Футболистът на руския Урал Петрус Бумал даде интервю пред агенция БЛИЦ. Бившият футболист на Литекс и ЦСКА говори за настоящия си тим, като разкри и защо е напуснал "армейците" преди две години. Роденият на 20 април 1993 година футболист сподели колко е близък и какво си говори с българския национал Николай Димитров - Хичо, който му е съотборник в Русия.

- Здравей, Петрус! Как си и къде те намираме в момента?
- Добре съм, всичко е наред. Имам предвид, че всичко в руската лига е перфектно. Всичко върви добре.

- Сам спомена руското първенство. Как се чувстваш в твоя Урал?
- Щастлив съм, не мога да кажа, че има нещо нередно тук. Може би резултатите са малко нежелани в последно време, но ние даваме всичко от себе си, за да ги променим. Иначе всичко е наред тук и съм щастлив.

- Българският национал Николай Димитров ти е съотборник в тима на Урал. Близки ли сте?
- Да, имам един български съотборник. Разбираме се добре, уважаваме се един друг. Общо взето не мога да кажа нищо лошо за него. Имаме добра връзка, когато се налага да си комуникираме. Ние сме големи момчета. Имам предвид, че не сме най-добрите приятели, но имаме добра връзка като съотборници.

- Говорите ли си с него за България?
- Да, говоря си с него. Понякога дори го питам как върви вашия национален тим и нещата в първенството. Говорим и за вашата страна. Няколко пъти сме разговаряли за тези неща.

- Спомена нашето първенство. Следиш ли резултатите в него?
- Честно казано, не гледам първенството ви, но следя само срещите между първите три отбора - ЦСКА, Левски и Лудогорец, когато играят помежду си. Все пак не мога да кажа, че гледам мачове по телевизията. Няколко пъти гледах резултатите, защото все още имам приятели в България. Понякога получавам новини от тях.

- Игра за Литекс и ЦСКА. Как ще опишеш разликата между българското и руското първенство?
- Ооо, разликата е навсякъде. Класата е различна. Руската лига е може би в Топ 5 или 6 на света, а вашата е доста по-ниска. Имам предвид на техническо, тактическо и физическо ниво дори не могат да се сравняват. Невъзможно е.
- Беше повикан за националния тим на своята страна - Камерун, докато беше в ЦСКА. Как се почувства?
- Те не ме повикаха в националния тим, докато бях в ЦСКА. В ЦСКА беше просто комуникация, но така и не изкарах лагер с отбора. Много е трудно да бъдеш състезател в националния си тим, докато играеш в България. Извикаха ме, когато бях вече в Урал. В Русия вече имам по-голям шанс да бъда национал на своята страна, но все още е трудно. Надявам се да направя добри игри с Урал, за да имам по-голям шанс за националния тим.

- Защо напусна ЦСКА?
- Напуснах клуба, защото аз и моят агент не се разбрахме със собственика на ЦСКА за подновяването на моя договор. Предпочетох да си тръгна и да отида някъде другаде. По това време имах желание да стана национален състезател и сметнах, че ще е много трудно да го направя в ЦСКА. Тогава се срещнах с хората от ЦСКА, но те не ми дадоха това, което заслужавах - да си тръгна и да намеря по-добър отбор, по-добро първенство.

- Има ли шанс да те видим отново в родното първенство?
- Не знам (смее се). Само Господ знае какво ми предстои. Не знам какво ще се случи, но за момента мога да кажа "не". Във футбола все пак нищо не е ясно. За момента има много неща, които трябва да свърша. Трябва  да продължа да се развивам и ще дам всичко от себе си, за да го постигна. Само Бог знае какво ми предстои. Кой знае... може би някой ден бих се върнал. Знам, че някои хора в България не искат да ме виждат в страната, но това е животът. 

- Какво имаш предвид?
- Феновете на ЦСКА например, но това е така, защото те не знаят истината. Не знаят какво се случи. Може би и хората от ЦСКА не искат да ме виждат - шефовете. Все пак всичко е наред. В главата ми вече всичко е изчистено, защото животът ми се промени. Много неща се промениха, откакто напуснах ЦСКА. Вече не мисля за тях. Ако утре видя Гриша Ганчев или Дани Ганчев, бих им стиснал ръка. Всичко от моя страна е наред, от тяхна - не знам.

- Благодаря ти за отделеното време, Петрус. Всичко най-добро с Урал!
- Аз също, бъдете благословени.
Звезделин ХРИСТОВ/ БЛИЦ СПОРТ