Двукратната световна шампионка, европейска златна медалистка и третата от Олимпиадата в Рио де Жанейро Християна Тодорова влезе в ролята на преподавател днес. Както е известно, красивата грация от началото на годината е международен съдия, а в момента е една от най-добрите ни млади съдийки в художествената гимнастика.

Точно в тази своя роля - на съдия, познавайки перфектно целия нов правилник, Християна запозна журналистите с всички новости и промени в правилника. Прекрасната инициатива за един открит урок за журналисти бе на председателя на федерацията Илиана Раева. Тя също присъства на събитието, като каза няколко встъпителни думи.

"Всички виждаме колко огромен е интересът към художествената гимнастика. Благодаря на всички ви, че сте тук. Мисля, че една среща, а за в бъдеще може да има още такива, ще ви бъде полезна. За да може да познавате още по-добре нашия спорт. Да коментирате обективно, да може да ни критикувате и изисквате", каза Илиана Раева.

"Правилникът не е толкова труден. Да, има промени и дори има промени, които стават в движение, но това е нашият спорт. Преди всичко искам да знаете, че художествената гимнастика е спорт за гъвкави гимнастички. Още от мое време, когато се състезавах, изпитваха децата колко са гъвкави", допълни още председателят на федерацията.

След това в рамките на около един час и половина Християна Тодорова разясни много важни неща около правилата. Тя започна с видовете съдии, които съдийстват по време на състезанията. "Всеки съдия гледа само своята работа и не го интересува работата на другия. Единият може да отсъди перфектно в дадено съчетание, но другият рефер да не е доволен от това, което той наблюдава и да накаже състезателката", коментира Хриси.

В ролята на момичета, които показваха някои елементи, влязоха девойките, които през това време имаха тренировки. Така Християна Тодорова нагледно показа какво се зачита в дадено съчетание, какво ще бъде наказано и кога гимнастичката не се е справила. Нещо любопитно - наказва се с отнемане на част от оценката дори, когато на ръкавите на триката на момичетата няма пришит трикольор и името на спонсора!

Присъствието на журналисти бе наистина сериозно, от страна на федерацията, а и на журналистите, бе проявен интерес за още няколко подобни открити уроци. Следващият път вероятно темата ще бъде оценяването на ансамбъл, което Християна Тодорова коментира, че е много различно от това на индивидуалните състезателки.

"Нека и другите спортове видят нашата работа. Нека клубовете във всички спортове отворят вратите си и да не се крият от феновете и обществеността. Защо навсякъде да няма ден на отворени врати - да се канят журналисти и фенове, да се разяснява нещо, ако има неясно, да се комуникира. Нали затова правим спорт, за да стигне до хората", завърши накрая Илиана Раева.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ