Неделя...Белмекен... Националните състезателки по художествена гимнастика имат почивен ден. Неделята традиционно е ден за разпускане. Ето какво обаче се случи на високопланинската база, която през годините е получила прозвището – ковачница за шампиони. Вместо да се излежават и да мързелуват, момичетата демонстрираха уникални способности. За няколко часа влязоха в друга роля – не на гимнастички, а на участници в риалити формата... „Белмекен търси таланти“.

Не бе отдавна денят, в който разкрихме изключителните кулинарни заложби на Катрин Тасева. Убедихме се лично във вкусотиите, които бе измайсторила за рождения ден на Невяна Владинова. Тогава написахме, че Катрин Тасева със сигурност е най-добрият мастър шеф сред колежките си. Самата тя не крие амбициите си един ден да отвори малка сладкарска къща.

Е, през изминалата неделя, Катя демонстрира още една заложба, за която подозирахме. Чаровната грация спокойно може да участва в риалити форматите за набиране на таланти по пеене. И няма да се справи по-зле от много от кандидатите за слава. Малка бутилка от минерална вода, която служи за микрофон, досущ като в детството и Катрин се развихри на сцената. Част от репертоара й бе един от големите хитове на Лили Иванова: „Свири, свири щурче, ах подлудявай ме, не спирай, макар да казват всички, че щурците свирейки умират...“

Журито бе в състав, част от което бяха двама от хореографите на националния отбор – Елица Павликенова и Светлин Димитров. Третият член на журито бе Веселин Манолов – приятелят на Невяна Владинова, който от години се занимава с брейк танци. В ролята си на съдии те даваха „да“ или „не“ на участниците. Естествено, Катрин Тасева получи три пъти „да“ и продължи за втория кръг...

Невяна Владинова излезе на сцената и смая журито с два фокуса. По време на първия красавицата изведнъж направи така, че кракът й да изчезне. А във втория изненада всички със... счупване на ръката. По-широкият кръг от хора едва ли са забелязали нещо любопитно, което Неви може да прави с ръката си. С извъртане тя спокойно може да уплаши някого, че ръката й е счупена в областта на лакътя, но това е само привидно. Неви също продължи с три пъти „да“ от журито.

Ерика Зафирова излезе на сцената и впечатли журито с коафьорски способности. И наистина се справи великолепно. Националният отбор може да бъде спокоен за състоянието на косите на момичетата преди състезание или за официален случай. В ролята на клиенти във фризьорския салон на Ерика бяха Симона Дянкова, Стефани Кирякова и Камелия Стоилова. Трите грации от ансамбъла влязоха и в ролята на модели, показвайки преобразената си визия.

Анна Шивачева впечатли журито наистина със страхотна подготовка. Резервата в ансамбъла имаше подготвен танц и заслужи аплодисментите на публиката, както и на оценяващите.

Галатея Герова и Марина Иванова забавляваха публиката със скечове. Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова заедно с Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Камелия Стоилова и Теодора Александрова пък имаха общ танц, с който също продължиха в следващия кръг.

Ели Бинева и Стефи Кирякова бяха страховит тандем за противниците. Двете показаха гласови данни и вдигнаха публиката на крака с "Катерино моме". Въпреки помощта от телефоните за текста двете грации се справиха и също преодоляха първия кръг.

Така премина почивната неделя за националния ни отбор по художествена гимнастика на лагера в Белмекен. Един по-различен ден, който е нужен на всеки спортист, за да разнообрази ежедневието си по време на лагер. Днес обаче вече е понеделник и е време за тренировки...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ