Огромно недоволство се вихри сред германските футболни фенове, най-вече сред тези на националния отбор на страната. Причината е в новите екипи на световните шампиони и по-конкретно срещу използвания шрифт за изписване на имената на играчите и техните номера.

Според тях, и с пълно право, цифрите 1 и 7 изключително много си приличат. Буквата Z, използвана при изписването на името на Йозил, прилича повече на цифрата 2. Има прилика между буквите А, D и R, както и при Н и Х.

Читател на най-тиражирания в. „Билд“ изпрати 20 различни варианта за прочитане с надписа на името на Юлиан Дракслер. Подобен проблем има и с фамилията на Сами Кедира.

В предстоящия днес мач срещу Испания феновете ще имат и затруднения с прочита на името на десния бек на „червените фурии“ Алваро Одриосола. При него поне буквата Z няма как да бъде объркана.

„Вдъхновението за този шрифт е кубичната форма на къщите и блоковете, гледани от птичи поглед. Дизайнът е много изчистен. Той е координиран с ФИФА и ще бъди използван за екипите на всички отбори на Мондиал 2018, обличани от „Адидас“, заяви говорителят на германския концерн за спортна екипировка Оливер Брюген.

Общо 12 от 32 участника на световното първенство в Русия (14 юни – 15 юли) ще бъде с екипировка на „Адидас“.