Националите ни гостуват от 21:45 часа тази вечер на Норвегия в пряк спор за първото място в група 3 на Лига „С“ на Лигата на нациите. Селекционерът Петър Хубчев и щабът му със сигурност са разузнали добре противника, който "трикольорите" победиха с 1:0 в София в началото на септември. 

Преди двубоя тази вечер прави впечатление атаката, която норвежците подеха срещу българския национален отбор. Селекционерът Ларс Лагербак започна да обяснява как момчетата на Хубчев нарочно бавили играта в мача в София след гола на Радослав Василев. 

"България е късметлийски отбор, който прави мръсни номера", каза пък вчера норвежки журналист в интервю за БЛИЦ СПОРТ. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Свързахме се и със Стефано Кунчев - бившият вратар на Левски, Славия и Локомотив (Пловдив), който игра в Норвегия. Преди да акостира в настоящия си отбор Вихрен (Сандански) той пази за третодивизионния Егерсунд. Пред БЛИЦ СПОРТ 27-годишният Кунчев разказа интересни неща за футбола и живота в Норвегия:

- Стефано, какви са впечатленията ти за футбола в скандинавската държава, в която игра половин година? 
- Залага се на силовия футбол. Норвежците не са технични, но компенсират с ръстовото си предимство. Футболът, който проповядват е с изсипани топки в наказателното поле, където някой от високите им играчи да бори съперниковите състезатели и евентуално да бележи с глава. Плюсът им е, че много тичат и се раздават. Манталитетът им е такъв, че не се примиряват, дори и да падат с 2-3 гола, винаги се стремят да догонват в резултата, борят се до последно. 

- Ще победим ли довечера в Осло?
- Силно се надявам, имаме шанс. Дано постигнем четвърта поредна победа в Лигата на нациите, с което на практика почти си гарантираме първото място в крайното класиране в групата. Със сигурност ще бъде гладиаторска битка. Хубчев е доста добър треньор, има достатъчно добри анализатори около себе си и съм убеден, че норвежците сме ги разузнали перфектно. С чисто футболни качества нашите национали са по-добри. Трябва да се възползват от шансовете, които ще им се открият. В никакъв случай няма да е лесно, ще бъде интересен мач.

- Съперникът ни атакува, твърдейки, че нашите национали нарочни бавили играта в мача в София...
- О, това нарочно го правят. Познавам ги много добре. Норвежците нарочно говорят така. Готови са за провокации и нашите национали трябва да бъдат много внимателни в това отношение. Норвежците обичат да се заяждат по време на мачове, манталитетът им е такъв. Имал съм случаи, когато съм фаулирал противник без да съм целял да направя точно това, след което той ми се нахвърля с обидни реплики. Очаквам и тази вечер да има такъв вид закачки от тяхна страна, за да целят да изкарат картони на някои от нашите момчета. Но все това е нормално. Мачът е с доста висок заряд. Както Бодура каза - предстои ни финал. Със сигурност ще има провокации от страна на норвежците, но смятам, че нашите играчи са подготвени за това. 

- Кои са най-опасните им футболисти?
- С всички трябва да се внимава, но се открояват братовчедите Тарик и Мохамед Елионуси, както и Бьорн Маарс Йонсен, който всички знаеш. Той беше голмайстор на Литекс. Висок футболист, към когото ще центрират топките тази вечер. И тримата обаче не са чисти скандинавци. Елионуси са от марокански произход, имат и други национали като тях. Също така норвежците изобщо не си поплюват, играят здраво и ще видите колко остро влизат в единоборствата. Очаквам ние да задържаме топката и да контролираме играта, докато домакините ще разчитат на контраатаки. 

- Пламен Илиев изглежда незаменим на българската врата?
- Стискам му палци да се представи силно и днес. Играе страхотно в последните мачове. Спомням си и един двубой с друг скандинавски съперник - Швеция, в който също се представи прекрасно. Излизаше придвидливо при центриранията им, успя да отрази ударите им. За мен Пламен Илиев е най-логичният избор на този етап. Иначе познавам и другите, повикани от Хубчев - Гошо Петков и Благой Макенджиев. С Жоро бях една година в Славия. Той е за пример на всички. Цялата ни футболна общественост само може да взима пример от него. Въпреки възрастта, вече на 42 години, продължава да е в отлична форма. Желая успех на националите, дано победим и тази вечер.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ, ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ