Националният отбор на България по художествена гимнастика – индивидуално и ансамбъл, изкараха двуседмичен лагер в Япония. Той бе уреден от председателя на федерацията Илиана Раева и ще бъде всяка година до 2020-та, когато е Олимпиадата в Токио. Домакините от град Мураяма приветстваха българските състезателки и треньори, показаха им огромно уважение и превърнаха дните им в уникално преживяване.

Японска национална телевизия бе с момичетата през цялото време и засне филм. Местните телевизии и медии всекидневно излъчваха репортажи и публикуваха материали за българските си гости. В част от дните наши гимнастички посещаваха японски училища, в които бяха приети и посрещнати като истински звезди. Стефи Кирякова и Анна Шивачева усетиха любовта на местните деца в едно от училищата.

„Защо всички българки сте толкова красиви?", попита японско дете, на което чаровната Стефани Кирякова шеговито отговори: "Защото ядем българско кисело мляко!" (смее се) Последва друг въпрос на любопитните местни деца: "На какво се дължат вашите успехи?", а Стефи обясни: "Ние сме осем момичета в отбора и най-важното през трудните моменти е да се подкрепяме! Това ни е голямо предимство - че сме всички заедно и така преодоляваме трудностите!"

Децата с вълнение задаваха още въпроси, правиха някои елементи с тяло и топка, много се вълнуваха да се докоснат до истински шампионки!

А на раздяла стана още по-емоционално. Най-малките се разплакаха и не искаха да пуснат двете българки да си тръгнат. "Чакаме ви отново догодина. От днес започваме да броим оставащите дни до следващия ви лагер. Обичаме ви", казваха почти през сълзи децата.

И останаха в очакване на следващото посещение на българските си любимки...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ