След изхвърлянето на Карло Анчелоти миналата седмица Байерн има нужда от нов треньор. Равенството 2:2 при визитата на Херта в Берлин под ръководството на временния наставник Вили Саньол показа, че наследник на Анчелоти дори трябва да се намери бързо.

Топ фаворит е бившият треньор на Борусия (Дортмунд) Томас Тухел, който в момента е без работа. Който и да е новият наставник на баварците, пред него ще има доста работа, а авторитетният спортен сайт и телевизия Sport1.de назова 13 проблема, с които трябва да се справи бъдещият треньор на германския шампион.

1.Проблемът с вратаря: След контузията на Мануел Нойер титуляр стана Свен Улрайх, който обаче се представя доста колебливо и нерядко греши. Новият треньор може да помисли за други алтернативи до завръщането на Нойер. Младият Кристиан Фрюхтъл неведнъж е хвален от ръководителите на клуба. Ако Улрайх продължи да греши, младокът ще има своя шанс.

2.Слаб ляв фланг: Давид Алаба е считан за един от най-добрите леви защитници в Европа. От известно време обаче той прави повече грешки и не се включва дори в атаките. По време на неговото отсъствие заради травма Рафиня игра на този пост. Бразилецът обаче не може да бъде постоянно решение, а само в краен случай. Сега отпада и Франк Рибери заради травма. Французинът образуваше добро дуо по фланга с Алаба.

3.Рибери ще отсъства дълго: Французинът е аут до края на първия полусезон. Единствената алтернатива е сънародникът му Кингсли Коман. Експерименти с Томас Мюлер на крилото бяха правени постоянно в миналото, но без особен успех.

4.Взаимодействието между Робен и Кимих: Ариен Робен и Филип Лам се разбираха по десния фланг със затворени очи. Кимих се справя в основни линии добре на поста на оттеглилия се Лам, но взаимодействието му с холандеца Робен може да се подобри още.

5.Още няма заместник на Шаби Алонсо: Испанецът остави голяма дупка в халфовата линия на Байерн след края на кариерата си. Кой ли може да бъде новият шеф в центъра? Тиаго показва добри игри, но се губи във важните моменти. Новото попълнение Корентен Толисо играе солидно, но все още не може да блесне. Себастиан Руди не е слаган в сметките от никой, но показва добри резултати. Потенциал за шеф в средата на терена обаче му липсва.

6.Чужденецът Хамес: Когато Хамес пристигна от Реал (Мадрид), всички бяха горди, че е привлечена световна звезда. Особено Анчелоти настояваше за този трансфер, а сега го няма. Досега колумбиецът блесна само в мача срещу Шалке 04. Как той ще пасне в концепцията на Байерн продължава да не е напълно ясно.

7.Проблемното дете Мюлер: „Мюлер играе винаги“, се казваше по преди. Днес Мюлер понякога играе, понякога не. Често няма разлика от това дали ще играе или не, тъй като явно е загубил формата си и в момента е само още едно лице на кризата в Байерн.

8.Левандовски е недоволен, но е без алтернатива: Роберт Левандовски вкарва ли вкарва. На и извън терена обаче полякът често е недоволен, тъй като нещо не му пасва в Байерн. Нападателят обаче е незаменим за Байерн и ако се контузи, баварците нямат алтернатива.

9.Проблеми с фитнеса: Самите футболисти забелязаха, че имат проблем с формата си. Според „Кикер“ някои от тях се оплакали пред изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге, че тренировките при Анчелоти са под всякаква критика и им липсват по-големите натоварвания, на които са били подлагани при Хосеп Гуардиола.

10.Липсва мотото на тима „Ние сме ние“ (Mia San Mia): „Станахме напълно несигурни“, каза Матс Хумелс за първия получен гол от Херта. Един гол за 1:2 прави баварците несигурни? Това е всичко друго, но няма никаква връзка с мотото на клуба. Самочувствието на Байерн този сезон липсва. Новият треньор трябва да внесе сигурност.

11.Тактика и философия: Под ръководството на Пеп Гуардиола, Юп Хайнкес и Луис ван Гаал Байерн имаше ясна тактическа концепция. При Анчелоти често нямаше никакъв план. При равенството 2:2 срещу Волфсбург указанието на треньора на почивката било: „Трябва да внимавате повече!“

12.Напрежението при ръководителите: Байерн не е само в спортна, но и в ръководна криза. Президентът Ули Хьонес и изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге често не са на едно мнение, а новият треньор трябва да се нагласи на позициите и на двамата.

13.Новакът Салихамиджич: Новият спортен директор Хасан Салихамиджич каза: „Ние не сме аматьори“. Той със сигурност не е аматьор, но е новак. Без опит като футболен ръководител той зае най-горещата работа в немския професионален футбол. Досега не е ясна позицията на Салихамиджич по много въпроси, като например как ще допринесе за успех на клуба. Новият треньор трябва да работи добре с неопитния босненец. 

Sport1.de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ