Френският национал Кингсли Коман бе един от най-добрите футболисти на Байерн тази събота, а мачът срещу Хановер може да се окаже решаваща крачка за неговото развитие.

За кого точно се изправиха зрителите в 89-ата минута, не стана много ясно. Заради няколко подвиквания с името на Рибери, остава предположението, че повечето фенове на Байерн са аплодирали бившия френския национал за завръщането му в игра. Те обаче биха могли да са и за новия любимец на публиката, който напусна терена, а някои със сигурност са го направили и заради него. Това е Кингсли Коман, който направи разликата в мача срещу Хановер 96 (3:1) в Бундеслигата. Французинът се задържа само 50 секунди пред репортерите на път за колата си след мача. „Това беше един добър мач, за мен лично и за отбора. Щастлив съм”, сподели Коман. Доста по-ясни бяха неговите колеги. „Кингсли бе страхотен. Той показва седмица след седмица какво се крие в него и, че има потенциал на играч от световна класа. Радваме се, че го имаме в нашите редици”, засипа Давид Алаба с похвали съотборника си.

Трябва да се отбележи, че в близкото минало Коман не бе чак толкова добре оценяван в Мюнхен. След силния му дебютен сезон под ръководството на Пеп Гуардиола се сгъстиха съмненията. За това дали Коман наистина има потенциал и дали може да бъде считан за наследник на Рибери и Ариен Робен. И дори затова дали Байерн трябваше наистина да го откупи след края на миналия сезон.

В крайна сметка Байерн взе решение въз основа на показаното от Коман при Гуардиола, както и заради развитието на трансферния пазар. Тези инвестирани 21 милиона евро нямаха алтернатива. В събота Коман за пореден път този сезон показа на какво е способен. „Това беше страхотно постижение. Неговите спринтове костват много усилия. Човек се нуждае за това от много добър фитнес, а той го има. Радващо е неговото развитие при нас”, похвали и треньорът Юп Хайнкес французина. 72-годишният специалист неведнъж разговоря с крилото през последните седмици, след като Коман отчасти бе пренебрегван от предшественика на германския специалист Карло Анчелоти. „Кингсли е млад играч, който не е достатъчно опитен. Банално бе да му го кажа, но той трябва да забави темпото си преди центрирания. Това обаче беше само един детайл от многото”, каза Хайнкес още през октомври, а в началото на декември тези думи дават резултат.

Срещу Хановер Коман бе замесен в почти всички опасни положения. Той постоянно се налагаше по лявото крило, караше съперниците да им се завива свят. Французинът записа най-много единоборства от всички (22) и спечели 60% от тях. Неговият процент на успешни подавания бе 93, а след Хамес Родригес и Томас Мюлер даде най-много извеждащи голови пасове. Това, което обаче статистиката не отчита, е, че Коман оценява много добре ситуациите при един срещу един и намира баланс между дрибъл, пасове и центрирания. Като награда за усилията си той вкара гола в 67-ата минута за 2:1. „Той и Томас бяха най-добрите на терена. Когато Кингсли спринтира, става тежки за всеки съперник да издържа на темпото му. Знам го от тренировките. Той се подобри още повече при центриранията и завършващите удари. При гола си направи страхотно овладяване на топката”, каза Йошуа Кимих за крилото. „Това е класа. Мисля, че се развива през цялото време много добре под ръководството на Хайнкес, който много говори с него”, допълни пък централният защитник Жером Боатенг.

През настоящия сезон сред феновете и журналистите зачестява мнението, че Коман е точният човек, който може да замести по крилата застаряващите Рибери и Робен. Както и, че е правилно решението за подписване на дългосрочен контракт с 21-годишния футболист. „Това, че Кингсли има изключителни качества, които не се срещат на всеки ъгъл, го знаем отдавна”, споделя Томас Мюлер, имайки предвид овладяването на топката и експлозивната скорост на Коман. Не рядко французинът е бил критикуван за липсата на прецизност при подаванията му, но и в това вече не трябва да има съмнения. „Той работи интензивно по центриранията си отляво, а ако те водят до голови възможности, това със сигурност със златна стойност”, завършва Мюлер.

По материал на Никлас КЬОНИГ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев