„И аз като вас, котато бях малка, много тренирах. И давах всичко от себе си. Никога не се отказах, а тренирах, защото само с много работа знаех, че ще постигна мечтите си“...

Думите са на Ренета Камберова. Бронзова олимпийска медалистка, двукратна световна и европейска шампионка. Една от световните й титли е абсолютна от 2014 година в Измир. Носителка е на общо 81 медала с ансамбъла на България. Прекрати кариерата си на 21 август 2016 година, когато стъпи на почетната стълбичка на Олимпиадата в Рио де Жанейро. От тогава пое по различен път. Наскоро бе представена като шеф на спорта в родния си град Пазарджик.

Рени удостои с внимание малките грации от клуб „Мери денс“ в град Панагюрище. Поканата дойде от клуба, когато Камберова и Християна Тодорова бяха на турнир в града преди няколко дни. Рени се съгласи да направи една тренировка на бъдещите състезателки. Тя отдели няколко часа, за да прекара време с трите групи малки и по-големи гимнастички на килима в залата в Панагюрище.

На по-големите разказа какво е да имаш амбиция и цел, които да преследваш винаги. Какво е чувството да участваш два пъти на олимпийски игри и най-хубавото – какво е да се качиш сред медалистите на най-големия споретн форума на планетата. А децата я гледаха с отворени очи и попиваха всичко, което усмихнатото момиче им разказваше. Грацията бе взела със себе си и олимпийския медал, който получи миналото лято. Нямаше дете, което да не пожела да се снима с него. Повечето от тях го държаха в ръцете си и при многобройните въпроси, казваха, че един ден и те ще имат такъв медал.

„Децата бяха великолепни. Всички ми харесаха, защото те са смисълът да развиваме спорта. Не всички ще станат световни и европейски шампионки, но е хубаво да тренират, за да изграждат навици. Разказах им за всички хубави неща, които ми даде спорта и в частност художествената гимнастика. Показах им медала, разказвах им за Олимпиадата в Рио де Жанейро“, сподели още Ренета Камберова.

С най-малките, които бяха на 3-4 годинки, легна на килима, за да поиграе на най различни игри. „Те се нуждаят от това, а не да ги натоварваме с тежест още на тази възраст. Поиграх си с тях като едно пораснало дете. Но ми беше забавно да се върна в тази възраст покрай всички тези красавици“, каза още Рени.

През това време десетки родители гледаха с очарование красивата шампионка как вияеше на децата и колко щастливи бяха те от срещата им. Камберова раздаде много автографи, снима се както с малките гимнастички, така и с повече от родителите, които също имаха желание да се докоснат до златното момиче. „Това беше един прекрасен ден, изпълнен с много радост, емоция и блясък в очите на децата. Благодаря за поканата и ще се радвам отново да бъда сред толкова красиви и добри деца“, завърши Рени Камберова.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Снимката е на колегите от Pia-news.