защо мразиш Лудогорец?
- Не че ги мразя, просто не ги харесвам. Но адмирации за президента им, който прави много и е пример за всички. 

- От началото на сезона записа само едно участие за Левски в Първа лига, но пък се отчете с асистенция... 
- Куриозното е, че за по-малко от две минути на терена успях да подам на Буш, който вкара за победата с 4:0 над Славия. Много исках да оставя следа в този мач и успях. Явно Господ ми помогна. 

- Защо игра толкова малко тази есен? През миналия сезон имаше повече участия за Левски - пет мача в първенството, а сега само две минути.
- Не знам, не мога да си го обясня. Треньорът така е преценил.

- Какво научи от опитните ти съотборници Габриел Обертан и Жорди Гомес? 
- Те са много големи футболисти. От Обертан научих да прекарвам повече време във фитнеса и да работя върху техниката си. От Жорди Гомес - да съм безкомпромисен в единоборствата. Той е експерт по дългите пасове, много му е ясна на него играта. 

- Обертан те е мъчил във фитнеса ли?
- Той прави извънземни упражнения, които, ако се опитам да ги направя, се свличам на земята.

- Спомняш ли си първия ти ден на "Герена"?
- Помня го, сякаш беше вчера. Баща ми точно беше приключил с футбола. Треньорът Александър Георгиев ми даде старта и повярва в мен. Спомням си, че се включих в двустранна игра на старото изкуствено игрище. Моят отбор спечели с 3:1, като аз вкарах два гола и направих асистенция. Емоцията беше много голяма. Тогава бях на 9 години. От тогава всеки ден съм на "Герена". Събуждах се и ставах с мисълта за Левски. 

- Какво е Левски за теб?
- Левски е всичко за мен. Винаги ще бъда левскар. Това е отборът, който ме изгради като футболист и като човек. Левски ми е дал много емоции. Някои хубави, други много гадни. 

- Кои са най-хубавите ти мигове?
- При юношите имах много такива. Винаги в първенствата бяхме първи. Спечелихме и Купата на България, станах голмайстор на турнира. 

- Спомена и гадни мигове, кои са те?
- Лошото е, че по едно време в ДЮШ започнаха нещата да се разпадат. Сменяха се треньори, шефове... Имаше треньори, на които не им пукаше за нас. Веднъж дори паднахме с 0:4 от ЦСКА на "Герена" - това е най-лошото, което съм преживял до момента. 

- Кои треньори визираш?
- Не желая да ги коментирам. Съотборниците ми знаят за какво става въпрос. Знаем през какво сме преминали, колко нерви сме изхабили. 

- Головете срещу ЦСКА ли са ти най-сладки? 
- Определено. Имам хеттрик срещу ЦСКА. Бихме ги с 4:2 на "Герена". Тогава обаче получих криза и не помня част от мача. Имах главоболие, след мача повръщах.

- Играл си болен срещу ЦСКА ли?
- Не бях болен. Не знам какво точно ми беше станало, може би заради голямото напрежение... Но след като повърнах след мача, се оправих. 

- Каза, че Александър Георгиев пръв е повярвал в теб. От кои други треньори си научил важни неща? 
- Да, Александър Георгиев повярва в мен, след това ми беше треньор и в юношеския национален отбор. Иначе от Викторио Павлов съм научил да се раздавам, да се боря, да влизам здраво в единоборствата. От Йордан Петков също съм научил доста. Той е уникален треньор, уникален човек. Завинаги ще остане в сърцето ми. Три години работих с Данчо Петков, при него бях в топ форма. Много ми вярваше, подкрепяше ме, ще му бъда благодарен цял живот. 

- Тежи ли ти това, че си син на Даниел Боримиров?
- О, не. Изобщо не ми тежи. Може би за феновете е по-важно да кажат сина на Боримиров, а не Алекс Боримиров. Нормално е да ме сравняват с баща ми, свикнал съм от малък. 

- Не е тайна, че мечтаеш да надминеш успехите му? Вярваш ли, че ще успееш?
- Силно вярвам. Ако не вярваш, какъв е смисъла изобщо...

- Баща ти много строг ли е с теб и продължава ли да те държи изкъсо, въпреки че вече си на 19 години?
- Продължава, все така строг е. Например, като се прибера след 23 часа, ме заплашва, че ще сложи ключа на вратата и няма да ме пусне вкъщи. Кара ми се, но е нормално. Баща ми е и мисли най-доброто за мен. 
 
- Колкото и строг да е обаче, ти си позволяваш нощен живот и излизания по дискотеки.
- Да, но не виждам проблем в това. Когато имам почивка, ми е хубаво да излизам с приятели. Гледам да не прекалявам.

- Имаш ли момиче до себе си?
- Нямам си гадже. 

- Левски в момента е на трето място. Има ли шанс за титлата този сезон? 
- Отборът ще се бори, докато има някакви теоретични шансове. Надеждата умира последна. Но ще е много трудно да се пребори за титлата този сезон.

- Лятото ще се върнеш ли в Левски?
- Ще се върна по-силен - и психически, и физически. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ