Сложилият край на активната си състезателна кариера в края на миналия сезон Филип Лам беше избран от германските спортни журналисти за най-добър футболист на 2017 година. 33-годишният бивш капитан на Байерн получава наградата за първи път в историята.

В анкетата гласуваха 885 журналисти, а 242 от тях поставиха на първо място Лам. Втори остана халфът на Реал (Мадрид) Тони Кроос със 192 гласа, а трети е голмайсторът на Бундеслигата с 31 попадения и нападател на Борусия (Дортмунд) Пиер-Емерик Обамеянг, получил 120 гласа.

"Това е огромно признание за мен. Мисля, че журналистите са избрали мен заради цялостния ми принос", сподели Лам пред списание "Кикер", което организира анкетата от 1960 година, а нейн първи победител е легендата на Хамбургер Уве Зелер.

За треньор №1 беше определен наставникът на Хофенхайм Юлиан Нагелсман, който днес навършва 30 години. Той изведе тима от Зинсхайм до четъртото място в Бундеслигата през изминалия сезон и го класира за участие в Шампионската лига. През 2016 година тази награда спечели Дирк Шустер, чийто Дармщад тази година изпадна от елита.

Любопитен факт е, че най-добрият футболист на годината Лам е на 33 години и е по-стар от избрания за най-добър треньор Нагелсман, който днес става на 30 години.