Спортист №1 на България за 2012-а  Кубрат Пулев е на победа от световната титла в тежка категория на професионалния бокс, която в момента е притежание на украинеца Владимир Кличко. Кобрата, както е известен боксьорът ни, си заслужи финалния бой след победа над американеца Тони Томпсън-Тигъра. На 5 октомври в Москва е мачът между руснака Александър Поветкин и Владимир Кличко. Победителят от този сблъсък ще играе срещу нашия Пулев. Темата кой ще седне на световния трон при най-тежките професионалисти набира скорост, особено у нас. Прогнозите предимно сочат за фаворит Кличко, който официално обяви, че ще сложи край на състезателната си кариера след боя с Поветкин и евентуално след това с Кубрат Пулев. От тримата топбоксьори Кобрата е с най-малко опит на професионалния ринг. Заявката му за титлата обаче е подплатена от факта, че е доста по-млад от Поветкин и Кличко, а и в досегашните си 18 мача не познава вкуса на загубата. Победата на Пулев над Томпсън предизвика еуфория сред българските запалянковци, които очакват с нетърпение финал с дългогодишния шампион – Владимир Кличко. Повечето боксови капацитети също смятат, че украинецът ще се отдаде на политиката в родината си, след като още веднъж защити своята класа. „ШОУ” се срещна с бившия шеф на Българската федерация по бокс Марин Димитров, който се оказа, че има доста по-различни очаквания като изход на предстоящите два боя.

-Г-н Димитров, хареса ли ви играта на Кубрат Пулев срещу Тони Томпсън? Вие познавате отлично Кобрата, чиято кариера сред аматьорите мина във времето, когато ръководехте българския бокс!?
-Има една приказка, че победителите не ги съдят. Победата си е победа и Кубрат  заслужава поздравления. Но това  между Кобрата и Томпсън на нищо не приличаше!
 
Бокс ли
беше това?!
 
Българският спорт толкова е отишъл в гъза, с извинение, че и малък повей, какъвто е успехът на Кубрат срещу онзи нещастник Томпсън, се прави от българите като... как да го кажа... Все едно Кубрат е изкачил заснежения и леден Еверест на бос крак!
 
-Ама вие сериозно ли говорите?
-Разбира се, че говоря сериозно. Тоя американец, ще извиняваш, мязаше на нафиркан каубой, който е тръгнал да си търси пердаха. Първо, беше дърт. Второ, едва се движеше из ринга. Трето, той и за уличен бой не става, камо ли за официален боксов мач.
 BOX_5.jpg
-Сам казахте, че победителите не ги съдят! Имаме повод за радост
- ...и национална гордост – да! Национална гордост, захранена и подкладена умело от журналистите! Криза за новини, малко са поводите за радост у нас и една такава победа е манна небесна! О`кей, съгласен съм! Ама игра ли беше това, което показа Кубрат? Една-две комбинации, които не впечатлиха. Ако аз на тия години се кача на ринга и без да съм бил някога състезател, ще покажа колкото и на Кубрат,  и на Томпсън как се играе тая игра!

 
-Опа, опа, посмалете малко. Доста се изхвърлихте?
-Изхвърлих се, но всички разбират какво искам да кажа! Сега масово се канят на Кличко. Разправят как Кубрат Пулев щял да го пенсионира, като го свали от трона. По темата се изказват като капацитети хора, които през живота си дори един мач в залата не са гледали, а само по телевизията. И журналистите имате много грехове в тази насока, защото оформяте обществено мнение. Не ми се сърди, но допускате много публикации, писани от вас или други за бокса, и конкретно за Кубрат Пулев, които са просто смешни. Искам да прочета един абсолютно професионално издържан материал по отношение на бокса от български спортен журналист! Всички прекалено много сте се захласнати по футбола, волейбола, а за бокса отделяте внимание колкото да мине номерът сякаш!... Важното е хората да знаят, нали и това е вашата мисия в работата?
 
Прекалено много
фаворизирахте
Кубрат Пулев!
 
Айде, намалете малко газта, не натискайте толкова силно педала. Стига с тоя Кубрат. Бъдете по-умерени. Това е моят съвет към медиите, ако изобщо приемате съвети.

 
-Приемаме, няма проблем. Вие обаче искате да кажете...
- Какво искам да кажа!
 
- Искате да кажете, че Кубрат няма шансове за световната титла?
-Ха, ами, разбира се, че това искам да кажа! Никакви шансове няма, ама никакви! Мога да изброя много причини и фактори, поради които да кажа: с Кубрат бяхме дотук!

 
-Вие изглежда още му се сърдите, че преди време ви критикува за ръководенето на българския бокс? Сложете си ръката на сърцето и кажете – не идва ли оттам това негативно ваше отношение към Кубрат? Бъдете откровен, моля ви!
- Нямам му зъб, че ме е обвинявал в това и онова, докато е ял бял хляб от ръцете ми! Но кой е Кубрат срещу Кличко? Дори и срещу Поветкин кой е?  Кой ще пусне някакъв си българин на световния връх в коронната дисциплина - при най-тежките? Един хърватин и един турчин, които напредват сериозно, е възможно да стъпят  на най-високото, но с българин това не може да се случи! Кои сме ние, българите, та да ни пуснат там горе? Абе, хора, на кой свят живеете, какви сънища сънувате! Затова, моля по-кротко с фаворизирането на Пулев и Кличко! Мястото на върха е за Поветкин, отдавна си заслужи трона момчето!
BOX.jpg
-Това за мен вече е новина! За първи път чувам да фаворизират Александър Поветкин!?
-Поветкин е единственият олимпийски шампион на Русия в тежката категория. Спечели златото в Атина през 2004-а  и се отдаде на професионалния бокс. Да сравняваме Кубрат с Кличко и Поветкин и да се надяваме на победа е все едно да чакаме победа от „Марица” от село Цалапица  срещу „Барселона”! Кой ще бие според теб? И друго се сещам – колко телевизии ще предават този мач директно? Кубрат трябваше поне да бъде атрактивен на ринга, а той е като дърво, коя телевизия ще събере рекламодатели за негов мач? Ще се съберат примерно 5 телевизии и
 
ще го гледат
6 милиона!
 
Примерно ти давам тези цифри! Докато един Поветкин и Кличко и онези от 63, 5 кг, които са най-атрактивните боксьори сред професионалистите, ще предизвикат 200 телевизионни компании и не знам си каква аудитория! Тук става въпрос за пари! Пари Кубрат не може да генерира за всички накачени в тази индустрия! Всеки е тръгнал пари да прави, тук не става въпрос за медали като от олимпиади! Кубрат може да припечели едни парички само за себе си, които са хубав доход за българските стандарти и да е доволен и толкоз! Толкоз – край на мача! Другите във веригата, дошли, за да печелят, няма как да са доволни! Дааа, пак ще кажа, че имаме нужда от национална гордост, от национални герои! Ама Кубрат не е за тази работа, нека не се разочароваме после след тези големи очаквания преди финала! Свръхочаквания, лишени не само от логика, но и от... от реализъм!

 
-Нека отново уточним прогнозата ви: Поветкин бие Кличко в Москва, а след това и Кубрат!?
-В това съм абсолютно убеден. Кличко от години избягва боя с Поветкин. Знаеш ли какво означава това? Означава, че е респектиран и го е страх.

 
-Доколкото си спомням, преди 5-6 години трябваше да има бой между Поветкин и Кличко, но твоят фаворит в предстоящия мач нещо се „контузи”?
-Контузията си беше контузия по всички критерии и норми на медицината – за това спор не може да има. Не ми прави намеци, че Поветкин се е скрил и е избягал от сблъсъка с Кличко. Това са измишльотини. Става следното нещо, което е и доказано – Поветкин, докато си прави крос в парка, се спъва и се контузва лошо в коляното. И следват операции на менискус и т.н. лечение, което продължава близо година. Абсурдно е Поветкин да бяга от Кличко! Истината е точно обратната. Международната боксова федерация задължи Кличко да се бие с Поветкин. Украинецът дълго време се чудеше къде да се покрие, но вече няма накъде.
 
Поветкин ще
го пребие!

- Така ли?
-Единственият руснак олимпийски шампион в тежка категория да загуби в Москва? И то от украинец, било той и Владимир Кличко? Няма как да стане! У дома и стените помагат, Поветкин е абсолютен фаворит!
BOX_4.jpg
 
-Не бяхте ли приятели с Александър Поветкин?
-И сме! Поветкин много пъти ми е гостувал в Пловдив, къде ли не сме ходили по България. Имам лична покана от него да бъда на мача с Кличко в Москва, не знам дали ще има други българи с покани.

 
-Какъв човек е Поветкин?
-Напълно нормален, какво да ти кажа!? Няма нищо особено в характера му. Голям режимлия е, ляга си най-много, след като изгледа тяхното „По света и у нас” – „Время”, дето го даваха всеки петък в България по времето на комунизма. Мога да ти осигуря интервю с него.

 
-Изненадва ме фактът, че подценявате Владимир Кличко…
-Не е случаен боксьор, но твърде дълго се задържа на трона! Стана така, защото има гъвкави мениджъри! Кличко не е непобедим, даже мачовете му са все срещу твърде съмнителни като качество боксьори. И пак ще кажа, че не е случаен, но малко е като Дейвид Бекъм в една индустрия за правене на пари. Бекъм не е най-уникалният футболист, нали? Аз мога да ти изброя поне стотина футболисти, по-добри от него, а ти ще ми изброиш 1000! Но!... Аз ще ти изброя и много по-добри боксьори от Кличко, ти колко ще ми изброиш? Ще изброиш имена, дето там ги търкаляте журналистите,
 
без да сте наясно
докрай с материята!
 
Нали не се обиждаш, нямам такива помисли!

 
-На мен ми се струва малко възможно кариерата на Кличко да приключи по начина, по който вие го прогнозирате?
- Новината от Москва ще бъде именно тази: Поветкин детронира Кличко!... Няма да има друг бой Кличко, още по-малко с нашия Кубрат! В Москва голямата новина ще бъде – край на спортната кариера на Кличко!

 
-И финал Алексанъдр Поветкин – Кубрат Пулев!?
- Гледам, че десетина дни след мача с Томпсън ентусиазмът на българите за финала се покачва! Първо ще предложа да гледаме Кличко и Поветкин в Москва и чак тогава да си го точим и да се заканваме! Уверявам, че това, което ще се види от боя в Москва, ще отрезви нашия запалянко!...
BOX_3.jpg
 
- Наистина ли смятате, че Кубрат Пулев не е готов за световната титла?
-С кого досега е играл на професионалния ринг Кубрат Пулев? Кой ще ми изброи неговите 17 противници и къде са те сега?

 
-18 противници!
-Добре, 18 да са! Никой от тези противници на Кубрат не е умрял, нали? Но са като умрели за публичното пространство! Затова казвам, че Кубрат още един свестен противник не е видял! И обърнете внимание колко мача е изиграл само за последните 12 месеца, за последните две години!... Той поне една победа да беше постигнал над онзи кубинец в аматьорския бокс при шестте им срещи, тръгнал да се отваря на професионалния ринг! На кого да се отваря – на Кличко и Поветкин ли? Вече ти казах, че се задават хърватин, турчин, а няма да е изненада да се появи състезател на САЩ, Мексико, Куба…
 
-Но в спорта винаги е имало изненади, невинаги е побеждавал фаворитът! Кубрат показва израстване и едва ли ще се даде лесно било на Кличко или на Поветкин!?
-Кубрат го познавам отлично! Имам му дори снимка, когато е бил на една годинка с боксови ръкавици на ринг, построен у тях. Той ги няма дори тези снимки, искаше да ми ги откупи! На мен са ми стрували 4000 лева, но не ги продавам. Искам пак да отбележа, че нямам никакъв проблем с изказванията по мой адрес на Кубрат. Всеки си има право на мнение. Даже му прави чест, че след пристигането си в България не забрави да спомене и благодари на треньора си в националния отбор Петър Лесов. Лошото е, че той заби няколко ножа в гърба на Лесов преди години и все още не могат да си говорят. Но такъв е Кобрата извън светлините на прожекторите, какво да ти разказвам! Не искам да го петня ни най-малко, нека си върви нагоре момчето, да реализира мечти и цели. Кубрат стигна върха на своята слава с победата си над оня Томпсън, Тигъра ли му викат, как му викат.  
 
Бе какъв тигър
е тоя, той и на малко
котенце не прилича!

 
Нека се вземем в ръце и да бъдем обективни!
 BOX_2.jpg
-Върхът на Кубрат няма ли да е световната титла?
- Кубрат просто да се моли да оцелее по някакъв начин срещу Поветкин! Руснакът е машина, не играе за пари! Него го интересува титлата, пари си има предостатъчно! Поветкин ще вземе само 300 000 долара за боя с Кличко! Вероятно е можел да си договори много повече, но парите наистина не го интересуват в случая. А за този мач в Москва ще се разиграят милиони и голяма част ще прибере, независимо от изхода на двубоя, Владимир Кличко. Той е повече машина за правене на пари, отколкото боксьор от такава величина, каквато репутация има! Шампион е дълги години, непобедим и т.н., но неговата просто изтече! Време е да слезе от трона и Поветкин ще го свали. За нашия Кубрат няма какво да кажа повече! Нас като държава ни няма никъде и точно в бокса да ни пуснат горе?!
ЗДРАВКО КАМЕНОВ