Нов клуб по художествена гимнастика вече набира скорост у нас. Става въпрос за „София спорт“ (повече подробности на фейсбук страницата ТУК). Основател и главен треньор на клуба е Кристина Шикерова. От 11-годишна тя е национална състезателка, два пъти е сребърна медалистка от световното първенство през 1991 година, европейска шампионка с ансамбъла през 93-та.

Ще й помагат вече утвърдени имена в треньорското поприще. Една от основните треньорки е златното момиче Юлия Байчева. Два пъти световна шампионка с ансамбъла през 1989-та и 1993 година и абсолютна европейска шампионка през 1990 година. Тя е един от най-добрите преподаватели по техника с уреда в света.

Божидара Ламбова е достатъчно известно име. Тя е личен треньор на Теодора Александрова, която е част от настоящия ансамбъл. В клуба ще работят още Нели Желева и Камелия Михайлова.

И още едно потвърждение за наистина сериозната основа, която поставят в клуба. В Управителния съвет са Бранимира Маркова (главен мениджър на националния отбор индивидуално), Силвия Стойнева (помощник треньор на Бранимира Маркова в националния отбор), Юлия Байчева, Кристина Шикерова, Божидара Ламбова, Нели Желева и Камелия Михайлова.

„Заредени сме с енергия и силно желание да работим здраво, да се развиваме, да въведем в обучението по художествена гимнастика както новаторски, така и изпитани във времето методи, които с годините бяха забравени. Няма успехи без системен труд, без утвърдена методика, без постоянно търсене и постоянно усъвършенстване както на състезателките, така и на треньорите“, казват от клуба.

„Искаме децата да са щастливи, да са уверени в себе си, да са спокойни, да развиват качества като трудолюбие, целеустременост, постоянство, честност, спортсменство, доброта, съпричастност. Искаме да се чувстват част от един задружен отбор, в който съревнованието е здравословно и е естествена част от тренировъчния процес. Искаме конкуренцията да създава приятелства и да научим децата да приемат както успехите, така и пораженията. Искаме родителите да се научат да подкрепят децата си без да изискват от тях невъзможни неща. Защото всеки има своя предел и съревнованието не е с другите, а е със самия теб“, допълват от новия клуб.

„Може не всеки да е роден за шампион, но всеки би могъл да се научи на труд и борба, да стиска зъби и да подава ръка. Ние ще бъдем до децата ви на всяка тренировка, на всеки лагер и на всяко състезание, за да им помогнем да достигнат своя максимум преодолявайки себе си ден, след ден, след ден... Такава е нашата мисия. Така я разбираме ние“, съобщават още от „София спорт“.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Последното прослушване за набиране на деца е на 30 септември (събота) от 13:30 часа в зала „Фестивална“.