Изключително успешна се оказа изминалата неделя за българската художествена гимнастика. Невяна Владинова спечели златен (обръч), сербърен (бухалки) и бронзов (лента) медали на световната чалъндж купа в Минск (Беларус). Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ели Бинева, Теди Александрова и Мадлен Радуканова с резерви Стефани Кирякова, Камелия Стоилова и Анна Шивачева, добави още две отличия от финалите на отделните уреди – златен за изпълнението на пет обръча и бронзов за съчетанието с две въжета и три топки. Така с общо пет медала българската делегация се завърна у нас.

Преди това обаче...

Българският химн звуча два пъти – по веднъж за красивата Невяна Владинова и ансамбъла. Любопитното обаче бе, че изпълнението и двата пъти бе повторено по два пъти. Явно домакините разполагаха със запис, на който Мила Родино бе записана два пъти. На призьорите на почетната стълбичка освен медалите и грамотите, бе раздадена по една кристална роза в специална капсула, както и обичайните напоследък кошници с цветя.

По-късно вечерта се състоя традиционното тържество, което домакините и организатори на събитието, дават в чест на гостите си. Най-щастливият момент за всички състезателки бе видът на няколко торти. Домакините направиха специална заря в чест на гостите, в която участваха и самите гимнастички и треньорите им.

Тази сутрин тимът ни се прибра в България и днес момичетата имат почивен ден. Във вторник са на тренировка, а в сряда по обяд заминават за последното състезание преди световното първенство - световната чалъндж купа в Казан (Русия).

„И двете момичета играха много силно и със самочувствие. Тези състезания са много важни за самочувствието на Невяна Владинова, както и за всички нас“, каза на летището главният мениджър на индивидуалното направление Бранимира Маркова.

Невяна Владинова добави: „Много съм щастливна, че успях да взема тези медали. Забравяме ги (смее се), защото вдругиден заминаваме отново.“

Ето какво каза и треньорът на ансамбъла Весела Димитрова: „Това беше хубаво състезание, много съм доволна от това, че след грубата грешка в петък и събота, вчера играха добре и получиха оценки 10 за трудност. Радвам се, че момичетата растат с всяко състезание.“
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ПРОГРАМА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА
11-13 август
 - Световна купа от сериите "Чалъндж" в Казан - Невяна Владинова, Катрин Тасеваансамбъл
29 август-3 септември - световно първенство в Песаро - Невяна Владинова, Катрин Тасева, ансамбъл (официално)

ВИДЕО ОТ ПЪРВОТО МЯСТО НА АНСАМБЪЛА

ВИДЕО ОТ ПЪРВОТО МЯСТО НА НЕВЯНА ВЛАДИНОВА

,