Ансамбълът по художествена гимнастика на България изигра почти безгрешно двете си композиции днес на контролното състезание, което се проведе на базата на „Раковски”.

Момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска – Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ели Бинева, Мадлен Радуканова и Теди Александрова с резерви Стефани Кирякова, Камелия Стоилова и Анна Шивачева заслужено получиха аплодисментите на присъстващите. Петте обръча по музика на Балаш Хаваси и съчетанието с въжета и топки по музика от „Шерлок Холмс” бяха изиграни с много леки неточности, с много настроение и класа.

Председателят на федерацията Илиана Раева присъства на контролното, като даваше наставления и отработваше още на момента неточностите при изпълненията. На съдийската маса бяха Деспа Кателиева, Даниела Велчева, Росина Атанасова и Марияна Памукова.

В индивидуалното направление Катрин Тасева спечели второ поредно контролно – след това в сряда. Като цяло обаче и петте момичета допускаха по-малки или по-големи неточности за разлика от ансамбъла, който изигра чисто композициите си. Катрин изигра добър обръч и топка по музиката на Белослава, въпреки че имаше грешка при паншето. След това изпусна веднъж бухалка и завърши добре на лента.

Невяна Владинова остана на второ място. Неви започна с грешка на обръч, след като изпусна уреда извън килима. След това топката беше почти перфектна, а за радост на Бранимира Маркова и останалите треньори Невяна изигра стабилни бухалки. На лента Неви допусна нова малка грешка, но бе много по-добре от контролното в сряда.

Въпреки че остана последна, което няма кой знае какво значение по време на контролните състезания, тук е мястото да обърнем внимание на Петя Борисова. Въпреки че видимо се задъхва и уморява след голяма част от контролните, Петя днес беше много стабилна и игра добре. Нямаше огромни грешки. Особено силни бяха бухалките й, а на лента имаше съвсем малка неточност.

Боряна Калейн финишира на трето място, след като започна с обръч, който хвана на сантиметри преди да напусне килима в края на съчетанието. Направи впечатление, че няколко пъти като че ли Боряна догонваше музиката по време на изпълнението. На топка всичко вървеше отлично, но от нищото чаровницата изпусна топка, която „кацна” точно на съдийската маса.

Ерика Зафирова се нареди четвърта, но отново направи показно как се правят пируети. Тя започна добре на обръч и топка, след като изпусна уред в края на един пирует на бухалки, а на лента завърши също на ниво.

Сред публиката бе златното момиче Катрин Велкова заедно със свои дечица от клуб Локомотив (София). В залата бяха и деца от Левски Триадица, които допринесоха за приятната атмосфера по време на контролното.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ПРОГРАМА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА
5-6 август
 - Световна купа от сериите "Чалъндж" в Минск - Невяна Владинова, Катрин Тасеваансамбъл
11-13 август - Световна купа от сериите "Чалъндж" в Казан - Невяна Владинова, Катрин Тасеваансамбъл
29 август-3 септември - световно първенство в Песаро - Невяна Владинова, Катрин Тасева, ансамбъл (официално)