Кьолн е един от големите клубове в Германия и може да се похвали с три шампионски титли и четири спечелени национални купи. Със 78 500 членове „козлите“ всъщност заемат четвърто място в Бундеслигата. Само Борусия (Дортмунд), Шалке 04 и Байерн могат да се похвалят с повече фенове.

В последните години обаче Кьолн не успява да се нареди сред големите в Бундеслигата. Тимът от Северен Рейн-Вестфалия играеше ролята на асансьор между елита и втора дивизия. През годините атаката на „козлите“ беше водена от различни нападатели, включително и Лукас Подолски. Нито един обаче не успя да се доближи до последния голям голаджия, носил екипа на клуба. Вкараните 21 гола за един шампионат от Тони Полстер през сезон 1996/97 бяха недостижими за остриетата в нападението на Кьолн.

Е, това вече не е така. Къдрокосият австрийски таран си има наследник. Той също е Тони или по-точни Антони Модест. 28-годишният французин вече има 22 попадения през този сезон. Това стана факт след победата на тима му с 4:2 над Херта в събота. След мача треньорът на берлинчани Пал Дардай обясни загубата на „Старата дама“ много кратко и ясно: „Не успяхме да спрем Модест“.

Проблемът на Дардай е общ за повечето треньори в Бундеслигата през този сезон. Трите попадения на бившия младежки национал на Франция са вторият му хеттрик за сезона, след като през октомври се разписа три пъти и срещу Хамбургер. С 22 гола в 25 мача от старта на първенството Модест е на второ място при реализаторите в Бундеслигата, като изостава на едно попадение зад Пиер-Емерик Обамеянг. Въпреки това нападателят на Кьолн сякаш остава в сянка.

А не бива да е така. Статистиката е категорична за значението на Антони Модест в играта на Кьолн. Когато французинът се разпише, тимът на Петер Щьогер има само една загуба (9 победи и 4 равенства). От друга страна „козлите“ нямат успех, когато голмайсторът им не успее да уцели целта – 5 загуби и 6 равенства.

Модест е роден на 14 април 1988 година в Кан, разположен на Френската Ривиера. Кариерата му започва в школата на Фрежус и след това преминава в Ница, все места от Ривиерата. Кариерата му в първия тим на Ница не върви и следва наем в Анжер, където с 20 гола в 37 мача привлича внимание и осъществява трансфер в Бордо. При „жирондинците“ не разкрива потенциала си и е даден под наем в Блекбърн през 2012 година, където не успява да се разпише в девет мача. Следва преотстъпване в Бастия и вкараните 15 гола в 36 срещи му носят трансфер в Хофенхайм срещу 3 милиона евро.

В първите си седем мача в Бундеслигата Модест вкарва шест гола, а към тях се прибавят и две попадение и една асистенция за Купата на Германия. За две години на „Райн-Некар Арена“ французинът се разписва 19 пъти в 55 срещи от първенството. Това му осигурява трансфер в Кьолн през лятото на 2015 година и бързо се превръща във важна част от тима на Петер Щьогер. Вече има 37 гола в 59 мача от Бундеслигата за „козлите“ и общо 42 попадения в 64 срещи от всички турнири.

Въпреки силните си изяви в едно от най-силните първенства в света и фактът, че в топшампионатите в Европа изостава по отбелязани голове само на Единсон Кавани, Лионел Меси и Обамеянг, Модест остава извън плановете на селекционера на националния отбор на Франция. Дидие Дешан предпочете да вземе в състава на „петлите“ Кевин Гамейро и младата звезда на Монако Килиан Мбапе. Това обаче сякаш не притеснява нападателя на Кьолн. „Няма значение, че не съм в националния отбор. Доволен съм от постигнатото в мача срещу Херта. Това е единственото, което има значение“, заяви Антони Модест.

Реализаторските му умения обаче бяха забелязани на най-актуалния футболен пазар. Спортният директор на Кьолн Йорг Шмадке разкри, че през зимата е била отхвърлена оферта от 40 милиона евро от китайски клуб. Причината е ясна – шансовете на тима да се класира за участие в евротурнирите. А това е вече лесно забележимо чрез класирането на Бундеслигата, където „козлите“ са шести и в Зона Лига Европа.

За да бъде постигната мечтата на всички на „Райн-Енерги Щадион“, Антони Модест просто трябва да продължи да бележи и да се опази от контузии. Има време до края на сезона, а за нас остава само да гледаме и следим изявите на Кьолн. И да се наслаждаваме на новия Тони...
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА