Ангел Колев е новият старши треньор на Локомотив (София). Той е роден на 22 август 1953 г. Юноша е на Локомотив (Сф), за който играе от 1972 до 1982 г. Играл е още в гръцкия АЕК (Атина) и в Шумен. В “А” група за родния си клуб има 252 мача и 33 гола. Шампион на България през 1978 г. Носител на Купата на Съветската армия през 1982 г. Има и 9 мача в националния отбор. Бил е треньор на Локомотив (Сф), Академик (Свищов), кипърските Алки (Ларнака), Омония (Никозия) и Еносис (Паралимни).

През последните два сезона беше директор на ДЮШ на Локомотив (Сф). За няколко месеца оглавяваше и първия отбор във Втора лига. Сега се завръща на поста.

Легендата на “червено-черния” клуб даде първото си интервю след назначението пред главния редактор на “Витоша Нюз” Милен Димитров:

- Г-н Колев, честито! Отново сте начело на любимия отбор…
- Благодаря ви! Благодаря и на собственика на клуба г-н Иван Василев за оказаното доверие. Ще се постарая да го оправдая.

- Дълго ли се колебахте, преди да приемете предложението на Василев?
- (Категорично). Не. Не съм се замислял дори и за секунда. Изобщо не съм се колебал. Казах на Иван: “Съгласен съм. Няма какво да коментираме.” Аз се връщам на треньорския пост в Локомотив, за да помогна на собственика. В този клуб съм от 40 години, животът ми е минал тук. И радости, и скърби. А освен това с Иван, освен, че той е собственик и президент, сме и приятели. Били сме и съотборници. Трябва да помогна – и на него, и на Локомотив. Да свършим някаква по-сериозна работа.

- Каква е основната ви цел през новия сезон?
- Е, тя е ясна. Целта на Локомотив винаги е била първото място и да се върне в Първа лига. Това няма смисъл изобщо да го коментирам. Но всяка поставена цел е свързана и с други неща и обстоятелства, така че…

-Селекцията вече е в ход. Имате ли пълна яснота към какъв профил нови попълнения ще се стремите да привлечете?
-Имам, разбира се. Видяхте, че се разделихме с няколко момчета от състава от миналия сезон. Искам да поясня, че те не са освободени, а просто им изтекоха договорите. Не сме гонили никого. Напуснаха. Свободни са да си търсят късмета, където искат. Нямаме право да ги задържаме. Благодаря им на всички тях. Що се отнася до новите попълнения…Имаме разговори с доста хора в тази посока. Не искам да ви цитирам в момента конкретни имена, но определено се работи усилено по селекцията. ние нямаме и много време, честно казано. Подготовката ни ще стартира на 18 юни (понеделник), от 17:30 на нашия стадион в “Надежда”.

-Сигурните нови имена засега са вратарят Цветомир Витков и халфът Марио Петков…
-Двамата са при нас, така е. Но за други играчи ви моля да не ме разпитвате. Повече яснота ще имам една в началото на следващата седмица.

-Бразилецът Евертон Джилио Том напуска, така ли?
-По всяка вероятност – да. Той имаше контузия. Президентът му плати операцията, преди да се върне в Бразилия. Не мога да ви кажа къде ще играе от новия сезон.

-А алжирецът с френски паспорт Исмаел Тайдер? Какво се случва с него?
-Той има договор с Локомотив. Но се лекува, поне до септември месец е аут. Няма да мога да го използвам заради контузията му.

-В щаба ви, освен Виктор Михайлов и треньорът на вратарите Даниел Белчев, ще влезе ли някой друг?
-Не зная все още. Ще преценя, ще помисля още малко. Може би най-много още един човек да привлека.

-Подготовката ви стартира в понеделник. Ясни ли са всички съперници в предстоящите контроли?
-До голяма степен се изясни положението. Договорихме пет контроли, търсим съперник за още една. С проверките започваме на 30 юни в Правец срещу Етър. После, на 7 юли, в София посрещаме Ботев (Ихтиман), на 14 юли, в Благоевград гостуваме на Пирин (Бл). Следва мач на 17 юли срещу Миньор (Перник) и завършваме на 20 юли, в София. Тогава ще представим отбора за новия сезон в мач срещу новака във Втора лига Кариана (Ерден).

-Още преди старта на новото първенство куп отбори вече изявяват претенции и амбиции за промоция в елита. Очертава се доста сериозна конкуренция във Втора лига. Нещо притеснява ли ви?
-Не, мен лично нищо не ме притеснява. Защо да ме притеснява? Нека другите да се съобразяват с нас. Защо ние да се съобразяваме? Ние този шок, който го изживяхме в последните 5 секунди на баража с Витоша (Бистрица) в Пловдив, не го пожелавам на никого. Беше нещо страшно. Още не сме го превъзмогнали този шок и ужас. Но в края на краищата, това е животът. Има и такива моменти. Трябва да сме силни. Дано дойдат и хора, които да помогнат на Иван Василев в издръжката на клуба, защото никак не му е леко на него. Пожелавам си само всички локомотивци да сме единни, за да си върнем любимия клуб в елита. Срамота е Локомотив да се мотае по ниските дивизии. Ние сме с дългогодишна история. А в Първа лига има отборчета, които даже името не си го знаят. Но така е. Какво да правим? Стигнали сме до това положение. Трябва да намерим и решение, за да излезем от него. Да намерим сили, да се обединим, да се вдигнем и да си свършим работата.
Милен Димитров/"Витоша Нюз"