България заема четвъртото място на Европейското първенство по художествена гимнастика в отборната надпревара. В началото на деня ансамбъл девойки (Биляна Везирска, Биляна Писова, Бояна Гелова, Галатея Герова и Мария Спасова) взеха временно шесто място. В края на състезателния ден Невяна Владинова и Катрин Тасева изкачиха отбора до четвъртото място след изиграването на композициите с обръч и топка. Нашите са на 0.400 точки от третата позиция, която към момента е за Израел.

Регламентът на европейското първенство тази година е малко по-различен. Ще бъде определен отборен шампион след сбор от оценките на двете изигравания на ансамбъл девойки и от всички оценки от изиграванията на индивидуалните състезателки (в нашия случай това са Невяна Владинова и Катрин Тасева). Отборно имаме дотук 84.300 точки. Ансамбълът взе 15.700 точки.

Невяна записа 17.500 на обръч и 17.850 на топка след две стабилни изпълнения и освен че помага за отборното класиране ще играе и в двата финала в неделя на обръч и топка. За съжаление Катрин имаше изпускане на топка и получи само 16.650 точки, които добави към 16.600 на обръча. Катя се класира само за финала на обръч в неделя и ще пропусне любимата си топка по песента на Белослава “Красотата”.

Русия води в отборното класиране с 90.825 точки. Втори е Беларус (86.900). А Израел ни води само с 0.400 точки. По програма утре ансамбълът ще играе отново с 10 бухалки, а Невяна и Катрин ще покажат съчетанията си с лента и бухалки. В края на втория състезателен ден ще бъде награден победителят в отборното състезание.