Националният отбор индивидуално по художествена гимнастика проведе днес контролно състезание на базата на "Раковски". Участие взеха петте момичета - Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова.

Пред погледа на председателя на федерацията Илиана Раева състезателките демонстрираха напредък, но и доста колебания в голяма част от изиграванията. Сред съдиите бе легендата Мария Петрова, както Филипа Филипова, Росина Атанасова, присъстваха още Деспа Кателиева, Валя Ганева както и златните момичета Юлия Байчева и Елизабет Колева.

Изненадващо Невяна Владинова допусна грешки на първите си три изигравания - на обръч, изпускане на топка и бухалки. Лентата по песента Булерия отново бе блестяща и нямаше проблеми. 

Катрин Тасева игра много стабилно на обръч и бухалки, на лента направи изпускане, но като цяло днес бе в добра форма. Съвсем заслужено чаровната Катрин спечели контролното.

Боряна Калейн за пореден път разтърси присъстващите с чувствената си игра. Започна с уникалния обръч, след което допусна неточност в изпълнението на топка. На бухалки Боряна се представи добре, въпреки че измаркира няколко скока, а на лента имаше едно изпускане. 

На днешното контролно най-добри думи заслужава Ерика Зафирова. И по-точно заради пируетите, които правеше в почти всяко съчетание. Страхотни пируети на топка, на бухалки допусна грешки, но една от тях бе на доста рисков елемент. Ерика се справи добре с лентата.

Петя Борисова започна лошо контролното. Направи изпускания на обръч и топка, но след това се овладя и буквално придоби друго изражение и поведение. Красавицата изигра страхотна лента на "Девойко мари хубава".

"Очаквах повече от момичетата, в тренировките се справят много по-добре, но явно напрежението от предстоящите състезания оказва влияние. Не съм притеснена, защото в тренировките момичетата са много по-стабилни. Те трябва да придобият самочувствие с повече изяви и контролни състезания. Утре ще играят демонстративно на квалификациите Елит в зала „Армеец“, каза главният мениджър на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова.

В следващото Гран при в Киев ще участва Катрин Тасева. След него Бранимира Маркова ще вземе решение кои състезателки ще играят в първата Световна купа в Песаро. Следват поредица от световни купи - Ташкент, Баку и София.

"Трябва да работим още с уредите. Не бива да се допускат такива грешки, защото са на рискови елементи. И ако се сбърка на тях, загубата е голяма. Положително съм изненадана от Ерика. Тя показа наистина добри неща и се зарадвах, когато започнаха да я аплодират", добави Маркова.

Класиране жени многобой:
1 Катрин Тасева 
2 Боряна Калейн
3 Невяна Владинова
4 Ерика Зафирова
5 Петя Борисова
6 Ася Иванова
7 Йоана Иванова
8 Марина Иванова

В контролното участие взе и ансамбъл девойки с пет чифта бухалки. За разлика от първите контролни състезания в началото на годината този път момичетата бяха почти перфектни и заслужиха аплодисментите на присъстващите.

Днес изиграха съчетанията си Йоана Николова, Ася Иванова, Марина Иванова, а Полина Иванова не взе участие. В състезанието се включиха и девойките Елизабет Йовчева, Ана Келман, Вероника Любчова и Вая Драганова (резерва в ансамбъл девойки).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ