Националният отбор по художествена гимнастика индивидуално днес проведе контролно състезание. То започна в 11:00 часа на базата на "Раковски" пред погледа на треньори и председателя на федерацията Илиана Раева (нейна оценка за контролното - ТУК). Невяна Владинова, Катрин Тасева, Ерика Зафирова, Боряна Калейн и Петя Борисова показаха съчетанията, върху които са работили по време на лагера в Япония. В доста от композициите има промени, което обяснява и част от неточностите, които момичетата все още допускат.

Най-вдъхновено и стабилно днес игра Боряна Калейн. Именно тя спечели и контролното с обща оценка 68,600 точки. Както винаги, състезателката изгаряше на килима и показа целия си арсенал от артистични заложби. Обръчът на Боряна продължава да вдъхновява и да получава аплодисменти. Грацията се справи много добре на бухалките, а на лентата бе превъзходна, заради което получи и похвални оценки от главния мениджър Бранимира Маркова и Илиана Раева.

Голямата ни звезда и капитан на тима Невяна Владинова изигра без особени грешки съчетанията си, но допусна леки неточности и като че ли бе нервна и несъсредоточена. Тя остана на трето място с оценка 66,200 точки. Обръчът е променен, има и новости на моменти от музикалното изпълнение. На топка красивата плевенчанка имаше дребни неточности при някои от улавянията и бе колеблива. Бухалките, които и до момента бяха доста сложни, са леко променени и усложнени, а лентата на "Булерия" е познатото ни превъзходно изпълнение.

Катрин Тасева има чисто ново съчетание на бухалки. То е по музика на Пако де Лусия - Danza Ritual del Fuego от балета на Мануел де фая „Любовна магия“. За малкото време, което е имала да работи върху съчетанието, Катя се справи страхотно, а музиката отново отива на темперамента й. Първото изиграване на обръч бе с леки неточности, топката на "Красотата побеждава" на Белослава бе отново на ниво, а лентата й създаде проблем, като я завърза, но това бе единствената й грешка. Катя завърши втора на контролното с оценка 67,600 точки.

Ерика Зафирова бе другата освен Боряна Калейн, която днес игра стабилно. Чаровната гимнастичка отново демонстрира най-доброто си качество - пируетите, за които често получаваше аплодисментите от присъстващите. Последното изпълнение на лента Ерика изигра добре, имаше страхотно излъчване. Тя финишира четвърта с оценка 63,550 точки.

Петя Борисова също демонстрира прилична игра. Тя започна с хубаво изпълнение на обръч, на топка и бухалки също не допусна видими големи грешки, но и тя като Катрин завърза лентата, въпреки че не бе фатално. Петя продължава да има огромен талант, който обаче не успява да разкрие. Тя остана на последно място с обща оценка 60,400 точки.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪСТЕЗАНИЯ
8-9 юли - Невяна Владинова в Монпелие

7-9 юли - Ерика Зафирова и Петя Борисова - Световна чалъндж купа в Берлин

21-22 юли - Невяна Владинова, Боряна Калейн - Световни игри в Полша